Uluslararası Robot Olimpiyatları için çalışmalar hız kazanıyor
Yeni haftadan merhaba,
İklim değişimi bir yandan, tarımsal ürünlerin ithalatı bir yandan temel gündemimiz. Bir zamanlar bölgenin tarım devi olan ülkemizin içine düştüğü durum herkesin derdi. İşbu sebeple gıda sektörü de Endüstri, pardon Tarım 4.0 için kolları sıvadı. Sonuçta artan nüfusa karşılık azalan kaynaklar karşısında ihtiyaçları karşılayabilmek için daha az alandan maksimum verimi elde edebilmeliyiz. BUBA Business Angels iştiraki bir tarım ve teknolojileri yatırım şirketi olan TreeT’in Genel Müdürü Mustafa Tamer’in dediği gibi, tarım sektörü, hele de geçen 10 yılda çok hızlı gelişip Tarım 4.0 formatına dönüştü. IoT sayesinde, sahada makinalar birbiriyle iletişimde ve tohumdan rafa kadar bütün sistem izlenebilir hale geliyor. Bunlar da geleneksel yöntemlere kıyasla, üreticinin işini daha kolay ve hızlı hale getiriyor. TreeT Tarım ve Teknolojileri, Manisa’nın Salihli ilçesinde DOKTAR gibi çözüm ortaklarıyla akıllı tarım uygulamalarından en iyi şekilde verim almak amacıyla çalışmalar yürütüyor. Bize de takip için www.treettech.com sitesini gündeme almak düşüyor.
Biz inovasyon için programlar açıklayaduralım, Çin adım adım ‘inovasyon ülkesi’ olma yolunda. Bir ülkenin inovasyon ülkesi olarak belirlenmesi için, nüfusunda yüksek bilimsel yeteneğe sahip olma oranının yüzde 10’un üstünde olması gerekiyor ve Çin’de bilimsel yeteneğe sahip vatandaş oranı 2018’de yüzde 8,47’e çıkmış. 1,5 milyarlık nüfusu ile ‘aynı anda zıplasalar dünyanın yörüngesini değiştirirler’ hurafesi sonrası Çin’in adımları takdire şayan. Zira 2005’te belirlenen Ulusal Bilim Yeteneği Eylem Planı’na göre, 2020 itibariyle ülkede bilimsel yeteneğe sahip vatandaşların, toplam nüfusun yüzde 10’una ulaşması için çalışmalar son hız sürüyormuş.
Türkiye’de de yapıcı adımlar yok değil… Bunun bir örneği olarak Girişim Hareketi de 2018 için belirlediği ‘Anadolu’da yaygınlaşma’ hedefi odaklı çalışmalarını sürdürüyor, programın şubeleşme süreci Kırklareli ile devam ediyor. Kırklareli’deki çalışmaların liderliğini üstlenen Mehmet Durmaz da belediye, inkübasyon merkezi, üniversite gibi paydaşlar ile protokol imzalayarak işbirliğini başlatacaklarını söylemiş. Verimli gelişmeleri de yine burada paylaşmak dileğiyle…
İnovasyon adına öğrenilmeyi ve desteklenmeyi hak eden çalışmalar bu kadar değil… Marmara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Robot Kulübü, her yıl Uluslararası Robot Olimpiyatları düzenliyor ve 2019’da dördüncü kez düzenlenecek 4. Uluslararası Marmara Robot Olimpiyatları için sponsorlar arıyor. Robot Kulübü, 15-16 Mart 2019 tarihlerinde 4. Uluslararası Marmara Robot Olimpiyatları’nı 2 bini aşkın katılımcıyla üniversitenin Göztepe yerleşkesinde gerçekleştirecekmiş ve hedef; Sanayi 4.0’da temel nokta olan otonomlaşmayı ve robot teknolojilerini üniversite öğrencilerine aşılamak, robotik bilimi üzerine bilinç oluşturmak. Bu önemli hedef hakkında detaylara http://olimpiyat.muferobotics.org/ sitesinden erişmek mümkün. Meraklıları için üçüncü olimpiyat özet videosu da https://www.youtube.com/watch?v=kPlTqMbMmqE adresinde.
