Uluslar, çok uluslu şirketlerin peşini bırakmamaya kararlı
Bu yılın başında Avrupa Parlamentosu Avrupa Birliği içinde çok uluslu şirketlerin vergilendirilmesiyle ilgili bir anlaşma üzerine görüşmelerini sürdürmüş ancak anlaşma sağlanamamıştı. Zira ülkeler çok uluslu şirketlerin gönüllü mü yoksa denetime tabi tutularak mı vergi ödemesi gerektiğine karar veremedi.
Bu ay ise Britanya, Almanya ve Fransa yetkilileri bir araya gelerek görüşmelerde bulundu. Bu ülkelerin “iş yapmaya açık ekonomiler bulundurduğu, bu sebeple yatırıma açık oldukları ancak yatırım ve istihdam sağlamanın dışında vergi de ödenmesi gerektiği” sonucu ortaya çıktı.
Avustralya kendi ülkesindeki işlemlerin oradaki ofisten yürütülmesini istiyor
Çok uluslu dev şirketlerin vergi karmaşası yaratmasına tepki gösteren tek kıta Avrupa olmadı. Avustralya’da da benzer bir konu gündeme gelirken, Apple’a 29.5 milyon dolarlık bir fatura kesildiği basına yansıdı. Apple henüz konuyla ilgili bir açıklamada bulunmadı. Ülkede Google’ın Hollanda ve İrlanda üzerinden fatura keserek vergiden kaçtığı için yaptırıma gitmesi gündeme geldi. Sidney’de Avustralya Hazinesi adına konuşan David Bradbury, vergi kurallarının “kazanç sağlanan ülkede vergi ödenmesi” şeklinde düzenleneceğini belirtti ve ekledi:
“Avustralya’da Google üzerinden reklam gerçekleştiren şirketler Avustralya yasalarına uygun olarak kurulan Google Avustralya ile çalışmalıdır. Reklam ödemeleri hâlâ Google’ın İrlanda ofisi üzerinden faturalandırılıyor.”
Hemen hatırlatalım Avustralya’daki vergi oranı yüzde 30 ancak İrlanda’da yüzde 12,5. Google ise konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Avustralya ekonomisinin gelişmesine katkı sağlayacak binlerce işin çevrimiçi ortamda gelişmesine yardımcı oluyor, milyonlarca Avustralya vatandaşına ücretsiz hizmet veriyor ve 650 kişiyi doğrudan istihdam ediyor” dedi.