‘Ulusal Girişimcilik Stratejisi’ hazırlanıyor
Kadınların girişimcilik yeteneklerinin ve nitelikli istihdam oluşturma potansiyellerinin artırılması amacıyla bu yıl 5’incisi düzenlenen ‘İnovasyonda Kadın Girişimcilik Kampı’nda finale kalan kadın girişimciler, 3 Kasım tarihinde ödüllendirildi. Törene katılan Bakan Varank, ‘Ulusal Girişimcilik Stratejisi’ni hazırlamaya başladıklarını vurgulayarak “Bütüncül ve kapsamlı bir yol haritasıyla yola çıkacağız. Yol haritamızda da kadın girişimciliğine ayrı bir başlık açmayı hedefliyoruz” ifadesini kullandı.
Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM), TÜBİTAK Marmara Teknokent, Bilişim Vadisi ve TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi (ETÜ) iş birliğinde gerçekleştirilen ‘İnovasyonda Kadın Girişimcilik Kampı’nda finale kalan kadın girişimciler çevrimiçi olarak gerçekleştirilen törende ödüllendirildi. Törene; Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, KADEM Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Saliha Okur Gümrükçüoğlu, KADEM Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Sümeyye Erdoğan Bayraktar, BAYKAR Teknik Müdürü ve Türkiye Teknoloji Takımı (T3) Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Selçuk Bayraktar, TOBB ETÜ Rektör Danışmanı Doç. Dr. Göknur Büke, TÜBİTAK Marmara Teknokent Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Okur ve Bilişim Vadisi Genel Müdürü Ahmet Serdar İbrahimcioğlu da katıldı. Bakan Varank, tören kapsamında, ‘Geleceğin Başlangıç Noktası: Türkiye’de Kadın Girişimciler’ konulu paneldeki konuşmasında, girişimcilik kabiliyetleri çeşitlendikçe ekonominin de çeşitlendiğinin, rekabet gücünün arttığının ve sonuç olarak küresel yarışta ön sıralara geçildiğinin altını çizdi. Varank, “İnsana yatırım yapan, inovasyonu teşvik eden ve nüfus dinamiklerini en iyi şekilde yöneten ülkeler, fark oluşturmaya başlıyor” değerlendirmesinde bulundu.
Bakan Varank, Türkiye’de toplam istihdam içinde, kendi hesabına çalışanların oranı yüzde 16 iken, bunun sadece yüzde 3’ünü kadınların oluşturduğunu kaydederek AB ülkelerinde kadınlarda bu oranın yüzde 5-22 arasında değiştiğine dikkat çekti ve “Kadınların ekonomik hayata daha fazla dahil olması, toplumsal refah artışının da olmazsa olmazı” ifadesini kullandı. Bakanlık olarak kadınların iş gücüne katılımı, kadın istihdamının artırılması ve kadın girişimciliği alanında çok çeşitli teşvikler sunduklarına değinen Varank, “TÜBİTAK, KOSGEB ve kalkınma ajanslarımız aracılığıyla yenilikçi politikalar uyguluyoruz” dedi. TÜBİTAK Tekno-Girişim Sermayesi Desteği Programı ile teknoloji düzeyi yüksek ürün ve hizmetleri geliştirebilen teknoloji tabanlı başlangıç firmalarına destek sunduklarını hatırlatan Varank, 2012-2018 döneminde, destekledikleri projelerde kadın girişimcilerin oranı yüzde 16 iken 2019’da bu oranın yüzde 26’ya yükseldiğini belirtti. KOSGEB’in girişimcilik desteklerinde kadın girişimcilere pozitif ayrımcılık uyguladıklarını vurgulayan Varank, “Son 5 senede 56 bin kadın girişimciye, 1 milyar liranın üzerinde finansal katkı sunduk” dedi. Bakan Varank, girişimciliği, ‘2023 Sanayi ve Teknoloji Stratejisi’nin de ana odaklarından birisi yaptıklarını anımsatarak “Bu çerçevede, ‘Ulusal Girişimcilik Stratejisi’ni de hazırlamaya başladık. Bütüncül ve kapsamlı bir yol haritasıyla yola çıkacağız. Yol haritamızda da kadın girişimciliğine ayrı bir başlık açmayı hedefliyoruz” açıklamasını yaptı. Bakan Zehra Zümrüt Selçuk da, tüm politika ve faaliyetleri teknoloji dönüşümünü yakalamak ve bu dönüşümde kadınların rolünü artırmak üzere tasarladıklarına dikkat çekerek “Tüm kadın girişimcilerimizi iftihar edeceğimiz birer Türk markası yapmak için hep beraber var gücümüzle çalışacağız. Bunun için hem girişimcilik iklimini artırmayı hem de dayanışmanın bir yolu olarak güçlü ağlar oluşturmayı hedefliyoruz. Kadınlarımızın inovatif fikirlerine, azimlerine, özverilerine de güvenmekteyiz” dedi. Girişimciler; Agon Projesi ile Aleyna Yıldız, Helimore Projesi ile Başak Demir, Biyoplastik Projesi ile Merve Atalay, Nanopartiküllü Yüzey Kaplama Malzemesi Projesi ile Tuğçe Karataş, Asist-Alois Projesi ile Feyza Sazak ödüle layık görüldü.