‘Uluslararası Future-Learning Konferansı’, 9 Kasım’da Ankara’da başlıyor
İstanbul Üniversitesi Enformatik Bölümü ve Türkiye Bilişim Derneği’nin (TBD) öncülüğünde iki yılda bir düzenlenen, ilk kez 2004 yılında İstanbul Üniversitesi’nde gerçekleştirilen ‘Uluslararası Future-Learning Konferansı’; 9-11 Kasım tarihlerinde, ‘Creating A Human-Focused Future / İnsan Odaklı Bir Gelecek Yaratmak’ ana temasıyla dokuzuncu kez kapılarını araştırmacı, eğitimci, kamu ve özel sektör çalışanlarına açıyor. Etkinlik bu yıl Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), İstanbul Üniversitesi, TBD ve Atılım Üniversitesi iş birliğiyle ve TUYAFED’in katkılarıyla Ankara’da Atılım Üniversitesi’nde hibrit olarak düzenleniyor. 11 Kasım tarihindeki Kapanış Oturumu’na MEB Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Petek Aşkar’ın da katılacağı organizasyonun uluslararası nitelikte olması Türkiye ve diğer ülkelerdeki çalışmaların farklılık ve benzerliklerini ortaya çıkarabilme fırsatı da sunmakta.
İstanbul Üniversitesi’nin Enformatik Bölümü dijital dönüşüm misyonuyla, ciddi akademik araştırma ve çalışmalar yapmakta. Diğer yandan 19 yıldır lisansüstü düzeyde kaliteli eğitim programları yürütürken bilişim politikaları oluşturma çalışmalarına da önderlik etmekte. “Güçlerimizi birleştiriyoruz” mottosuyla hareket eden Enformatik Bölümü, bu uzun yolculuğun başından beri birlikte yol aldığı Türkiye Bilişim Derneği ve Türkiye Bilişim Vakfı’nın yanı sıra MEB, Toplum Hizmetleri Vakfı, İstanbul Kültür Üniversitesi ve Muğla Üniversitesi ile iş birliği yaparak konferansın düzenlenmesinde TÜBİTAK desteğini de alıyor. Ana teması ‘Creating A Human-Focused Future / İnsan Odaklı Bir Gelecek Yaratmak’ olarak belirlenen ‘Uluslararası Future-Learning and Informatics Konferansı’; 9-11 Kasım tarihlerinde Ankara’da Atılım Üniversitesi’nde hem yüz yüze hem de çevrim içi olarak hibrit şekilde gerçekleştiriliyor.
Gelecekte e-öğrenmede neler yaşanacak?
Konferansın; insana odaklı dört alt teması olan ‘Eğitim, Oyunlaştırma, Doğal Afetlerle Mücadelede Yeni Teknolojiler ve İnsan, Yaratıcılık’ ile birçok alandaki araştırmacının disiplinlerarası tartışmasına, iş birliğine ve beyin fırtınasına olanak sağlaması hedeflenmekte. Bu bağlamda enformatik ve öğrenme alanındaki yeniliklerle yaşam boyu öğrenme sürecinde en doğru, etkin ve verimli teknoloji, yöntem ve stratejilerin geliştirilebilmesi için yenilikçi fikirlerin insana odaklı gelecek çerçevesinde tartışılması amaçlanıyor. Uluslararası nitelikte olan organizasyon, Türkiye ve diğer ülkelerdeki çalışmaların farklılıklarını ve benzerliklerini ortaya çıkarabilme fırsatı da sunmakta. Konferansta ana temayla ilgili bütün disiplinlerden akademisyen, eğitimci, kamu ve özel sektör temsilcisi, sivil toplum kuruluşu, öğrenci ve uygulayıcıların araştırmalarını ve deneyimlerini paylaşacağı çok sayıda oturuma, panele, çalıştaya ve eğitime yer veriliyor. Katılımcılarına akademik gelişim, bilgi paylaşımı ve iş birlikleri geliştirme fırsatlarını yaratacak olan konferans boyunca firmalar projelerini ve ürünlerini iş ve eğitim dünyasıyla paylaşabilecekleri bir platforma da sahip olacaklar. Konferansta sektördeki son gelişmeler ele alınarak iş dünyası ile akademi dünyası bir araya getirilip özellikle küresel olarak Covid-19 küresel salgınının son günlerinin yaşandığı bu dönemde gelişmeler tartışılacak ve gelecekte e-öğrenmede neler beklendiğine dair kılavuzluk yapılacak. Organizasyonun uluslararası nitelikte olması Türkiye ve diğer ülkelerdeki çalışmaların farklılık ve benzerliklerini ortaya çıkarabilme fırsatı da sunmakta.
