Uluslararası İstanbul Biyometri Konferansı yapıldı
Proline Bilişim’in düzenlediği Uluslararası İstanbul Biyometri Konferansı’nda geleceğin şehirlerinin en önemli unsurları arasında görülen biyometrik kimlik doğrulama sistemleri masaya yatırıldı.
İstanbul Marriott Hotel Asia’da 29-30 Mayıs tarihlerinde yapılan etkinlikte biyometride kilit teknolojiler, biyometri teknolojilerinin avantajları, parmak izi, parmak damar izi, iris, yüz ve ses tanıma teknolojileri, biyometride yeni standartlar ve hükümet politikaları masaya yatırıldı. Merakla beklenen yeni T.C. Kimlik Kartı’na dair önemli ayrıntılar da konferansta paylaşıldı.
Konferansın açılış konuşmasını yapan Proline Bilişim İcra Kurulu Başkanı Mehmet Doğanyiğit Dünya Ekonomik Forumu’nun yaptığı açıklamaya göre Türkiye’nin rekabetçilik endeksinde 59’uncu, inovasyonda ise 43’üncü sırada bulunduğuna dikkat çekerek, geleceğin biyometri teknolojilerinin Uluslararası İstanbul Biyometri Konferansı’nda tartışılması ile birlikte sektördeki işbirliklerinin artacağını ve oluşacak sinerjinin ülke ekonomisine olumlu katkılar yansıtacağını vurguladı.
10 yıl dayanıklı ve milli patentli kimlik kartı
Etkinlikte söz alarak, kredi kartı boyutundaki yeni e-kimlik kartlarının işletim sistemi, yonga, yönetim sistemi ve açık anahtar altyapısı gibi bileşenlerinin Türkiye patentli olduğunu açıklayan TÜBİTAK Başkan Yardımcısı Dr. Hasan Palaz, kartın gelişmiş güvenlik sistemleriyle bireysel bilgi mahremiyetini koruduğunu kaydetti. Kartın 10 yıl dayanıklı yongaların yanı sıra fiziksel ve yazılımsal koruma önlemlerine sahip olduğunu belirten Palaz, yeni kimlik kartlarının taklit edilmesinin çok zor, kopyalanmasının ise neredeyse imkânsız olduğunu söyledi.
Hak etmeyenin hizmet alması önlenecek
Kimlik doğrulamada kullanılan parmak damar izi ve avuç damar izi gibi biyometrik bilgilerin milli patentli yongalarda saklanacağını söyleyen Dr. Hasan Palaz, kartın sakladığı bilgilerin çok kısa bir süre içerisinde sensörlü cihazlar üzerinden doğrulanmasıyla vatandaşların çok daha doğru ve hızlı hizmet alabileceğini vurguladı. Yeni e-kimlik kartlarının elektronik kimlik doğrulama sistemleriyle uyumlu çalışacağını ifade eden Palaz, taklit ve tahrif edilemeyen bu kartlar sayesinde hak etmeyen kişilerin hizmet alması, başkasının kimliğini kullanarak ya da çalarak hizmet alma, onaysız işlem yapılması gibi vatandaşın adil hizmet almasının önünde engel teşkil eden usulsüzlüklerin tarihe karışacağının altını çizdi.
Doğrulamayı TÜBİTAK’ın geliştirdiği Kart Erişim Cihazı (KEC) yapacak
TÜBİTAK’ın e-kartlardaki bilgileri doğrulayacak Kart Erişim Cihazı’nı geliştirdiğini açıklayan Dr. Hasan Palaz, çağdaş güvenlik sertifikalarına sahip, internet üzerinden güvenli işlem sağlayan, mahremiyeti koruyan, e-imzayı destekleyen ve kolay kullanılan KEC cihazlarının kurumsal, bireysel, mobil ve kiosk uygulamalarını da geliştirdiklerini ifade etti.