Uluslar, çok uluslu şirketlerin peşini bırakmamaya kararlı
Ülkemizde de sıkça dile getirilen konulardan biri olan Google ve benzeri şirketlerin vergi ödememesi, Avrupa’daki bazı ülkelerde de kamu kurumlarınca adaletsiz bulunuyor. Örneğin Google, Britanya’da 4 milyar dolardan fazla gelir elde etti. Bunun karşılığında 10 milyon dolardan daha az vergi ödedi.
İnternet üzerinden iş yapan şirketlerin vergilendirilmelerinin önündeki bu engeller Türkiye’de de sıkça karşımıza çıkıyor. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, Google’ın ülkemizdeki etkinliğinde Google yönetimini uyardı ve Türkiye’deki temsil yapısını büyütmesini istedi. Ayrıca Yıldırım, Google’ın her şeyi arayabildiğini ancak vergi dairesini aramadığını belirterek eleştirilerini sunmuştu.
Çoğunlukla ABD merkezli olan çok uluslu internet tabanlı Google ve Amazon gibi şirketlerin Avrupa’da çok az, hatta bazı yerlerde hiç vergi ödememesi milyarlarca dolarlık gelir elde edilen kıtada ele alınmaya başlandı.
Geçtiğimiz hafta Britanya Parlamentosu üyelerinden Margaret Hodge, Google, Amazon ve Starbucks temsilcilerine “Britanya’da vergi ödemekten kaçınmayı sağlayacak hesap oynamalarını neden gerçekleştiriyorsunuz?” sorusunu yöneltti.
Fransa Amazon’a faturayı gönderdi bile
Fransa’daki veri toplayıcı kurum daha da ileri giderek şirketlere vergi cezası kesmeye başladı. Amazon’un verdiği bilgilere göre, 2006’dan 2010’a kadar geçen sürede Amazon’un Fransa’da elde ettiği gelirlerin vergisi ve cezasını ödemesi konusunda bir fatura ellerine ulaştı. Birçok uluslararası şirket için benzer yaptırımların Fransa’da gerçekleştirilmesi bekleniyor. Geçtiğimiz hafta Fransız Hükümeti Sözcüsü Najat Vallaud-Belkacem, “İnternet özgürlük alanı olabilir ama kanunsuz bir alan olmamalı” açıklamasında bulundu.
Dev şirketler yasa dışı hiçbir şey yapmadığını açıklayarak kendilerini bu sorundan kurtarmaya çalışıyor. Yine de Avrupa’daki yüzde 10’dan 30’a kadar değişen, farklı vergilendirme sistemlerini oldukça verimli kullanan bu şirketler, kıtada en düşük vergi ödemek için tüm yasal boşlukları değerlendiriyor.