Üniversite – sanayi iş birliği güçleniyor
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, ‘Sanayi Doktora Programı’nın yeni çağrısının açıldığını duyurdu. Diğer yandan Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın ölçü aletlerine yönelik hizmetlerde başvuru sahibinden fiziki hiçbir belge istenmeyeceğine dair yönetmelik de Resmi Gazete’de yayımlandı.
TÜBİTAK’ın 2244-Sanayi Doktora Programı 2019 yılı çağrısında kapsam genişletildi; sanayide nitelikli insan kaynağını artırmak için geçen yıl hayata geçirilen ‘Sanayi Doktora Programı’nın yeni çağrısı açıldı. Ar-Ge, tasarım merkezlerine sahip veya teknoparklardaki şirketlerin faydalanabildiği programda değişikliğe gidildi. Artık en az bir TÜBİTAK projesi sonuçlandırmış özel sektör kuruluşları da programdan faydalanabilecek. Doktora öğrencileri, üniversite ve sanayi ile birlikte seçilecek ve yine üniversite ile sanayinin birlikte karar vereceği projelerde araştırma yapacak. Programa kabul edilen doktora öğrencilerine aylık 4 bin 500 TL burs verilecek. Bursiyerlerin doktora sonrası maaşları ise brüt asgari ücretin iki katından az yani bu yıl itibariyle 5 bin 116 TL’nin altında olmayacak. 2244-Sanayi Doktora Programı kapsamında 2019 yılı başvuruları 13 Aralık 2019 tarihine kadar yapılabilecek. Geçen sene ilk kez devreye giren program, üniversite ve sanayi kuruluşları tarafından yoğun ilgiyle karşılanmış, 517 doktora öğrencisinin yetiştirilmesi için karar alınmıştı. Ülkelerin rekabet güçlerini artırmalarında üniversite-sanayi iş birliğinin önemli olduğuna dikkat çeken Bakan Varank, “Bu programı, ‘Milli Teknoloji Hamlesi’ vizyonumuzun önemli bileşenlerinden biri olarak uyguluyoruz. 2023 hedeflerimiz doğrultusunda yetişmiş akademik kadroları sanayiye entegre etmek istiyoruz” şeklinde konuştu.
Ölçü aletleri muayenesinde dijital dönem
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın egzoz gazı emisyon ölçme cihazları, ısı sayaçları, taksimetre ve tartı aletleri muayene yönetmeliklerinde değişiklik yapılmasına dair yönetmelikleri ile ölçü ve ölçü aletlerinin tip onay, tamir ve ayarını yapacak kişilere verilecek yetki belgesi hakkındaki yönetmelikleri Resmi Gazete’de yayımlandı. Söz konusu yönetmelik değişiklikleri, bürokrasinin azaltılması, mevzuatın sadeleştirilmesi ve dijital dönüşüm çalışmaları kapsamında gerçekleştirildi. Buna göre, yönetmelik değişiklikleri kapsamındaki ölçü aletlerine yönelik hizmetlerde başvuru sahibinden fiziki hiçbir belge talep edilmeyecek. Daha önce fiziki olarak istenen belgelerin beyan usulüyle alınarak vatandaşın hizmete ulaşma sürecinde etkinliği artırılacak.