Ulusal Yapay Zekâ ve Genel Yapay Zekâ Konferansı: Değişime Ne Kadar Hazırız?
Zeki sohbet robotları (ChatGPT başta olmak üzere) bugünlerde sıkça konuşuluyor, test ediliyor, yeni fikirler ve uygulamalar tanıtılıyor hatta yüzlerce alternatif sohbet robotlarından bahsediliyor, farklı alanlara nasıl uygulanacağı anlatılıyor, hayatı ve bizleri nasıl değiştireceği tartışılıyor. Bir sohbet robotu, artık bir öğrenci gibi lise ve üniversitelerden mezun olabilecek bilgi birikimine sahip. Kendisine sorulan soruları tıpkı bizlerin cevabına yakın yanıtlıyor. Sorulan soruları çok kısa süre içinde anlayıp anlamlı cümlelere ve cevaplara dönüştürüyor ve önerilerde bulunuyor. Pek çok dilde sorulara kusursuza yakın bir hizmet sunuyor. Çok başarılı dil çevirileri yapıyor. Verilen problemlere çözüm sağlamak için bilgisayar kodu yazabiliyor hatta bunu yüzden fazla programlama dilinde yapabiliyor ve programlama dillerini birbirine dönüştürebiliyor. Özgün şiirler, romanlar, kitaplar, makaleler, öyküler ve denemeler yazabiliyor, yarım kalan eserleri tamamlayabiliyor. Kendini başka bir kimliğe büründürüp cevaplar veriyor, üretimler yapabiliyor. Mektup ve dilekçe yazabiliyor. Gelişmiş soru-cevap sistematiğine sahip. En zor matematik denklemleri açıklıyor ve çözebiliyor. Hataları bulup giderebiliyor. Kullanıcıyı pek çok konuda bilgilendiriyor, rehberlik ediyor, resimler çiziyor, kelimeleri veya cümleleri resimlere çevirebiliyor, eksik resim ve tabloları tamamlayabiliyor, 3 boyutlu yeni ve özel tasarımlar yapıyor, sunumlar hazırlayabiliyor, daha pek çok şey yapabiliyor. Şimdilik her şeyi mükemmel de yapmıyor, tabii ki aralarda saçmalıyor, yalan-yanlış bilgiler de veriyor. Hatalı olduğunu iletince de özür diliyor. Öğreniyor. Sonuçta; karşımıza, her şeyi bilen bir uzman, öğretim üyesi, öğretmen, mühendis, doktor, avukat, danışman kısaca çok kimlikli zeki bir sohbet robotu olarak çıkıyor.
Bilim dünyasında, bu çalışmaları muhteşem görenler kadar üzerinde daha çok çalışma yapılması gerektiğini düşünen, çalışmaların yasaklanmasını veya geçici olarak durdurulmasını isteyen pek çok akademisyen, işadamı, araştırmacı, yazar, farklı meslek sahipleri hatta ülkeler var. Ama gerçek olan, bundan sonra yapay zekâ (YZ), genel YZ veya süper YZ konuları hep gündemde olacaktır. Sunulan hizmetler heyecan verici olsa da zihinlerde binlerce soru oluşturduğu, bundan sonra da oluşturmaya devam edecektir. Bu sorulardan çoğu geleceğimizle ilgili fırsatlar, katkılar, faydalar, etkiler, değişimler veya kazanımlar olsa da tehditler, riskler, yıkıcı etkiler, korkular ve olumsuzluklar ile ilgili sorular da az değildir. Bunların kapsamlı olarak sorgulanması, araştırılması, değerlendirilmesi ve ortak akıl ile karşılaşılan veya karşılaşılabilecek sorunlara çözümler üretilmesi ve giderilmesi gereklidir.
Bu konferansın amacı; öncelikle alan uzmanlarını bir araya getirerek zeki sohbet robotlarını artılarıyla ve eksileriyle tartışmak ve geleceğe projeksiyon tutmaktır. Bunlara ilave olarak:
- YZ ve Genel YZ’da güncel gelişmeleri değerlendirmek,
- ChatGPT özelinde zeki sohbet robotları, sunduğu fırsatları, oluşturabileceği tehditleri konuşmak, olası riskleri öngörmek,
- Politika geliştiriciler, karar vericiler, sektör-kurum-üniversite temsilcileri, araştırmacılar, öğrenciler ile konuya ilgi duyanları bir araya getirmek,
- Başta eğitim-öğretim olmak üzere diğer alanlara etkilerini tartışmak,
- Yeni meslek alanları veya yok olacak meslekler açısından konuyu ele almak,
- Büyüyen ve gelişen siber ve derin dünyada karşılaşılan veya karşılaşılabilecek tehdit ve tehlikeleri öngörmek ve önlemler geliştirilmesine katkı sağlamak,
- Kişisel, kurumsal ve ulusal olarak hayatımıza yansımalarını kapsamlı değerlendirmek, ve kısaca
- Genel YZ ve uygulamalarını kapsamlı olarak tartışmak ve toplum için değer üretmek, elde edilen ortak düşünceleri, fikirleri ve çıktıları raporlamak ve bunları kamuoyu ile paylaşmaktır.
Konferansta zeki sohbet robotları ve platformları 3 oturumda tartışılacak, 4. Oturumda ise bu konuda yapılacaklar ile ilgili karar alıcılarla konu değerlendirilecek ve kamuoyuna sunulacak görüşler değerlendirilecektir. Oturumlarla ilgili bilgiler aşağıda verilmiştir.
