Üniversitelerin özel sektörle öğrenciler arasında daha bütünleşik bir bağ kurması gerekiyor
BiTekDer Yönetim Kurulu Üyesi ve Teleperformance Türkiye İş Geliştirme Direktörü Julide Marangoz, “Günümüzde üniversitelerin sadece zorunlu stajdan öte özel sektörle öğrenciler arasında daha bütünleşik bir bağ kurması gerekiyor. Öğrencilerin akademisyenlerin verdikleri değerli bilgi ve donanımın yanında özel sektörde çalışma ortamlarını deneyimlemelerine imkan sunulması ve her kademeden konusunun uzmanı yöneticilerle bir araya gelebilmeleri için düzenlemeler şart” şeklinde konuştu.
“Dijital Türkiye yolculuğundan çok Türkiye’nin teknoloji ülkesine dönüşmesi ifadesini kullanmayı seviyorum hatta tam yerinde bir tanım olduğunu düşünüyorum” değerlendirmesini yapan Julide Marangoz, “Bilişim Zirvesinde de BiTekDer olarak 1990’lı yılların başındaki bilgisayarcı çocuktan 2021’e geldiğimizde neredeyse yaşamımızın her alanına yayılmış olan bir dönüşümü anlattık. 3-4 yıl sonra hayatımızda yeri olacağını düşündüğümüz teknolojiler bile özellikle pandeminin etkisiyle şu an kullanımımızda. Eskiden özellikle teknoloji şirketleri yeniliklerden ve teknolojinin geleceğinden konuşurdu ama şimdi her şirket, her departman hatta her bir birey teknolojiyi ve sunduğu faydaları konuşuyor” dedi.
2021’de hedefine insan kaynağı ve teknolojiye yatırımı alan şirketler ‘Başarı Öyküleri’ yazdı
Marangoz, Türkiye’nin tüm dünyada başta finans sektörü olmak üzere teknoloji alanında öncü örneklere sahip olduğunun altını çizerek “Özellikle teknoloji ve hizmet sektörünü ele aldığımızda Türk ‘unicorn’larını hatta ‘decacorn’larını görüyoruz. Teknoloji gelişiminde yüksek bir çıtaya sahip olan Türkiye, son dönemlerde yurt dışına teknoloji ihracatı da yapıyor. Pandemi ile birlikte çok daha ileride öne çıkabileceğini düşündüğümüz teknolojiler hayatımıza çok daha erken girmiş oldu. Buna en güzel örnek; pek çok araştırmada ileride mutlaka hayatımıza gireceğini gördüğümüz, gerçek hayatta orta/uzun vadede olacağını öngörebildiğimiz fakat pandemiyle hiç beklemediğimiz bir hızla hayatımıza giren evden çalışma modelleri oldu” şeklinde konuştu. “Ben, BiTekDer’deki kimliğimin yanı sıra profesyonel hayatta da dünyanın lider iş hizmetleri servis sağlayıcısı Teleperformance ekibinin bir parçasıyım” bilgisini veren Marangoz, şu detayları aktardı: “Şunu gururla söyleyebilirim ki Teleperformance Türkiye olarak sadece sektörümüzde değil aynı zamanda bir parçası olduğumuz Teleperformance ülkelerine de öncülük ederek evden çalışma modeline geçiş yaptık. Dünya genelinde 40 yıllık özelleştirilmiş dış kaynak deneyimini gelişmiş bir iş yeri modelinde birleştirerek dünyanın en kapsamlı evden çalışma çözümlerini sunuyoruz. Bu çözümümüz; sanal işe alım modeli, özel yönetim metodolojileri, en gelişmiş teknolojiler, güçlü güvenlik özellikleri, esnek altyapı ve iş modelleri içeriyor. Bunun arkasındaki sırrın; ‘Gücümüz teknoloji, Odağımız insan’ yaklaşımımız olduğuna inanıyorum. Dijital dönüşüm yolculuğundaki araştırmalarımıza ve deneyimlerimize dayanan öngörülerimizle teknolojik altyapımıza ve kaliteli insan kaynağımıza sürekli yatırım yapıyoruz. ‘Mutlu çalışanlar mutlu müşteriler, mutlu müşteriler mutlu iş ortakları yaratır’ vizyonumuzla; teknoloji yatırımlarımız ve geliştirmelerimizin odağına çalışanlarımızı, kurumsal müşterilerimizi ve onların müşterilerini yani insanı koyuyoruz. 2021 yılını; hedefine dijital dönüşümü almış, müşterilerinin bugünkü ve gelecekteki beklentilerini çok iyi analiz edebilen ve doğru bir stratejiyle hem insan kaynağına hem teknolojiye yatırım yapan şirketlerin ‘Başarı Öyküleri’ yazdığı bir yıl olarak değerlendiriyorum.”
Temel soru şu: “Hangi alanda iş fırsatları var ve ben kendimi nasıl donanımlandırmalıyım?”