İnsan 5.0’dan Oyun Tabanlı Öğrenme’ye, Doğal Dil İşleme’den Web 5.0 ve Sosyal Davranış’a kadar geniş bir içerik mevcut
Konferansın bilimsel çalışma konuları şöyle sıralanmakta: Teknoloji ve İnsan, Yapay Zekâ, Büyük Veri, Blok Zinciri, Bulut Tabanlı Sistemler, Kod Öğrenme, Bilişsel Öğrenme, Bilgisayar Okuryazarlığı, Bilgisayarlı Görü, Veri Madenciliği, Derin Öğrenme, Tasarımsal Düşünme, Dijital Bölünme, Dijital Okuryazarlık, Dijital Dönüşüm, Uzaktan Eğitim ve Yükseköğretim Kurumları, e-Devlet ve e-Öğrenme, Moderasyon ve Değerlendirme için e-Öğrenme Stratejileri, Etik, Dijital Çağda Olması Beklenen Öğrenci Özellikleri, Oyun Tabanlı Öğrenme, Oyunlaştırma, Yeşil Bilişim, İnsan-Bilgisayar Etkileşimi, İnsan 5.0, Akıllı Şehirler, Enformasyon Okuryazarlığı, Yenilikçi Öğrenme, e-Öğrenme için Kurumsal Stratejiler, Politikalar, Standartlar, Akreditasyon ve Sertifikasyon, Nesnelerin Interneti, Bilgi Yönetimi, Çevrim İçi Oyunlarla Öğrenme, Kitlesel Açık Çevrim İçi Kurslar, e-Öğrenme Sistemlerinin Ölçülmesi ve Değerlendirilmesi, Metaverse – Sanal Gerçeklik – Artırılmış Gerçeklik/Sanallık, Mobil Öğrenme, Doğal Dil İşleme, Robot Öğrenmesi, e-Öğrenmede Güvenlik Sorunları ve Çözümleri, Sosyal Medya ve e-Öğrenme, Toplum 5.0, e-Öğrenmenin Sosyolojik ve Psikolojik Boyutları, e-Öğrenme Sistemlerinin Test Edilmesi ve Değerlendirilmesi, Sanal Sınıf Uygulamaları, Giyilebilir Teknolojiler, Web 5.0 ve Ekonomi, Web 5.0 ve Sosyal Davranış
MEB Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Petek Aşkar Kapanış Oturumu’nda
11 Kasım tarihinde düzenlenecek ‘Kapanış Oturumu’na Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Petek Aşkar katılacak. Oturumda ayrıca Konferansın Eş Başkanlıklarını da yürüten Dr. Aydın Kolat ve Prof. Sevinç Gülseçen de yer alacak. Alanında yetkin ulusal ve uluslararası bilim kurulu üyelerinden oluşan hakem değerlendirme süreci için bu yıl yalnızca tam metin çalışmaların kabul edildiği ‘Future-Learning Konferansı’ ile ilgili kayıt ve ayrıntılı bilgi için ‘Future-Learning 2022’ resmi web sitesi (http://fl.istanbul.edu.tr/) ziyaret edilebilir.