Ulusal güvenlik için siber savaşlarda güçlü olmalıyız
HAVELSAN, BTK ve Türkiye Siber Güvenlik Kümelenmesi iş birliğiyle düzenlenen ‘Siber Savaşlar ve Geleceği’ konulu ‘Teknoloji Sohbetleri’nin beşincisi, 25 Eylül tarihinde BTK’nın ev sahipliğinde gerçekleştirildi.
Toplantının açılış konuşmasını yapan HAVELSAN Genel Müdürü Ahmet Hamdi Atalay, bilgi ve iletişim teknolojilerinin artık bir sektör olarak anılmasının ötesinde, hayatın tüm alanlarında kullanılan bir olguya dönüştüğünün altını çizerek BT’ye olan bağımızın artmasıyla da tehdit ve tehlikelerin çoğaldığına dikkat çekti. Siber saldırılar için zaman ve mekân sorununun olmadığını belirten Atalay, geçmişte milyonlarca dolarlık bir uçakla verilebilecek zararın artık neredeyse 100 dolarlık siber araçlarla da verilebilecek noktaya gelindiğinin altını çizdi ve şunları aktardı: “Siber savaşlarda güçlü olabilmek, ulusal güvenliği sağlamak için çok önemli. Bu nedenle siber güvenlik alanında mutlaka yerli ve milli çözümler üretmeliyiz. Bütün satıh güvende değilse belli bir hattın güvende olmasının bir önemi yoktur. Türkiye’de 20 bin – 30 bin civarında siber güvenlik uzmanı açığı bulunuyor. Gençlerimizi bu alanda uzmanlaşmaya davet ediyorum.”
Bu yılın ilk yarısında siber saldırı sayısı: 95 bin 202
BTK Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu yaptığı konuşmada; siber saldırıların büyük hasarlara sebep olabilecek kabiliyetlere ulaşabildiğine dikkat çekerek “Siber savaşlar, ülkelerin ulusal güvenliğine yönelik en önemli tehditlerden biridir. Devletler, siber kapasitelerini artırmalarının yanı sıra ordularında da siber güvenlik birimleri oluşturuyorlar. Türkiye, son yıllarda siber uzay çalışmaları için siber güvenlik stratejileri geliştiriyor” dedi. Karagözoğlu, siber uzay kapasitesinin verimli ve koordineli kullanılması için BTK bünyesindeki ‘Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi’nin (USOM) önemli bir misyonu bulunduğunu kaydederek “Elektronik haberleşme işletmecileri tarafından USOM’a raporlanan siber saldırı sayıları; 2016’da 8 bin 625, 2017’de 99 bin 600 ve 2018’de 72 bin 975 olarak kayıtlara geçti. Bu yılın ilk yarısında saldırı sayısı 95 bin 202 oldu. Ülkemizi etkileyebilecek bu saldırılara karşı USOM ve siber olaylara müdahale ekibi (SOME) etkin şekilde çalışıyor. BTK olarak Türkiye’nin yerli ve milli yazılım hassasiyetine özel önem veriyoruz. Tamamen yerli ve milli imkânlarla geliştirilen AVCI, AZAD, KASIRGA gibi yazılımlar bunun göstergesi. Bu yazılımlar, siber casusluk saldırılarına karşı etkili tespitler yapabiliyor” şeklinde konuştu.
Nükleer santrallerin kontrolü ele geçirilerek atom bombasına dönüştürülebilir
HAVELSAN Yönetim Kurulu Başkan Vekili Mustafa Şenol da, ‘Siber Güvenlik, Savaş ve Caydırıcılık’ konulu bir sunum gerçekleştirdi. Şenol, 5. savaş alanı olarak siber uzayın ortaya çıktığını vurguladı ve siber güvenliğin günümüzde bilgi güvenliğinden daha geniş bir kavramı içerdiğinin altını çizdi. “Türkiye olarak siber olaylarda hem saldırılan hem de saldıran olarak ilk 10’un içindeyiz” diyen Şenol, şunları aktardı: “Nükleer santrallerin kontrolü ele geçirilerek atom bombasına dönüştürülebilir. Siber savaşı küçümseyen, gerekli adımları atmayan ülkeler geç kalmış demektir.” Konuşmaların ardından, ‘Günümüzün ve Geleceğin Siber Savaşları’, ‘Yeni Nesil Kurumsal Siber Güvenlik ve Kritik Alt Yapıların Korunması’, ‘Siber Güvenliğimize Güç Katan Çözümlerimiz’ konulu paneller gerçekleştirildi