Oturum-1’de Yapay Genel Zekânın Fırsatları ve Tehditleri tartışılacak olup Yapay Zekâ, Yapay Genel Zekâ ve Süper Yapay Zekâda gelişmeler; Makine ve derin öğrenme algoritmaları ve yapılarındaki yenilikler ve gelişmeler; YZ yapıları ve platformları; Makine öğrenme algoritmalarına ve yapılarındaki güvenlik açıkları, yapılan saldırılar, spesifik saldırı tipleri, güvenlik ihlalleri, saldırı ve korunma mekanizmaları; YZ’daki fırsatlar ve tehditler; vb. konuları içermektedir.
Oturum-2’de Yapay Genel Zekânın Topluma, Kurumlara, Sektöre ve Eğitime, Güvenliğe Etkileri; Yapay Zekâ, Genel Yapay Zekâ ve Süper Yapay Zekâda gelişmeler ve bunların hayatımıza yansımaları; Bilinçli ve etkin kullanımı; Bilim ve bilimsel düşünmeye katkıları; Akademik ve sektörel üretkenlik; Kullanıcılara sunulan fırsatlar ve tehditler; Mevcut mesleklere etkileri, gelişecek yeni meslek alanları; Ar-ge ve inovasyon kültürü oluşturmaya etkileri; Verimlilik ve kaliteye katkıları; Etik, hukuk ve telif hakları ihlalleri; Kişisel gelişim ve hayat boyu öğrenmeye katkıları ile kullanıcılara sunduğu diğer fırsatlar ve tehditler değerlendirilecektir.
Oturum–3’de ise Genel Yapay Zekâ Dünyayı Değiştiriyor! Hazır mıyız? başlığında tartışmalar yapılacaktır. Bu oturumda; Genel YZ sistemleri sorumlu bir şekilde geliştirilmezse nasıl olumsuz sonuçlar doğurabilirler? YZ araştırmacıları ve geliştiricileri yaptıkları çalışmalarda, işin etik ve toplumsal etkilerini ne kadar göz önünde bulunduruyorlar? YZ laboratuvarları sonuçlarını açıklamada şeffaf mıdırlar? Eğitim-öğretim sistemimiz, öğretmenlerimiz, öğretim elemanlarımız ne kadar hazırdır? Akademik ve zihinsel üretkenliğimiz bundan nasıl etkilenecek? Ulusal stratejilerimiz bunun için yeterli midir? Sunulan yenilikler ne kadar üretime aktarabilir? Endişeler ne denli dikkate alınmaktadır? Toplum ve ülke olarak bu değişime ne kadar hazırız? Bireyler, toplumlar, sektörler, kurumlar, üniversiteler ve STK’lar bu değişim ve dönüşümün ne kadar farkındalar? Mevcut yasaklamalar, sınırlamalar, tedbirler ve çalışmaları durdurma çağrıları ne kadar doğrudur? YZ devrimi kullanıcıları ne kadar etkiler? Hazır olmak için ne veya neler yapılmalıdır? gibi sorulara cevap aranacaktır.
Oturum–4’de ise Yapay Zekâ Merkez ve Bölüm Başkanları Toplantısı yapılacaktır. Başta kendi ulusal sohbet robotlarımızı oluşturmak, fırsatlardan faydalanmak ve tehditlerle mücadele etmek için yapılabilecek ortak işbirliği, proje ve çalışmalar ile ilgili görüş alışverişinde bulunulacaktır.
Gazi AI Center olarak düzenlediğimiz bu Ulusal Yapay Zekâ ve Genel Yapay Zekâ Konferansı: Değişime Ne Kadar Hazırız? etkinliğimiz 10 Mayıs 2023 Çarşamba günü Gazi Üniversitesi Mimar Kemalettin Salonunda 09.30-18.00 saatleri arasında gerçekleştirilecektir. 18:30-21:00 saatleri arasında ise olası işbirliklerinin ve projelerin konuşulacağı YZ Merkez Müdürleri ve Bölüm Başkanları Toplantısı ile kongre tamamlanacaktır. Kongreye katılım ücretsiz olup, kayıt yaptırılmalıdır. Kongre programı ve kayıt işlemleri için Gazi AI Center internet sayfasını ziyaret ediniz.
Düzenleyen
- Gazi AI Center (Gazi Üniversitesi Yapay Zekâ ve Büyük Veri Analitiği ve Güvenliği Uygulama ve Araştırma Merkezi)
- https://aicenter.gazi.edu.tr
İletişim
- Eposta: aicenter@gazi.edu.tr
- Telefon: 0312-202 80 67
Kongre Düzenleme Komitesi
- Dr. Şeref SAĞIROĞLU, Gazi AI Center Direktörü
- Dr. H. İbrahim BÜLBÜL, Gazi AI Center YK Üyesi
- Öğretim Üyesi Tuba ÇAĞLIKANTAR, Gazi AI Center Müdür Yardımcısı
- Öğretim Üyesi Emrah ÇELTİKÇİ, Gazi AI Center YK Üyesi
- Murat AKIN, Gazi AI Center Müdür Yardımcısı
- Öğretim Üyesi Ali ÖTER
- Araş. Gör. Çağın ÖZKAYA
- Araş. Gör. Berrin İŞLEK
- Müh. Talha Burak ÖZKÖK
- Uzman Betül ERSÖZ
Destekleyenler
- Elektrik Mühendisleri Odası Ankara Şubesi
- Bilgi Güvenliği Derneği
- Ülkem İçin Yapay Zekâ Derneği (AI4TR)
- GUZEM
- Gazi Üniversitesi BİDB
- Gazi Yapay Zekâ Topluluğu
- EMO Genç Gazi Öğrenci Topluluğu
- IEEE Gazi Öğrenci Topluluğu
Sponsor
- ASELSAN AKADEMİ
Basın Sponsoru
- BTHaber