ULUSLARARASI ÖRNEKLER, TÜRK ŞİRKETLERİ İÇİN REHBER
3D uygulamalarda uluslararası şirketlerin çalışmaları, Türkiye’de de farklı sektörlerden giderek daha çok sayıda şirketin rehber aldığı çalışmalar oluyor. Autodesk İş Geliştirme Koordinatörü Taylan Dedeoğlu’na göre, üretim sektöründe üç boyutlu uygulamalar, mimari ve yan disiplinlerine nazaran, Türkiye’de daha uzun zamandır kullanılmakta. Bu sektörde bir sondaki adım ise Dedeoğlu’na göre PLM ve benzeri uygulamalar. Birçok şirkette tasarımın farklı aşamalarında farklı ürünler kullanılabiliyor. Dedeoğlu, “Burada yeni gelişmekte olan bir ihtiyaç da; farklı uygulamalardan gelen verilerin bütünleşik olarak ortak bir platformda yönetilebilmesi” açıklamasını yaptı. Dedeoğlu şöyle devam etti:
“Mimari ve inşaat sektörüne baktığımızda yükselen eğilim BIM, yani Yapı Bilgi Sistemi. Özellikle yurtdışında, günümüz kompleks yapılarında, projeyi “çizerek” tasarlamak artık yetersiz ve teknolojinin gerisinde bir yaklaşım. “Çizmek” yerine, oturan iş yapış biçimi ise “Veriyi modellemek”. Bunun avantajı; revizyon, alternatif ve görselleştirme gibi ilk akla gelen faaliyetlerin eskiye göre çok kolay yapılabilmesi, projenin her detayına en baştan hakim olarak, hiçbir insan hatasına yer vermemesi”.
Bilkom Adobe Ürün Yöneticisi Mert Saka da, birlikte çalışma konusunda Türkiye’de de uygulanmaya başlanan çeşitli tekniklere dikkat çekti. Bir mimar, bu sayede dünyanın herhangi bir yerindeki bir proje yöneticisine 3-boyutlu uygulama üzerinde işaretlediği öğeler üzerinde işlem yapması için iş emri açıp, sonrasında yaptığı değişiklikleri doğru yapıp yapmadığını inceleyebiliyor. Bu yolla örneğin; merkezi Türkiye’de olan bir şirketin CAD yöneticisi; Hollanda’daki bir asansör şirketinin mühendisi ile Rusya’daki bir projede çalışan inşaat mühendisinin fark ettiği bir kolondaki hatayı, aynı proje üzerinde çalışıp birbirlerinin yaptıkları değişiklikleri
izleyerek gerçekleştirebiliyor. Değişikliğin tüm disiplinler tarafından onaylanan şekilde yapıldığından emin bir projeyi yönetebiliyor. Saka’ya göre, zamanla büyüyen peysaj kütüphaneleri de giderek yaygınlaşmakta. Böylece Türkiye’de de bazı büyük proje şirketleri, 1 yıl sonra projelerinde ağaçların türüne ve dikildiği zamandaki yaşına göre ne ölçüde büyüyeceğini ve farklı zamanlarda nasıl görüneceğini müşterilerine daha gerçekçi biçimde sunmaya başlamış durumda. Boğaziçi Yazılım
CAD/CAM Satış Temsilcisi Mustafa Özan da, yazılımın uluslararası başarısının çok önemli olduğunu şu sözlerle özetledi:
“Özellikle dünyada kalitesi kabul edilmiş markalarla çalışan yan sanayi ya da dolaylı yoldan işbirliğinde bulunan şirketler, bu büyük şirketlerin kullandıkları yazılımları veri bütünlüğü bakımından tercih ediyor. Türk şirketleri de bunun farkında olduklarından, bu tip büyük şirketlerde hangi yazılımların kullanıldığını takip etmek zorundalar.”
Dassault Systèmes Türkiye Satış Direktörü Süleyman Müftüoğlu da uluslararası rekabet yapısı ve bunun 3D teknolojilerine yansımasını şöyle tanımladı:
“Bazı ülkelerde bazı teknolojiler daha hızlı bir biçimde üretim süreçlerinde kullanıma hazır hale geliyor.
Batı Avrupa ve ABD’de bu yapı kendini gösteriyor. Ama küresel bir rekabet gerçeği var. Sonuçta dünyanın her yanındaki şirketler bu teknolojileri kullanmak zorunda kalacak. Örneğin hızlı tüketim ürünleri pazarının önde gelen uluslararası bir şirketi, bizim PLM çözümlerimizi kullanıyor.
Uygun ürünle uygun zamanda pazara çıkabilmek için yapılması gereken inceleme ve analizleri bu PLM teknolojilerini kullanarak yapıyorlar. Sonuçta bizden bu hizmeti alan dünya şirketinin rakibi de bu yapıya, bu yapının sağladığı faydaya gözünü kapatamaz. Bu nedenle pazarda farkındalık yaratmaya çalışıyoruz. Avrupa ve ABD’de görüldüğü gibi Türkiye’de de, dünyanın diğer noktalarında da bu teknolojinin uyum sağlayacağına inanıyoruz.”
SAP Türkiye, İş Zekası Çözüm Yöneticisi Yücel Yüksel, 3 boyutlu yazılımlara SAP BusinessObjects iş zekâsı uygulamalarında da sıklıkla rastlandığını söyledi ve şu bilgileri paylaştı:
“Özellikle yakın zamanda tanıtımı yapılan BI 4.0 sürümü, iş zekası görsellerinin 3 boyutlu tasarlanıp daha güzel ve efektif görsellerin elde edilmesine olanak sağladı. 3 boyutlu iş zekâsı uygulamalarının kullanımı için herhangi bir sektör veya departman kısıtlaması yok. Ancak çokuluslu şirketlerde animasyonlu dünya haritalarının kullanımı ve bu sayede istenen ülkenin verilerine, uzun raporları incelemek yerine tek bir ‘tık’la ulaşılması sıkça kullanılan bir yöntem. Şirketlerin en çok önem verdiği noktaların başında performans, kullanım kolaylığı ve anlaşılabilirlik gelmekte. Performansın son derece önemli olduğu bir ortamda, iş zekâsı içeriklerinin ilk bakışta yorumlanabilir olması oldukça önem kazanmakta. Bu sayede kullanıcıların iş zekâsı araçlarını daha yaygın kullanmasının önü açılmış olmakta.”