Ulusal Kamu Entegre Veri Merkezi fizibilitesi tamamlanıyor
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan, 6 Şubat tarihinde, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nda (BTK) düzenlenen ‘Geleneksel Ulaştırma Muhabirleri Toplantısı’nda 2018 yılının değerlendirmesini yaparken 2019 yılı hedeflerini açıkladı.
Basın toplantısına; Ulaştırma ve Altyapı Bakanı M. Cahit Turhan’ın yanı sıra Bakan Yardımcıları; Dr. Ömer Fatih Sayan, Selim Dursun, Enver İskurt ile BTK Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu ve çok sayıda basın mensubu katıldı. Projelerle ilgili ayrıntılı bilgi veren Turhan, yatırımlarda daralma düşünmediklerini vurguladı.
2 bin 500 metrekarelik BTK Veri Merkezi bu yıl hizmete giriyor
Bakan Turhan, Ulusal Kamu Entegre Veri Merkezi fizibilitesini bu yıl tamamlamayı hedeflediklerini ifade etti ve şu ana kadar ihtiyaç analizi ve stratejik plan raporları, kavramsal tasarımın bitirildiğini ve bundan sonraki süreçte de ayrıntılı tasarım, mimari proje ve uygulama projesi hazırlık süreçlerinin devam edeceğini söyledi. Turhan, Gölbaşı bölgesinde tahsis edilen arazinin imar çalışmalarının devam ettiğini aktararak “Veri merkezine önem veriyoruz. 2 bin 500 metrekarelik BTK Veri Merkezi’ni beyaz alanlı olarak bu yıl içinde hizmete alacağız” şeklinde konuştu.
Yerel yönetimlerle anlaşılıp ulaşımda tek karta geçilecek
Bakan Turhan, Adil Kullanım Noktasına ilişkin (AKN) şu bilgileri paylaştı: “Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan enflasyon verilerine bakıldığında, uzun zamandır internet tarifelerinin de yer aldığı haberleşme harcama grubunda gerçekleşen fiyat artışlarının, enflasyonun altında olduğu görülüyor. Sektörde yaşanan verimlilik artışları ve artan rekabet nedeniyle sektördeki fiyat artışlarının sınırlı kaldığı ve bu durumun tüm sektörlerin dahil edildiği ülke genelinde hesaplanan ortalama enflasyon üzerinde, olumlu etki yaptığını söylemek mümkün. Bu kapsamda TÜİK verileri göz önüne alındığında, AKN uygulamasının kaldırılması neticesinde geniş bant internet fiyatlarının fahiş biçimde yükseldiği yönündeki iddiaların asılsız olduğu anlaşılmaktadır. AKN uygulamasının kaldırılması sonrasında özellikle limitsiz tarife ücretlerinde önemli oranda düşüş yaşandı.” Türkiye Kart ile sistemin nasıl işleyeceğini de anlatan Turhan, PTT öncülüğünde kurulan ortam işletim sisteminde, yerel yönetimlerle anlaşmalar yapılacağını, ulaşım alanında tek kart kullanımının yaygınlaştırılacağını ve vatandaşın hayatının kolaylaştırılacağını söyledi.
537 milyar liralık yatırım yapıldı
Sağlıklı ve yeterli bir ulaştırma ve haberleşme sistemine sahip olmayan ülkelerin asla kalkınamayacaklarını vurgulayan Turhan, bu nedenle 16 yılda 537 milyar liralık yatırım gerçekleştirdiklerini aktardı. Ulaştırmanın, fiziki olarak çeşitli zorlukları olan sürprizlere açık projelerin bulunduğu ve çok yüksek finansman ihtiyacı da olan bir sektör olduğunu dile getiren Turhan, yüksek finansman ihtiyacına çözüm olarak da genel bütçe yanında, Kamu Özel İş birliği modellerini de devreye sokarak birçok projeyi tamamladıklarını kaydetti. Havayolunda başlatılan yerli ve milli üretim projeler kapsamında havacılıkta sertifikasyon işlemlerinin de artık milli olarak yapılmaya başlandığına işaret eden Turhan, “Yerli uçağımız HÜRKUŞ da sertifikalandırıldı. Özgün Helikopter sertifikasyon çalışmalarına da devam ediyoruz” dedi. Bakan Turhan, insansız hava araçlarının kayıt altına alındığını ve İHA Pilot lisansının 34 bin, İHA sayısının 26 bini bulduğunu kaydetti ve bu yıl içinde ‘Milli Elektrikli Tren Seti’nin proje çalışmalarını tamamlayarak Prototip milli tren setlerinin üretimine başlamayı planladıklarını söyledi.
Bu yıl tüm kurumlar elektronik hizmetlerini e-Devlet Kapısı’na aktaracak
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Mehmet Cahit Turhan, Türkiye’nin haberleşme uydusu üretebilen 10 ülke arasında yer almasını sağlayacak projeyi, 2020 yılında tamamlamayı ve 2021 yılında uzaya göndermeyi planladıklarını vurguladı. Yerli ve milli üretim çalışmaları kapsamında, BTK desteğiyle ‘Uçtan Uca Yerli ve Milli 5G Projesi’ni başlattıklarını hatırlatan Turhan, proje kapsamında bu yıl radyolink, anten, baz istasyonu, siber güvenlik yazılımları gibi elektronik haberleşme şebekelerinde kullanılan yazılım ve donanım ürünlerinin üretimine başlanacağını kaydetti. Yerli baz istasyonu ULAK’ı hizmete verdiklerini belirten Turhan, 2019 yılında ticari mobil şebekelerde yoğun olarak kullanmaya başlayacaklarını söyledi. Bu yıl tüm kurumların elektronik hizmetlerini e-Devlet Kapısı’na aktaracağına işaret eden Turhan, 2020’li yıllarda hizmete girecek 5G için çalışmaların, bu yıl da yoğun olarak sürdürüleceğini dile getirdi. ‘Ulusal Elektronik Tebligat Projesi’yle, bu yıl tebligatların sistem üzerinden gönderimini başlatacaklarını aktaran Turhan, ‘Ulusal Akıllı Ulaşım Sistemleri Strateji Belgesi ve Eylem Planı’nı da 2019’da uygulamaya alacaklarını vurguladı. Turhan, PTT’nin bu yıl içerisinde ‘drone’ ile teslimatlarına başlamasını da planladıklarını dile getirdi. Ulaşım kartı özellikli yerli ve milli yemek kartı projesine de değinen Turhan, 2019 yılında PTT’nin iştiraki olan şirket tarafından hayata geçirileceğini ifade etti. Türk Telekom’un mevcut imtiyazının 2026’ya kadar devam ettiğini belirten Bakan Turhan, kısa bir süre önce şirketin yüzde 55 hissesinin el değiştirerek bankaların oluşturduğu gruba devredildiğini anımsatarak “Ülkemizin haberleşme altyapısı bakımından önemli bir değeri olan Türk Telekom’un imtiyazı yenilenirken istekliler için cazip bir yatırım olması lazım. Etkin yönetim sayesinde şirket bu yılın son çeyreğinde 2,2 milyar lira kâr etti. Borsada değeri yüzde 25 arttı” değerlendirmesini yaptı.