“Teknoloji dediğimizde sadece yazılım ve donanım olarak adlandırdığımız ayrımı geçeli oldukça uzun zaman oldu, an itibarıyla artık aklımıza; güvenlik, ağ (network), yardım masası (helpdesk), Ar-Ge, büyük veri, iş geliştirme, dijital dönüşüm gibi bambaşka tanımlar geliyor. Temel soru şu: ‘Hangi alanda iş fırsatları var ve ben kendimi nasıl donanımlandırmalıyım?’ Üniversitelerde bölümlerin ayrıştırılmasından başlayarak eğitim içeriklerine kadar birçok konuda öğrencilerin farklı ihtiyaçları olduğuna inanıyorum. Günümüzde üniversitelerin sadece zorunlu stajdan öte özel sektörle öğrenciler arasında daha bütünleşik bir bağ kurması gerekiyor. Öğrencilerin akademisyenlerin verdikleri değerli bilgi ve donanımın yanında, özel sektörde çalışma ortamlarını deneyimlemelerine imkan sunulması ve her kademeden konusunun uzmanı yöneticilerle bir araya gelebilmeleri için düzenlemeler şart. Yoksa mezun olduklarında nereden başlayacaklarını bilemeyen, kendilerini çalışacakları alanlara hazırlayamamış, zamanlarını sadece ders çalışmakla geçirmiş genç bir nüfus var olmaya devam edecek. Bunun en üzücü yanı ise birçok yetenekli ve fark yaratacak gencin okul döneminde özel sektörle yakın temas edememiş olması sonucu kendi bölümleri dışında iş alanlarına kayıyor olması” açıklamasını yapan Julide Marangoz, “Bu konuda kamuya düşen ise üniversitelerin özel sektörle iş birliğini kuvvetlendirici çalışma ortamları ve programları hazırlamak olduğunu düşünüyorum. Bu sağlanırsa sanırım teknoloji dünyasına birçok yetenekli genci kazandırmaya devam edeceğiz” dedi.
BiTekDer mentorlük ve koçluk programları ile profesyonelleri üyeleriyle buluşturuyor
BiTekDer olarak hedeflerinin tüm üyelerinin birbirinden faydalanabileceği ortamlar yaratmak olduğuna dikkat çeken Marangoz, “BiTekDer çatısı altında alanında tanınmış ve üst düzey birçok bilişim profesyoneli, tüm üyelerimizi; eğitim, koçluk ve mentorlük programları ile desteklemekte” şeklinde konuştu. Marangoz, nitelikli insan kaynağının sektörün en önemli ihtiyaçlarından olduğunu kaydederek “Bu konuda kamu, üniversiteler, özel sektör ve STK’lara pek çok görev düşüyor. Türkiye’deki sektörel istihdam ihtiyaçları belirlendikten sonra üniversite programlarının yapılandırılması, özel sektörün eğitim programlarına dahil olmasıyla bu alanın kuvvetlendirilebileceğini düşünüyorum. STK’lar ise amaçları doğrultusunda okullar, yetenekli gençler, yeni iş hayatına atılmış gençleri deneyim programlarıyla buluşturmak için çalışmalarını hızlandırmalı. Ne yapacağını bilemeyen mezunlar ordusu yerine ilk gün itibarıyla varmak istedikleri yerleri ve adımları bilen yeteneklerin sektörümüze kazandırılmasını sağlamalıyız” şeklinde konuştu. “Teleperformance Türkiye çatısı altında özellikle yeni mezunlara fırsatlar tanımak, çalışanlarımızı hem kariyer yolculuklarında hem iş ve özel yaşam dengesi kurma konusunda desteklemek, kariyer yolculuklarını birlikte tasarlarken yeteneklerini ve performanslarını geliştirici programlar sunmak ve geleceğin liderlerini yaratmak bizim işveren taahhüdümüz” diyen Marangoz, “Bu doğrultuda uzun yıllardır üniversiteler ile de güçlü iş birlikleri yürütmekteyiz” bilgisini aktardı. Marangoz, şu detayları ekledi: “BiTekDer olarak da mentorlük ve koçluk programları ile alanındaki profesyonelleri üyelerimiz ile buluşturmak üzerine çalışıyoruz. İş fırsatlarını da üyelerimizle paylaşarak üye ve üye yakınlarımızın çevresindeki yeteneklerle buluşturmaya çalışıyoruz.”
2022’de dijital dönüşüm altın çağını yaşayacak
Julide Marangoz, “2022 yılında dijital dönüşümün altın çağını yaşayacağımızı düşünüyorum” değerlendirmesini yaparak konuşmasını şöyle tamamladı: “Bu sebeple tüm şirketler süreçlerini ve iş yapış şekillerini tamamen dijital kanallarla yönetecekleri daha da güçlü stratejileri hayata geçirecekler. Türkiye olarak, yurt dışına hizmet ihracatının yanında teknoloji tarafında da birçok markamızın yurt dışına açılacağından ve yurt dışındaki pazarlarda iyi paylar alarak büyük başarılar yakalayacağına eminim. Bilişim profesyonellerinin öneminin anlaşıldığı 2020 ve 2021’den sonra 2022’nin Türkiye’nin uluslararası platformda markalarıyla başarılar elde ettiği bir yıl olmasını diliyorum.”