Uluslar, çok uluslu şirketlerin peşini bırakmamaya kararlı
Örneğin, bizim de vergilendirilmesini istediğimiz Google, Avrupa’daki merkezini İrlanda’da tutuyor ve bu bölgede vergi oranı yüzde 12,5 seviyesinde. Google’ın özel anlaşmalarla bu vergi oranını daha da aşağıya çektiği de biliniyor. Avrupa çapında kim Google’ın başlıca geliri olan reklam alanlarından satın almak isterse İrlanda üzerinden faturalandırılıyor. Yerel ofislerde finansal işlemler gerçekleştirilmiyor. Süreç Türkiye’de de benzer şekilde işliyor.
Sadece Britanya’da Google’ın geçtiğimiz yıl 4 milyar dolar gelir elde ettiği açıklanırken, şirket gelirini yalnızca 629 milyon dolar olarak gösterdi. Şirketin Britanya’da elde ettiği kâr 31 milyon pound olarak gösterilirken, yalnızca 6 milyon pound vergi ödediği kaydedildi.
Google’ın Kuzey ve Orta Avrupa’dan Sorumlu Başkan Yardımcısı Matt Brittin, “Faaliyet gösterdiğimiz her ülkede yasal olarak belirlenen tüm vergiyi ödüyoruz” açıklamasında bulundu. Buna karşılık Avrupa’daki yetkilililer Google, Amazon ve Starbucks gibi şirketlerin yasalar uysa da “ahlaksız” davrandığını dile getiriyor.
Amazon, Lüksemburg’taki merkezinden sadece 8 milyon avro vergi ödüyor
Fransa’dan 252 milyon dolarlık vergi faturası alan Amazon ise Avrupa’daki merkezini Lüksemburg’ta konumlandırıyor. Lüksemburg’taki vergilendirme avantajları bu küçük Avrupa ülkesini cazibe merkezi haline getiriyor. Amazon geçtiğimiz yıl Avrupa çapında 9.1 milyar avro (11.6 milyar dolar) gelir elde ettiğini açıkladı. Şirket 20 milyon avro kâr göstererek yalnızca 8 milyon avro vergi ödedi. Amazon’dan alışveriş yapıldığında yine faturalandırma Lüksemburg’taki ofis üzerinden gerçekleştiriliyor.
Fransa’da çıkan haberlere bakıldığında Fransız hükümetinin, Google için de veri ve gecikme cezalarından oluşan 1.7 milyar avroluk bir fatura hazırladığı görülüyor. Google ise henüz konuyla ilgili bir fatura almadığını kamuoyuyla paylaştı. Google kestiği faturaları İrlanda üzerinden gösterirken, Fransa bunu kabullenmeyerek şirketin burada bir varlığına göre hareket etmeye çalışıyor.