Üretim ve gelişimin yolu açık kaynaktan geçiyor
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu ile Havelsan tarafından gerçekleştirilen teknoloji sohbetlerinde kamuda açık kaynak konusu masaya yatırıldı. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan, yaptığı konuşmada, “Teknolojinin de bir kültürü var. Doğru zamanda, doğru yerde, doğru teknolojik enstrümanları eş zamanlı kullanmamız gerek. Birçok ülke açık kaynak koda daha fazla önem veriyor” değerlendirmesini yaptı. Türkiye’nin yabancı firmalara bağımlılığını azaltmak için kendi teknolojisini üretmek zorunda olduğunu ve kritik dönemlerde bunun çok daha iyi anlaşıldığını kaydeden Sayan, konuşmasına şöyle devam etti: “İthal kaynaklı yazılımlara veri güvenliği açısından güvenemeyiz. Yabancıya giden bilgi bir daha geri dönmez. Sizin yerinize gelir başkaları korur. Bu durumda da koruyamadığınız bir şeyin güvenliğinden asla emin olamazsınız. Türkiye’nin verisi Türkiye’de kalmalı. Bakanlığımız açık kaynak platformuyla ilgili çalışmaları başlattı. Kısa bir süre içinde bu çalışmalar da sona erecek. Bu platformu destekliyoruz ve tekil yazılımlar yerine platformu ortaya koyabilmenin önemli olduğunu biliyoruz. Açık kaynak yazılımlar; Türkiye’nin üretmesi ve gelişmesi için en etkin seçenek.” Tasarruf ve güvenliğin yanında ekonomiye katkı sağlaması bakımından açık kaynak kullanımının kritik öneme sahip olduğunun altını çizen Sayan, “Açık kaynak kod yazılımlar; ücretsiz, uyarlanabilir, sağlam, hızlı ve güvenli olmasıyla yürütülen çalışmaları kolaylaştırıyor. Açık kaynağın maliyet avantajları ülke ekonomisi ve yerli sanayiciye destek için çok önemli. Ülkemizin geleceğinde bilişim şu andakinden daha büyük rol oynayacak.”
Açık kaynak yazılımları insanlığın ortak malıdır
BTK Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu, açık kaynak yazılımı kullanım alanlarının artmasının sektörde olumlu yönde hareketlenmeyle üretimi artıracak bir rekabete de kapı aralayacağına vurgu yaparak yerli yazılım PARDUS’un açık kaynak ile yapılan proje sistemlerinin temel işleyişine katkı sağladığını kaydetti. Karagözoğlu, “BTK olarak siber saldırıları ve zafiyetleri tespit etmek ve yapılan tespitleri diğer ilgili kurumlara iletmek için tamamen yerli ve milli imkânlarla geliştirilen Avcı, Azad ve Kasırga adlı yazılımları kullanıyoruz. Bunların sayılarının, sektörün tüm paydaşlarının çalışmalarıyla günden güne artacağına inanıyorum. Özellikle bu alana merak duyan gençlerimizin çok doğru işlere imza atacağına, yerli ve milli üretimde bizi güzel bir geleceğe taşıyacağına eminim. Açık kaynak yazılımla geleceği ve geleceğinizi şekillendirmek elinizde” açıklamasını yaptı. Havelsan Genel Müdürü Ahmet Hamdi Atalay da bugün açık kaynağın belli açılardan hayati olduğunun altını çizerek açık kaynak kodlu olmayan yazılımlarla açık kaynak kodlu yazılımları kıyasladı ve açık kaynak yazılımların en önemli özelliğini; kodun önünüzde akması, satır satır, zafiyetler de dahil ne olduğunun görülebilmesi olarak açıkladı. Atalay konuşmasında şu noktaları vurguladı: “Açık kaynak kodları, gönüllü topluluklar tarafından yazılıyor. Ne yazık ki bu topluluklarda Türklerin sayısı çok az. Açık kaynak yazılımları insanlığın ortak malıdır. Açık kaynak koda; imece usulü yazılım geliştirmek diyebiliriz. Havelsan olarak da kamunun kritik altyapılarında PARDUS’ u yaygınlaştırmaya çalışıyoruz.” TÜBİTAK ULAKBİM Müdürü Mehmet Mirat Satoğlu ise PARDUS’ta pek çok iş ortakları bulunduğunu ifade ederek şunları kaydetti: “Kodları açmanın ötesinde kullanım özgürlüğünü çok önemsiyoruz; o yüzden varız. ‘Özgürlük için PARDUS’ diyoruz. Açık kaynakta da hata, açıklar olabilir. Her zaman alarmda olmak gerekiyor. Ama açık kaynak kodlar çok daha güvenliler.”
Süreklilik için ekosistem açık kaynaktan para kazanabilmeli
‘Kamu Kurumlarında Açık Kaynak Kodlu Yazılım Kullanımı’, ‘Belediyelerde Açık Kaynak Kodlu Yazılım’, ‘Açık Kaynak Kodlu Yazılımlara Katkıda Bulunmak ve Akademik Dünya
PARDUS Göç İçin Yardımcı Araçlar’ panelleri düzenlendi. Moderatörlüğünü Havelsan Ar-Ge Teknoloji ve Ürün Yönetimi Direktörü Doç. Dr. İzzet Gökhan Özbilgin’in gerçekleştirdiği ‘Kamu Kurumlarında Açık Kaynak Kodlu Yazılım Kullanımı’ paneline; Milli Savunma Bakanlığı’ndan Harun Çiçek, Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı’ndan İrfan Keskin, Sağlık Bakanlığı’ndan Fatih Uluçam, Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan Dr. Yenal Arslan katıldı. Keskin, AFAD’ta tüm süreçlerin eylül ayından bu yana PARDUS’ta çalıştığını ifade ederek öncelikle kuruma bunun bir felsefe olduğunu anlattıklarını dile getirdi ve şunları ekledi: “Lisanslı ürünlerin tılsımını AFAD’ta bozduk. Kurtulalım prangalarımızdan! Açık kaynağın rahatlığını görün.” Özeleştiri yapılması gerektiğini vurgulayan Yenal, “Kamuya PARDUS sertifikalı personel alınmalı” dedi. Yenal, birçok siber güvenlik yazılımının açık kaynak üzerinden çalıştığını söyledi ve “Süreklilik için ekosistemin bu işten para kazanması gerekiyor. Eğer bir gün PARDUS’u bankalar kullanırsa ‘Başardık!’ diyeceğim” değerlendirmesini yaptı. Uluçam, “İşletim sistemi bir araçtır. Alışkanlıklar değiştirilirse para kazanılır. İstihdam modeli oluşturmak gerekiyor. Sağlık Bakanlığı’nda kaynakları yurt dışına vereceğine çalışan personele kaynak aktarımı yaptık” şeklinde konuştu. Çiçek, “Biz bilgi işlem yöneticilerinin de elini taşın altına koyması lazım. Açık kaynak; gelişmeye açıklıktır” ifadesini kullandı.