Uluslararası Bilişim Hukuku İzmir’de
İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Türkiye Bilişim Derneği tarafından düzenlenen Uluslararası Bilişim Hukuku Kurultayı 9-11 Haziran tarihleri arasında İzmir’de gerçekleştirildi. Etkinlikte internet özgürlüğü, bilişim suçları ile mücadele, güvenli internet, alan adları, yazılımların korunması, baz istasyonlarının hukuki boyutu ve insanlarla etkileşimi, dijital deliller, kişisel verilerin korunması, kayıtlı elektronik posta, e-imza ve m-imza gibi konular uzmanlar tarafından tartışıldı.
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Tayfun Acarer, Google’ın IP havuzunu karıştırması nedeniyle sorun yaşandığını belirterek, Youtube’un, ABD şirketi olan Google’a ait olmakla birlikte 23 ülkede yerel sürümlerinin olduğunu ifade etti. Acarer, “Bu sürümler, o ülkenin internet kullanıcılarına, diline, iç mevzuatına uygun olarak yeniden tasarlanmaktadır. 23 ülkede uygulanan yerel mevzuata uygun içeriğin, Türkiye’de de yapılmasını istedik. Geri dönüş olmadı ve bu konuya çözüm getirilmedi” dedi.
Yargıtay Başkanı Hasan Gerçeker açılış konuşmasında bilim ve teknolojinin baş döndürücü hızla geliştiğini, insanın yer aldığı sosyal ortamlarda da kaçınılmaz olarak suçun da kaçınılmaz olarak arttığını kaydetti. Gerçeker, “Bu nedenle yasa koyucu ve uygulayıcıların bu gelişmelerden zamanında haberdar olması, gerekli yasal düzenlemelerin yapılması ve uygulama alanında buna yönelik içtihatların oluşturulup geliştirilmesi ve bu gelişmelerin kesintisiz olarak sürdürülmesi büyük önem taşımaktadır. Bilginin dağıtılması, iletilmesi ve işlenmesi pek çok hukuki sorunu da beraberinde getiriyor” dedi.
Gerçeker, 2629 sayılı kanun ile kurulan Adli Tıp Kurumu ve bilirkişilik konusuna da değindi.