Umutlar aşının gölgesinde 2022’ye sarkıyor
KPMG, Ocak-Mart 2021 arasında yaptığı ankette, iş süreçlerinin ne zaman ve nasıl normale döneceği konusunda beklentileri araştırdı. Araştırma sonuçlarına göre CEO’lar kısa vadede normalleşme beklemiyor, ofise dönmek içinse nüfusun yüzde 50’den fazlasının aşılandığını görmek istiyor. 11 ülkeden 500 CEO ile gerçekleştirilen 2021 CEO Outlook Pulse anketinde, yeni normale hazırlanan CEO’ların en önemli parametresinin ‘aşıya erişim potansiyeli’ olduğu görülüyor. Bu nedenle CEO’lara göre ekonominin ve iş düzeninin normalleşmesi 2022’den önce mümkün görünmüyor. 2022’deki bu normalleşmenin de eskisinden hayli farklı olacağı görüşü ağırlık kazanıyor. Sonuçları değerlendiren KPMG Türkiye Başkanı Murat Alsan, “CEO’lar ofislere dönüşle ilgili önemli bir karar almadan önce işgücünün virüse karşı korunduğundan emin olmak istiyor. Aşılamanın başlaması iyimserlik sağlasa da, CEO’lar yine de operasyonlarını, tedarik zincirlerini ve çalışanlarını etkileyebilecek ve aşı kıtlığı yaşayabilecek kilit pazarlar için senaryolar üzerinde çalışıyor” dedi.
2021 CEO Outlook Pulse Araştırması’na göre, aşı erişimi kurumsal stratejilerin yeniden ele alınmasını zorunlu kılıyor. CEO’ların yüzde 31’i 2021’de normale dönmeyi bekliyor, yüzde 45’i normalleşmenin 2022’de başlayacağını düşünüyor, yüzde 24’ü ise işlerin sonsuza kadar değiştiğini söylüyor. Her 10 iş liderinden dokuzu, yani araştırmaya katılanların yüzde 90’ı, büyük çoğunluğun sağlığını korumak için aşı olan çalışanlarından aşılandıklarına dair bildirimde bulunmalarının isteneceğini belirtiyor. Liderlerin yüzde 21’i müşterilerine ve ziyaretçilerine tesislerine ya da ofislerine girişte aşı olup olmadıklarını sormayı planlıyor. CEO’ların yüzde 26’sı pandemi sona erene kadar uluslararası seyahatlere çıkmayacağını söylüyor. Yöneticilerin yüzde 61’i personelin ofise dönmesini istemeden önce başarılı aşılama sonuçlarını beklemek niyetinde. Şirket liderlerinin yüzde 76’sı önemli pazarlardaki hükümetlerin işletmeleri normale dönmeye teşvik etmesini bekleyecek. CEO’ların yüzde 34’ü ise aşı güvenliği hakkında yanlış bilgilerden ve çalışanların bundan etkilenerek aşı yaptırmama olasılığından endişe duyuyor.
Hibrit model kaçınılmaz
Salgın kontrol altına alındığında ofislere dönüş eğilimi artarken, CEO’ların yalnızca yüzde 17’si pandeminin sonucu olarak ofis alanlarını küçültmek istediğini söylüyor. Ağustos 2020’de bu oran yüzde 69’du. Bu değişim ya ofislerin bu sürede küçüldüğünü ya da stratejilerin değiştiğini gösteriyor. Aşıya erişim konusunda ise tereddütler var. CEO’ların yüzde 55’i çalışanlarının aşıya erişiminden endişeli. Bu da çalışanların işyerine ne zaman döneceği konusundaki planlamaları etkiliyor. CEO’ların yüzde 30’u Covid-19 sonrası çoğu personelin haftada 2-3 gün uzaktan çalıştığı hibrit bir model düşünüyor. Yüzde 21’i ağırlıklı olarak uzaktan çalışan yetenekleri işe almak istiyor. Bu oran geçen yılki araştırmada yüzde 73 çıkmıştı. Öte yandan, uzaktan çalışma nedeniyle veri güvenliği riskleri yeniden yükselişte. Ağustos 2020’de tehditler arasında beşinci sırada bulunan siber güvenlik, 2021’in başında ise ilk sıraya çıktı. CEO’lar gelecek üç yıl boyunca büyümelerini ve operasyonlarını etkileyecek en önemli risk olarak siber güvenliği görüyor. Bu yıl CEO’ların yüzde 52’si veri güvenliği önlemlerine öncelik vererek, yüzde 50’si müşteri odaklı teknolojilere odaklanarak, yüzde 49’u video konferans ve mesajlaşma yetenekleri gibi dijital iletişime bağlı kalarak dijital teknolojilere daha fazla harcama yapmayı planlıyor. Ayrıca, dijital yeteneklerini artırmak için de çeşitli yollar aranacak.