Dediğim gibi, bu gibi gurur veren haberlerimiz de çok. Türkiye Vodafone Vakfı, Alternatif Yaşam Derneği ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı işbirliğiyle hayata geçirilen “Düşler Akademisi” 10 yıldır engelli ve sosyal dezavantajlı bireyleri topluma kazandıran işlere imza atıyor. Türkiye’de özellikle gençler arasında gönüllülük olgusunun yaygınlaşmasında önemli rol oynayan “Düşler Akademisi”, bugüne kadar yaklaşık 20 bin gönüllü ile 6 bin gencin engellerini aşmasına destek olmuş. Türkiye Vodafone Vakfı tarafından “Düşler Akademisi” projesine aktarılan hibe tutarı ise 5,5 milyon TL’ye yaklaşmış. Hatta 10’uncu yılda engelli ve sosyal dezavantajlı bireylere yönelik en geniş kapsamlı yaşam alanı ve Avrupa’nın en büyük outdoor engelli kampı Düşler Akademisi Kaş’ta özel bir program uygulanmış. Programda “Düşler Akademisi” müzik grubu Social Inclusion Band, söz ve müziği Ogün Sanlısoy’a ait “Düşlesen Yeter” adlı şarkıyı seslendirmiş. Türkiye’nin en kapsamlı işaret dili eğitim uygulaması da bu kapsamda 3 milyon işitme engelli ve yakınlarının hayatını kolaylaştırıyor, bir bütün olarak takibimizde olsun.
Çevresel gündeme baktığımızda, Arçelik’in markası Grundig, Berlin’de tüketici elektroniği fuarı IFA’da geri dönüştürülmüş pet şişe kullanılan çamaşır makinesi kazanını, su kaynaklarını koruyan mikrofiber filtre teknolojisini, plastik atıkları azaltan geri dönüşümlü naylon ve geri dönüşümlü elektrik süpürgesini tanıtmış. Çevre dostu teknolojileriyle Grundig, sürdürülebilirlik vizyonu doğrultusunda kaynakları verimli kullanan, israfı azaltan, enerji tasarrufu sağlayan ürünleri ile takdiri de hak ediyor.
Limak Holding bünyesinde faaliyet gösteren Uludağ Elektrik Dağıtım A.Ş. (UEDAŞ) ‘Şehrin Işıkları” fotoğraf yarışmasını 6’ıncı kez düzenliyor. “Gece ve Işık” temasıyla yarışmaya profesyonel ve amatör meraklılar katılabiliyor. Yarışmaya 30 Eylül’e kadar www.uedas.com.tr/sehrinisiklari sitesinden en fazla 5 fotoğrafla katılmak mümkün. Jüri tarafından seçilen “En güzel 50 fotoğraf” da yıl boyu Türkiye’nin çeşitli yerlerinde sergilenecek ve dilerim bu sergi rotasını da yine bu sayfada seninle paylaşacağım.
İnovasyondan sanata bir geçiş yapayım böylece. Zira yönetmen Mahmut Fazıl Coşkun’un dünya prömiyerini 75. Venedik Film Festivali’nde yapan “Anons” filmi, festivalin uluslararası yarışma bölümü Orizzonti bölümü jürisi tarafından Jüri Özel Ödülü’ne layık görülmüş. Absürt mizahı ile 60’lı yıllarda ordudan tasfiye edilmiş dört eski askerin bir gece boyunca süren yolculuğunu anlatan “Anons”, festival kapsamında İtalyan Ulusal Gazeteciler Birliği ve Venedik Güzel Sanatlar Akademisi tarafından verilen “En İyi Akdeniz Filmi” ödülünü de kazanmıştı. Daha nice başarılara olsun, bize de izleme misyonu düşsün, twitter.com/anonsfilm ve instagram.com/anonsfilm linkleri de takibimizde olsun.
Geçen hafta Kadıköy’de söze ve müziğe doydum resmen. Kadıköy Belediyesi’nin üçüncü kez düzenlediği Kadıköy Plak Günleri’nde plaklar bu yıl Müzeyyen Senar için döndü. 8- 9 Eylül tarihlerinde Moda’da Kadıköy Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi bahçesinde gerçekleştirilen Kadıköy Plak Günleri’nde, Müzeyyen Senar’ın eserlerini dinlerken, ‘huysuz ve tatlı kadının’ 100’üncü yaşını da kutladık. Kadıköy Plak Günleri’nde plaklar; pop, reggae, caz, indie, alternative, punk, rock ve elektronik gibi müzik türleri için düzenlen oturumlarda da kulaklara çalındı. Polonyalı kuratör ve koleksiyoner Kornelia Binicewicz, 1960’lar, 70’ler ve 80’lerden zengin bir kadın sanatçı plağı arşivine sahip ve bu arşivini plakseverlerle de paylaştı.
Haftaya noktayı bir kitapla koyuyorum. Avukat Feyza Altun’un, ‘Kadının Fenni’ ve ‘Kadının Derdi’ kitaplarının ardından, son kitabı ‘Kadının Erki’ de tarafımızdan okunmayı bekliyor. Avukat Altun, bu son kitabında kadınların maruz kaldığı şiddeti, ayrımcılığı ve hukuksuzluğu ele alıp, ataerkil düzeni ve kadınlara yönelik baskıları sorguluyor, okurlarına sosyal ve hukuki öneriler de sunuyor.
Haftaya buluşmak dileğiyle.