Uluslararası Bilgi Güvenliği ve Kriptoloji Konferansı’nda kuantum ve yapay zeka tartışıldı
Bu yıl 16.’sı gerçekleştirilenUluslararası Bilgi Güvenliği ve Kriptoloji Konferansı “Kuantum ve Yapay Zeka” ana teması ile 18-19 Ekim 2023 tarihlerinde T.C. Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi’nde gerçekleştirildi.
Uluslararası Bilgi Güvenliği ve Kriptoloji Konferansı (ISC TÜRKİYE); Bilgi Güvenliği Derneği tarafından T.C. Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi himayelerinde; Gazi Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, Orta Doğu Teknik Üniversitesi, TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi ve Ankara Üniversitesi işbirliği ile düzenlendi. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu ve Savunma Sanayii Başkanlığı tarafından desteklenen konferans, 2007 yılından beri ülkemizin bu alanlardaki bilimsel ve sektörel çalışmaların paylaşıldığı, üniversite-kamu-endüstri işbirliğinin geliştirildiği, kamunun bilgilendirildiği, eğitildiği, tüm bilim insanları, araştırmacılar ve sektörel uygulayıcılar arasında bilgi alışverişini sağlayan alanındaki en önemli etkinlikler arasında yer alıyor.
IEEE tarafından tanınan bu konferansa sunulan bildiriler, alanında uzman en az üç hakemin görüşlerine başvurularak değerlendirilerek; hakemlerin raporu ile uygun bulunan bildiriler, konferansın ikinci günü sözlü olarak sunuldu. Bu bildiriler etkinlik web sitesi “Bildiriler” bölümünde de yer alacak.
Konferansın ilk konuşması, Konferans Başkanı, Bilgi Güvenliği Derneği (BGD) Yönetim Kurulu Başkan Vekili ve TOBB-ETÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Aydın Selçuk tarafından yapıldı. Daha sonra BGD Yönetim Kurulu Başkanı ve Aselsan Genel Müdür Yardımcısı Taha Yücel konuşmasını yaptı. Gençlik ve Spor Bakan Yardımcısı Dr. Enis Eminoğlu da bir konuşma gerçekleştirdi.
Konferansın bu yılki davetli konuşmacıları İTÜ Rektör Yardımcı Prof. Dr. Lütfiye Durat Ata ve Amerika’dan konuşmacı olarak katılan Permiso Security Baş Güvenlik Araştırmacısı Daniel Bohannon idi. Prof. Lütfiye Durak Ata, İTÜ özelinde “Akademide Dijital Dönüşüm ve Veri Yönetimi” başlıklı konuşmasında İTÜ’de gerçekleştirilen kapsamlı dijital dönüşümden, üniversite ve paydaşlardan elde edilen kapsamlı verilerin yönetimi için geliştirilen yeni yaklaşımlardan bahsetti.
Prof. Ata konuşmasında, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ)’nün, 2021 yılında başlatmış olduğu büyük veri ekosistemi çalışmaları ile 70+ uygulama, yönetim bilgi sistemleri gibi kurumsal servis yolu üzerinden gelen verileri, yayın ve atıf verileri, proje verileri gibi dış kaynaklı verileri, dijital olmayan masaüstü verilerini tek bir ortamda analiz ettiğini, anlamlandırıldığını ve raporlandığını belirtti. BeeHub olarak isimlendirilen bu platformun, karar vericilere veriye dayalı kararlar almaları için güçlü bir destek sunduğunu, geniş veri kümeleri üzerinde analiz yaparak, trendleri, eğilimleri ve ilişkileri belirlemelerine yardımcı olduğunu, stratejik planlama, kaynak yönetimi, sürdürülebilirlik öğrenci deneyimi, araştırma faaliyetleri ve diğer alanlarda daha bilinçli ve etkili kararlar alınmasını sağladığını ifade etmiş; ayrıca, yakın zamanda tasarlanan İTÜ Bilgi Genomu, Beenome dijital platformu ile birlikte modüler bir bilgi mimarisinin ortaya konduğunu, bu sayede İTÜ ekosisteminin zengin potansiyelinin görülmesi; eğitim, araştırma, yenilikçilik ve girişimcilik gibi alanlarda İTÜ ağının yetenek havuzundan etkin şekilde yararlanılmasının amaçlandığını kaydetti.
