Uluslararası melek yatırımcı ağı Türkiye’de
Keiretsu Forum İstanbul, 23 ülkede faaliyet gösteren melek yatırımcılık ağını Türkiye’ye taşıyacak. Son yıllarda özellikle yatırım yapılan internet projeleri ile gündeme gelen melek yatırımcılık konusu, uluslararası melek yatırım ağlarının da yönlerini Türkiye’ye çevirmesiyle gelişmeye devam ediyor. Gittiği her ülkeyi hızla melek yatırımcılığın merkezi haline getirmesiyle ün salmış ABD’li Keiretsu Forum da, şu anda Türkiye’yi ağına dahil etmiş durumda. Yeni yapılanan Keiretsu Forum İstanbul, 23 ülkede faaliyet gösteren melek yatırımcılık ağını Türkiye’ye taşıyacak.
San Fransisko’da 2000 yılında kurulan ve dünyanın en büyük melek yatırım ağlarından biri olarak değerlendirilen Keiretsu Forum, binin üzerindeki melek yatırımcı ağıyla bugüne kadar 300 milyon doların üzerinde yatırım yapmış bir yapı. Bu büyük melek yatırımcı ağının Türkiye’de faaliyet göstermeye başlaması süreci hakkında bilgi veren Brightweel ve Keiretsu Forum İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Alphan Manas, Keiretsu Forum’un bu alanda oturmuş bir organizasyon olması, bu oturmuş ağı kullanmanın yararlı olacağı düşüncesi ve taşıdığı standartları da Türkiye’ye taşınabileceğini düşünerek harekete geçtiklerini belirtti. Keiretsu Forum’un San Fransisko bacağındaki melek yatırımcı ve Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Aydın Koç, İnterpro Holding ve kendisinin çalışmaları ile Keiretsu Forum İstanbul’un hayata geçtiğini belirten Manas, “Keiretsu Forum İstanbul, 17 kurucu ortakla başladı. Bu kurucu ortakların bir kısmı yatırımcı da olacak. Ciro oluşturma aşamasına gelmiş hızlı adımlar atılmasına yardımcı olabilecek bir adım bizimkisi. Her sektörden projeleri içine alan bir yapı bu. Sadece internete ya da sadece teknolojiye yatırım yapmak yerine çok geniş bir alana yatırım yapmak her zaman için avantajlı. Keiretsu Forum bunu gerçekleştiriyor biz de Türkiye’de bunu yapacağız” diye konuştu.
Uluslararası standartlar getiriyoruz
Keiretsu Forum İstanbul Genel Müdürü Aslı Gözören de, Keiretsu Forum‘un girişimcilere uyguladığı düzenli bir proses olduğuna dikkat çekerek şöyle konuştu: “Keiretsu Forum, uluslararası standartlara göre girişimcinin sunumunun nasıl olacağından başlayarak uluslararası standartlara göre bir süreç oluşturmuş bir yapı. Biz de bu süreci Türkiye’ye getirdik, bu da çok önemli. Ayrıca girişimcilerin çok yüksek oranda yatırım gördüğü bir yapı. Geçen sene San Fransisko’da 80 tane şirket sunum yapmış ve bunlardan 35 tanesi yatırım görmüş durumda.”
Projelere diğer ofislerden yatırım olanağı
Keiretsu Forum’un 23 ülkede faaliyet gösteren bir ağ olduğuna vurgu yapan Gözören, “Kaliforniyalı bir şirket Keiretsu’nun 15 ofisinden yatırım aldı. Bu çok önemli bir fırsat derken; Manas da, “Birden fazla Keiretsu Forum ofisinin aynı projeye yatırım yapması aslında projenin doğruluğunu gösteriyor. Bu Türkiye’deki bazı projelerinde dışardan yatırım alacağı veya dışardaki projelerin de Türkiye’den yatırım alacağı bir ağ oluşturuyor” şeklinde konuştu.
