Üniversiteler, Silikon Vadisi’ne köprü kurdu
Yıldız Teknik Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, Gebze Teknik Üniversitesi, Hasan Kalyoncu Üniversitesi ve Bahçeşehir Üniversitesi Türkiye’deki startup’ları Silikon Vadisi ile buluşturuyor. Bu beş üniversitenin oluşturduğu konsorsiyum tarafından kurulan StarTURK Uluslararası Kuluçka Merkezi; Ar-Ge ve inovasyon çalışmaları ile teknolojik ürünlerin uluslararası pazarlarda yer alması, teknoloji yoğun startup’ların dünyanın en gelişmiş girişimcilik ekosistemlerinin parçası olmasını hedefliyor.
Küresel girişim sermayesinin yüzde 30’unu barındıran Silikon Vadisi’nde beş milyon TL’lik KOSGEB desteğiyle kurulan StarTURK Uluslararası Kuluçka Merkezi; Türk şirketlerine dünya devleri ile aynı ortam ve koşullarda çalışma imkânı sunuyor.
StarTURK’ün tanıtıldığı basın toplantısına Bahçeşehir Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şenay Yalçın, Gebze Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Haluk Görgün, YTÜ Rektörü Prof. Dr. Bahri Şahin, İTÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karaca ve Hasan Kalyoncu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tamer Yılmaz katıldı.
Hedef, 5 milyon dolarlık fon oluşturmak
Konsorsiyum adına konuşan Hasan Kalyoncu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tamer Yılmaz, “Konsorsiyum olarak bilişim sektöründe pazar payımızı mutlaka artırmamız gerektiğine inanıyoruz. StarTURK ile ilk etapta 30 şirketi Silikon Vadisi’ne taşımayı hedefliyor, şirketlerden başvuru topluyoruz. Orta vadedeki amacımız ise 5 milyon dolarlık fon oluşturmak” bilgisini verdi.
StarTURK Uluslararası Kuluçka Merkezi; Türkiye’den girişimcilere danışmanlık, eğitimler, çalışma alanları, kuluçka ofisleri, patent ortaklıkları, ticari heyet organizasyonları ve hızlandırıcı programlar gibi pek çok fırsat sunuyor. Otonom robotlar, simülasyon, sistem entegrasyonu, nesnelerin interneti, siber güvenlik, bulut bilişim, eklemeli üretim, artırılmış gerçeklik ve büyük veri alanlarında dünya pazarına teknoloji sunmak hedefindeki startup’lar, merkezde sunulan olanaklardan yararlanabiliyor.
Öte yandan, beş üniversitenin oluşturduğu konsorsiyum; 4 teknopark, 700 teknoloji şirketi, 3 bin akademisyen, 15 bin Ar-Ge personeli, 250 kuluçka firması, 100 bin öğrenci potansiyeliyle Türkiye’nin alanında en güçlü konsorsiyumu olma özelliğine sahip.