Daniel Bahonnon ise “Bugünün Araçlarını Kullanarak Yarının Saldırılarına Karşı Savunma” başlıklı konuşmasında siber güvenlik alanındaki güncel gelişmelerden ve giderek artan siber saldırılara karşı savunma güvenliğinin nasıl artırılacağına ilişkin örneklerden bahsetti.
Bahannon konuşmasında, günümüzün gelişen tehdit ortamında savunucuların, saldırganların yeni tehdit yöntemlerine ayak uydurmakta zorlandığını; gelişmiş araçları kullanan saldırıların tehditlerindeki artışın, Güvenlik Operasyonları Merkezlerinde aşırı uyarı ve yorgunluğa yol açtığını, saldırı yöntemlerindeki uzmanlaşma sayesinde yetenekli saldırganların, kendi uzmanlık alanları dışında kalan adımları, başka kaynaklardan temin edebildiğini kaydetti. Bohannon, özellikle, saldırgan yeteneklerindeki gelişmeler, savunma araçları ve yeteneklerindeki değişimlerle, bugünün araçları ile yarının saldırılarına karşı nasıl savunma yapılacağı konusunda dinleyicileri bilgilendirici açıklamalarda bulundu.
Konferansın birinci gününden davetli konuşmacıların sunumlarının dışında üç farkı tema altında üç panel düzenlendi. Panellerden ilki “Kuantum Çağında Siber Güvenlik” temasıyla BGD Yönetim Kurulu Üyesi, Fırat Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. M. Tuncay Gençoğlu yönetiminde gerçekleşti. Panel katılımcıları TOBB ETÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Bozbey, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Serkan Ateş, Türk Telekom Siber Güvenlik Direktörü Mahmut Küçük ve Aselsan’dan Dr. Ozan Arı oldu. Panelde kuantum çağında yaşanan gelişmeler, kuantum bilgisayarlarının farklılıkları, avantajları ve kriptoloji alanındaki katkılarından bahsedildi.
Düzenlenen ikinci panel “Cumhuriyetin Yüzüncü Yılında Dijital Türkiye” temasıyla BGD Yönetim Kurulu Üyesi ve Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa Alkan yönetiminde gerçekleşti. Panel katılımcıları Türksat Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Savaş, Havelsan Genel Müdür Yardımcısı Ömer Özkan, Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı Daire Başkanı Muhammed Raşit Özdaş ve Vodafone İş Teknoloji Çözümleri Direktörü Burcu Altıntaş oldu. Panelde Cumhuriyetimizin 100. Yılında ülkemizde dijitalleşmenin durumu ele alındı. Kamuda sunulan dijital hizmetler ve bunların sağladığı avantajlardan bahsedilen panelde, e-devlet uygulamasından ve kalkınma planlarında dijital dönüşüm alanında yapılan çalışmalardan bahsedildi. Özel sektör özelinde ise şirketlere ve işletmelere sunulan dijital çözümlerden ve bu çözümlerin işletmelere ve ekonomiye sağladığı katkılardan bahsedildi.
Konferansın ilk gününün son paneli ise “Yapay Zeka Dil Modellerinin Bilişim Güvenliği Üzerindeki Etkileri” teması ile BGD Yönetim Kurulu Üyesi, Gazi AI Center Direktörü Prof. Dr. Şeref Sağıroğlu yönetiminde gerçekleştirildi. Konferans katılımcıları, ODTÜ Siber Güvenlik Bölümü Başkanı Doç. Dr. Cihangir Tezcan, TÜBITAK BİLGEM Siber Güvenlik Enstitüsü Müdürü Dr. İsmail Güneş, Turkcell Siber Güvenlik Direktör Yardımcısı Cihan Yüceer ve Huawei Siber Güvenlik Şefi Ömer Faruk Şahin idi. Panelde günümüzde popülerliği git gide artan yapay zeka uygulamaları, bu uygulamaların sahip olduğu avantajlar ve dezavantajlar ele alındı. Yapay zeka uygulamalarına ilişkin dünya genelinde hukuki alt yapı eksikliğinin yol açabileceği sorunların da ele alındığı panelde yapay zekanın ülkemizdeki uygulama örneklerinden de bahsedildi.
Konferansın ikinci günü iki ayrı salonda gerçekleştirilen etkinliklerle tamamlandı. Millet Kütüphanesi’nin 6. Kat salonunda Akademik Oturumlar yürütülürken ana salonda Öğrenci Proje Oturumları ve Picus Güvenlik tarafından Eğitim Oturumları yapıldı.