Üniversite-sanayi işbirliğinde SAP uzmanları yetişecek
SAP Türkiye, üniversite ile el ele.SAP Türkiye, dünya üzerinde 67 ülkede bin üniversitede yaklaşık 200 bin öğrenci tarafından kullanılan SAP Üniversite İşbirliği Programı’nı ülkemizde başlattığını bir toplantı ile duyurdu. Toplantıda açılış konuşmasını yapan SAP Türkiye Genel Müdürü Cem Yeker, Türkiye’nin sahip olduğu genç nüfusa dikkat çekerek bu nüfusun çok önemli bir iş gücü kaynağı olduğunun belirtti. Eğitim sisteminin gücüne değinen Yeker, “Sahip olduğumuz genç nüfusu ne derece donanımlı hale getirirsek gelecek 20 yılda o kadar güçlü hale geliriz. Hayata geçirdiğimiz program bunun için küçük bir araç” dedi.
Türkiye’de şu anda bin 200 SAP danışmanı bulunduğunu belirten Yeker, bu rakamın 2014’te 2 bin 500’e çıkarılmasının planlandığını sözlerine ekledi. Program bu anlamda önemli bir adım olarak nitelendiriliyor.
Program, öğrencilere iş hayatına başlamadan önce şirketlerin iş süreçlerini nasıl yönettiklerini öğrenme, teorik olarak gördükleri mesleki bilgi ve becerileri uygulamalı olarak kullanma fırsatı vermeyi amaçlıyor. Öğretim üyelerinin de sanayinin beklenti ve ihtiyaçlarını daha yakından takip etmelerini ve bu paralelde öğrenci yetiştirmelerini sağlamayı hedefliyor. Açıklamaya göre programa katılmak isteyen Türk üniversiteleri özel bir BT altyapı yatırımı yapmadan ve bu konuya özel teknik uzman personel istihdam etmeden programdan yararlanabilecek. Öğretim üyeleri ve öğrenciler, farklı ülkelerdeki öğrenciller ile iletişime geçebilecek, sanal ekip projeleri geliştirebilecek. Şirketlerin SAP yazılım çözümlerini iş süreçlerinde nasıl kullandıklarını gösteren örnek uygulama ve süreç ekranları ile iş hayatının üniversitelerde gerçekçi bir şekilde simülasyonu yapılabilecek.
Eğitim programı neleri kapsıyor?
SAP Üniversite İşbirliği Programı; mühendislik, fen ve işletme fakülteleri ile bilgisayar, bilgi teknolojileri, muhasebe, finans, pazarlama ve satış alanları ile ilgili bölümlere sürekli güncellenen bir müfredat sunuyor. Müfredatın çeşitliliği, öğretim üyelerinin, disiplinlerarası çalışmalarına ve inovatif akademik kariyerlerine de destek oluyor. İşe ve uygulamaya yönelik bilgilerle donatılan öğrenciler arasından SAP kullanma yeteneklerini geliştirenler, uluslararası geçerliliği olan SAP sertifikalarına sahip olma şansı da yakalıyor. 1988 yılında başlayan programa Amerika ve Avrupa ülkeleri ile birlikte Japonya, Avustralya, Çin, Singapur, Tayvan gibi ülkelerden üniversiteler katılıyor. SAP, üniversitelerin yerleşkeleri içinde teknik bir altyapı ve operasyonel personele yatırım yapmaması için dünyanın çeşitli bölgelerinde, üniversitelere hizmet verecek “Üniversite Yetkinlik Merkezleri” (University Competence Center) kurdu. Her Üniversite Yetkinlik Merkezi’nin SAP yazılım sistemleri ile bağlantısı Internet tarayıcıları veya SAP grafik kullanıcı arayüzleri aracılığıyla yapılıyor.