Üniversite – sanayi iş birliği OSTiMTECH’te hayat buluyor
Türkiye’de farklı bir modelde üniversite eğitimi vermeye hazırlanan OSTİM Teknik Üniversitesi (OSTiMTECH) Mütevelli Heyeti Başkanı Orhan Aydın ve Rektörü Prof. Dr. Murat Yülek, OSTİM Teknik Üniversitesi’nde basın mensuplarıyla bir araya geldi.
Ankara’nın sanayileşmesine öncülük eden OSTİM, sanayinin göbeğine açtığı teknik üniversite ile bir ilke imza attı. Türkiye’nin, bir OSB tarafından kurulan ilk üniversitesi OSTİM Teknik Üniversitesi, bu sene öğrencilere kapılarını açıyor. Aydın, sanayinin sorunlarına çözüm üreten insan kaynağı yetiştirmek için yola çıktıklarına dikkat çekerek “Bölgenin ve ekosistemin en önemli eksikliği olan üniversiteyi hayata geçirmek istiyoruz. Katma değerli ürün üretmek için nitelikli insan gücü, nitelikli eğitim ve teknolojiye ihtiyaç var. Bunu sağlamak için, OSTiMTECH ile Ankara’yı ve Türkiye’yi dönüştürmek istiyoruz. Hayata dokunmak, sanayinin sorunlarına çözüm üretmek, Endüstri 4.0’ı bölgemize ve sanayiye taşımak için yolculuğa çıktık” değerlendirmesini yaptı.
‘Yenilik Fabrikası’nda iş hayatına hazır ve üretebilen mühendisler yetişecek
Ülkelerin içinde bulunduğu değişimin temelinde teknoloji ve sanayi üretiminin yer aldığını kaydeden Rektör Yülek, OSTİM Teknik Üniversitesi Mütevelli Heyeti üyelerinin gerçek dünyanın içinden geldiklerinin ve sektörlerin ihtiyaçlarını yakından bildiklerinin altını çizdi. Yülek, üniversitenin farklılıklarıyla öne çıktığını ifade ederek konuşmasını şöyle sürdürdü: “OSTİM Teknik Üniversitesi bir sanayi havzasında kurulmasıyla, bildiğimiz kadarıyla dünyada tek üniversite. Biz bunu yeni nesil veya girişimci üniversite kavramıyla açıklıyoruz. ‘Üniversite-sanayi iş birliği’ sevdiğimiz bir kavram ama bizim farkımız; öğrencilerimizi birinci sınıftan itibaren OSTİM ekosistemi içinde yer alan TUSAŞ’tan ASELSAN’a kadar geniş yelpazedeki sanayi üretiminin bulunduğu ortamın içine sokmak olacak. ‘İş Yeri Deneyimi” dersiyle; gençler haftada bir gününü iş yerinde geçirecek. OSTİM Teknopark ve diğer teknoparklarla iletişimde olacağız. Üniversitemizin içinde, 1000 metrekarelik üretim alanımız; fabrikamız var. Buna ‘Yenilik Fabrikası’ (Innovation Factory) diyoruz. Burada iş hayatına hazır ve üretebilen mühendisler yetiştireceğiz.”
Girişimcilik karnesi uygulamasının dünyada örneği yok
OSTiMTECH’in farklılıklarından birisinin de öğrencilerine mezun olduğunda girişimcilik karnesi vermek olduğunu dile getiren Yülek, şunları kaydetti: “Üniversitemiz, öğrencilerini hangi kariyeri seçerse seçsin girişimci bir kafaya sahip olması için yetiştirecek. Öğrenciler start-up kuracak, 3 temel girişimcilik dersini alacak. Sosyal girişimcilik projesi yapacak. Buradan mezun olan öğrencilerimiz, kendi şirketini de kurabilir, devlet memuru da olabilir, devlet memuru da akademisyen de olsa özel sektörde de çalışsa girişimci bir kafa yapısına sahip olacak. Girişimcilik karnesi uygulamasının dünyada örneği yok.”