Üniversite-sanayi işbirliğiyle verimli sinerji
Havelsan’ın, Türkiye’de ilk defa üniversiteyle sanayiyi buluşturmayı, teknolojiyle araştırmayı yan yana getirmeyi amaçladığı ‘Üniversite-Sanayi BULUŞ-TAY’ı 18 Haziran’da Ankara’da düzenlendi.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Prof.Dr. Davut Kavranoğlu ve Savunma Sanayi Müsteşarı Prof.Dr. İsmail Demir’in açılış konuşmalarıyla başlayan BULUŞ-TAY, Türkiye’nin önde gelen akademisyenlerini, tematik teknoloji alanında uzman Havelsan personeliyle buluşturdu. Havelsan ile çalışmak isteyen akademisyenlerle birebir görüşmeler yapılarak potansiyel işbirliği alan ve modellerinin değerlendirilmesine olanak sağlayan etkinliğe, 60’dan fazla üniversiteden 300’e yakın akademisyen katıldı. Etkinlikte 217 Ar-Ge inovasyon projesinin öngörüşmesi yapıldı.
Rekabeti inovasyon temelinde arayan bir ülke nasıl oluruz?
Türkiye’nin kalkınmasında bilimin önderlik rolü üstlenmesi gerektiğinin altını çizen Kavranoğlu, “Sanayi dünyayla rekabet etmek istiyorsa üniversiteyle işbirliği yapmalı ve bu süreçte karşılıklı sabredilmeli. Sonra verimli bir sinerji oluşturulduğunu görecekler” dedi. “Tüm Ar-Ge faaliyetleri koordine olmalı” değerlendirmesini yapan Demir de kaynakların etkin kullanılmasının önemine dikkat çekti. ODTÜ Rektörü Ahmet Acar, “Rekabeti inovasyon temelinde arayan bir ülke nasıl oluruz?” sorusunu gündeme taşıdı ve şu açıklamaları yaptı: “Devletin tedarik politikalarıyla; kalıcı, istikrarlı politikalar olması çok önemli. SSM’nin liderliğinde bunu gördük. Üniversitenin 3 ana misyonu olan eğitim, araştırma ve uygulamanın bütünleşmesi, sinerji yaratması önemli. Türkiye’de üniversite-sanayi işbirliğinde tutarlı bir çerçeve bulunmuyor, yoksa daha büyük adımlar atılabilirdi. Peki, elimizdekilerle ne yapabiliriz? Eğer anlamlı bir işbirliği istiyorsak el sıkışmak için 2 ele ihtiyaç var. Stratejik bir vizyona ihtiyaç bulunuyor. SSM’nin 7-8 senedir ortaya koyduğu vizyon; bu işbirlikleri için önemli bir inisiyatif oluşturabilir.”
Havelsan siber güvenlikteki yatırımlarını geliştiriyor
Havelsan CEO’su Sadık Yamaç, sektördeki teknolojik birikimin çok sınırlı olduğunu vurgulayarak Havelsan’ın siber güvenlikteki yatırımlarını da geliştirdiğini aktardı. Yamaç, “Türkiye’de iş ekosistemimiz büyük önem taşıyor. Dünyadaki 100 milyar dolarlık piyasadan pay almamız gerekiyor. Teknolojik bağımsızlık kuruluş amacımızdı. Mühendislerimize güveniyorum. Üniversite-Sanayi Buluştayı büyük şans” şeklinde konuştu.