Üretim sisteminin yanı sıra ürünler de akıllı olmaya başladı
Kurumsal Dönüşüm Platformu Koordinatörü M. Göker Sarp.
Yapay zekâ ve robotik çözümlerinin önemi önümüzdeki 2 – 3 yıl içinde hızlı bir şekilde artacak. Bu sistemlerin amacı, beklendiği üzere sadece rutin işleri ortadan kaldırmak ve maliyetleri düşürmek değil, aynı zamanda müşteriler için de değer yaratmaktır. Günümüzde ise sadece üretim sistemleri değil ürünler de akıllı olmaya başladı. Modern üretim akışlarına entegre edilmiş akıllı ürünlerin, veri depolayabilir ve iletişim kurabilir durumda olduğunu belirten Kurumsal Dönüşüm Platformu Koordinatörü M. Göker Sarp, “İlk zamanlarda ürünlerin kendilerini RFID ile tanımlayabilmelerini sağlayan yaklaşımlar vardı, ürünlerin bilgi sağlama yetenekleri zamanla gelişim gösterdi. Bugün akıllı ürünler yalnızca kimliklerini saklamakla kalmıyor, aynı zamanda durumlarını ve yaşam döngüsü geçmişlerini sağlayabiliyorlar, yaklaşan bakım işlemlerini makine öğrenmesi yoluyla tahmin edebiliyorlar” dedi.
Ülkemizin rekabet gücünü artırabilmesi için üretimde teknolojik yatırımlar yapması gerektiğinin altını çizen M. Göker Sarp, açıklamalarını şöyle sürdürdü:
“Ülkemizde son yıllarda başta otomotiv, beyaz eşya ve savunma sanayi olmak üzere birçok sektörde katma değerli üretimler çok başarılı bir şekilde gerçekleşiyor. Bunun doğru teknolojik yatırımlarla çoğalması gerekiyor. Özellikle kalite ve maliyetin önemli olduğu üretimlerde robotların kullanılmasının faydası büyük. Türkiye robot teknolojisinde dünyanın epey gerisinde bir durumda: Geride kalmasının nedenleri teknolojiden çekiniyor olmamız, bu yatırımı etkin bir şekilde kullanabilecek nitelikteki elemana ulaşmaktaki zorluklardır.
Robotik otomasyon sistemlerini tercih eden çoğu firmaya güvenin arttığı da aşikar. Firmalarda robot teknolojileri yatırımı için mevcut iş süreçlerinizi inceleyip analiz ederek; mevcut teknik altyapınızla uyumluluğunun tespiti, proje kaynakları, uygulama maliyetleri ve toplam sahip olma maliyetini belirlenmesi oldukça fayda sağlayacaktır. Eğer firmaların önceden teknoloji uygulaması projesi tecrübesi yoksa satın alma süreci içinde veya öncesinde işitilen şeyleri doğrulamak için bağımsız makaleleri okuyup ve tavsiyeleri de dinlemeliler. Eğer çalışanlar da dünyadaki birçok şirketin kullanmayı düşündüğü ve hatta zorunlu olduğu bu teknoloji ile yeni bir çalışma düzeni oluşacağın ve hatta piyasada rekabet edebilmek için bu teknolojinin gerekli olduğuna inanırlarsa, projenin başarısı için çok önemli bir eşik ve direnç de atlatılmış olur.
Kurumsal Dönüşüm Platformu’nda yer alan dijital dönüşüm çalışma grubumuz vasıtasıyla ve diğer STK’lar ile birlikte dijital dönüşüm için farkındalık etkinlikleri düzenliyoruz. Bu etkinliklerde Endüstri 4.0 ekibi kurmuş, dijital dönüşüm stratejisini geliştirmiş ve küçük uygulamaları da hayata geçirmiş firmalara yer verdiğimiz gibi, bu konudaki motivasyonun artırılmasına ve ilk adımların atılmasına destek ve cesaret verecek vizyondaki firmalardan konuşmacılara da yer veriyoruz. Bu sene bu etkinliklere ek olarak dijital dönüşüm yolculuğuna çıkmaya niyetlenen firmaların mevcut durumlarını yerinde inceleyerek, dijital dönüşümdeki seviyelerini belirleyerek, dijital dönüşüm yol haritalarını düzenlenmelerine de destek olmaya başladık.”