“Yıl sonuna kadar 50 melek yatırımcıya ulaşmak istiyoruz”
Keiretsu Forum İstanbul olarak bünyelerindeki melek yatırımcı sayısını da yıl sonuna kadar 50’ye çıkarmak istediklerini belirten Manas, “Melek yatırımcı sayısını ne kadar çok artırabilirsek o bizim için avantaj. Yatırım potansiyelimize bakıldığında ise melek yatırımcı başına yıllık 25 bin ile 50 bin lira arasında yıllık bir yatırımın yapılması beklentimiz dahilinde. Her bir melek yatırımcı için 25 bin liralık bir yatırım dersek; 50 yatırımcı ile yıllık 1 milyon 250 bin liralık bir potansiyel söz konusu” dedi.
Girişimcilerin Keiretsu Forum İstanbul’a nasıl ulaşacaklarına değinen Gözören de, girişimcilerin kendilerine internet siteleri üzerinden başvurabileceğini, site üzerinden iş planlarını ileteceklerini ve her üç ayda bir yapılacak toplantılarla başvuruların değerlendirmeye alınacağını dile getirdi.
“Yatırımcı çeşitliliği çok önemli, yeni bir melek yatırım profili oluşturacağız”
Yatırımcıların bakış açılarının da çok önemli olduğunu belirten Manas, farklı yatırımcıların aynı projeye farklı gözle bakabileceğine dikkat çekti. Çok deneyimli bir yatırımcının bir detayı kaçırabileceğini daha az bilgisi olan bir yatırımcının ise bunu başka bir bakış açısıyla yakalayabileceğini belirten Manas, “Yatırımcının aynı profilde olmaması bu nedenle çok önemli biz de bunu yakalamaya çalışacağız” diye konuştu. Birinci nesil , üçüncü nesil girişimcilerin profilleri ve beklentilerinin de farklı olduğuna işaret eden Manas, “Bizim de bu doğrultuda yeni bir melek yatırımcı profili yaratmamız gerekiyor. Yatırımcıyı özendirmek gerekiyor. Keiretsu Forum’un bu anlamdaki en önemli özelliği melek yatırımcılığı özendirici bir yapı olması olacak” diyerek sözlerini noktaladı.
“Türkiye’de melek yatırımcılık kavramı henüz oturmadı”
Türkiye’de toplam melek yatırımcı sayısının 100’ü geçmeyeceğini belirten Manas, Türkiye’de melek yatırımcı kavramının da henüz oturmadığına dikkat çekti.
Manas sözlerini şöyle sürdürdü:
“Bir projeyi inceleyerek ona yatırım yapmak , o projeyi takip etmek ve yeni bir sermaye gereksiniminde ya yeni yeni bir sermaye koymak veya birkaç kişinin koyduğu sermaye ile birlikte şirketteki hissesinin azalmasını kabullenmek bir melek yatırımcılıktır. Bizde Türkiye’de melek yatırımcılık kavramı henüz oturmadı. Bizde ki melek yatırımcılık anlayışında ben bir koyarım on alırım şirketi tamamiyle ben kontrol ederim yaklaşımı var. Oradaki temel neden de; Türkiye’de girişimci ile melek yatırımcı arasında bir kopukluk olması. Bu kopukluk beklentilerin uyuşmaması kopukluğudur. Girişimci projesini bilgiyle bezendirmeden konuya çok hakim olmadan beklentileri çok net ortaya koymadan melek yatırımcının karşısına çıkabilmekte. Yatırımcı da buna bağlı olarak konuya çok hakim olmadan yüksek beklentilerle girişimci ile bir diyaloga girmekte. Bu tip ortaklıkların da çok başarılı olma şansı yok. Melek yatırımcılığın Türkiye’de başarılı olabilmesi için Keiretsu Forum’un başarılı olması ve başarı hikayelerinin oluşması gerekiyor. Bakıldığında fikir projenin yüzde 5’idir. Önemli olan iş modelidir.”