‘Urfa 4.0 Zirvesi’nde ‘Tarım, Tekstil, Turizm ve Teknoloji’ yol haritaları çizildi
Şanlıurfa’ın tarım, turizm, tekstil ve teknoloji alanındaki potansiyelini geliştirmeyi amaçlayan ‘Urfa 4.0 Zirvesi’; Hazine ve Maliye Bakanlığı himayelerinde, Şanlıurfa Valiliği ev sahipliğinde, Harran Üniversitesi ve Karacadağ Kalkınma Ajansı paydaşlığında 13-14 Haziran tarihlerinde düzenlendi.
Hazine ve Maliye Bakanlığı Bilgi Teknolojileri Genel Müdürü ve Urfa 4.0 Zirvesi Düzenleme Komitesi Başkanı Dr. Cebrail Taşkın, kamu ve özel sektörden çok sayıda uzmanın katıldığı Zirve’nin açılışında yaptığı konuşmada, ‘Tarım, Tekstil, Turizm ve Teknoloji’ alanında değerli isimlerin Zirve’de bir araya geldiğinin altını çizdi. Taşkın, şunları kaydetti: “Bugün burada bir ilki gerçekleştiriyoruz. İlk defa 4 ana alanda çok değerli konukları burada ağırlıyoruz. Yerli ve yabancı şirketlerimizin CEO’ları, iş insanları, bilim insanları, STK başkanları, kamu genel müdürleri burada bizimle birlikteler. Onlara teşekkür ediyorum.” Harran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Sabri Çelik, Şanlıurfa’nın 10 milyondan fazla arazisinin, 90 bin kilometreden fazla sulama kanalının, teknolojinin verdiği imkanlarla dijital tarım üssü haline gelebileceğine dikkat çekti. Üniversitenin yaptığı çalışmalar neticesinde tarımsal sulama ve gübrelemede önemli tasarruflar sağlandığını belirten Çelik, bu çalışmaların dijital tarım alanında dünyanın geldiği en son noktayı temsil ettiğini kaydederek üniversite olarak her türlü katkıyı sunmaya hazır olduklarını dile getirdi. Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül de, küresel bazda özellikle gıdada karşılaşılan sorunları çözmede teknolojinin sunduğu imkanlardan faydalanılabileceğini vurgulayarak şunları aktardı: “Burası insanlığın ilk keşfettiği topraklar. Burası verimli topraklar. Genç potansiyeli çok fazla. İnanıyorum ki çözüm de buradan çıkacaktır. Urfa 4.0 ile şehrimizde tarım, tekstil, turizm, teknolojiyi daha etkin kullanacak, geleceğe emin adımlarla yürüyeceğiz.”
Kalkınma; sürdürülebilir ve dengeli büyüme ile gerçekleşebilir
Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan, “Bu zirvede tarım, turizm, tekstil ve teknoloji alanındaki en iyi uygulamaları bölgedeki çalışmalara ilham vermesi için dinleyeceğiz ve yapılacak çalıştaylarla oluşturulacak eylem planı için tartışmalar gerçekleştireceğiz. Yatırım, üretim, ihracat ve istihdam odaklı büyümeyi amaçlayan ‘Türkiye Ekonomi Modeli’miz ile ana ve destekleyici politikaları uygulamayı temel önceliğimiz haline getirdik. Ülkemizin sahip olduğu jeo-stratejik fırsat ve imkanlardan faydalanarak ihracatı öncelikli tutarak cari açık sorununu kalıcı olarak çözmek, orta gelir tuzağını aşmak ve küresel değer zincirinde üst sıralara çıkma hedefleri doğrultusunda uygulamaya aldığımız Türkiye Ekonomi Modeli ile yüksek katma değerli üretimi teşvik ederek ürettikçe büyüyecek ve büyümenin getirilerini toplumun tüm kesimlerine yansıtacağız. Kalkınmanın sürdürülebilir ve dengeli büyüme ile gerçekleşeceğini biliyoruz” açıklamasını yaptı. Şanlıurfa Valisi Salih Ayhan, kent olarak ileri teknolojiyi daha fazla kullanmaya ihtiyaç duyduklarını ifade ederek kentin yapay zekâ ve akıllı tarım uygulamalarıyla üretimdeki bereketini artırmayı hedeflediklerini vurguladı. Ayhan, “Çağımızda oyun dışında kalmak gibi bir lükse asla sahip değiliz. Aksine en aktif oyuncu olarak yer almak zorundayız. Urfa 4.0 zirvesinde ortaya çıkacak değerlendirmeler, Şanlıurfa’nın gelişimi için yol haritası oluşturacak” şeklinde konuştu.
1 Milyon İstihdam Projesi kapsamında Şanlıurfa için iş garantili eğitim programı başlatıldı
Dr. Cebrail Taşkın, 1 Milyon İstihdam Projesi hakkında bilgi vererek projenin farklı kamu kurumlarının da katılımıyla bir ‘devlet projesi’ haline geldiğine dikkat çekti. Taşkın, şunları vurguladı: “Hazine ve Maliye Bakanlığı olarak iki temel şey yaptık: Birincisi bir işveren portalı geliştirdik. Arkasından e-ticaret şirketleri, finans şirketleri, Telekom şirketleri ve tüm güzide şirketlerimiz bu portala kayıt yaptırdı. Ardından protokol imzaladık. Şu an işveren portalinde 161 şirketimiz kayıtlı. Bu şirketler CV taraması yapıyor. İkinci önemli yaptığımız şey de, alınan eğitimler sonucundaki yetkinlik seviyelerini ölçmek oldu. Endüstrinin ihtiyacını gözeterek hazırladığımız 6 ana başlıkta eğitim alınıyor. Çevrim içi sınav merkezlerimizde bu gençlerimizi sınava tabi tutacağız. Bu sayede 350 bin gencimizi kategorize edeceğiz.” Taşkın’ın verdiği bilgiye göre daha önce işsiz olup da 1 Milyon İstihdam Projesi kapsamında eğitim alan ve ardından bir işe yerleşen kişi sayısı 215 bine ulaştı. Zirveyle birlikte Şanlıurfa için iş garantili eğitim programı başlattıklarını da ifade eden Taşkın, “80 gencimizi bugün seçeceğiz. 4 ay boyunca yüz yüze farklı eğitimler alacaklar. Eğitimlerin sonunda da hemen işe yerleştireceğiz. Gençlerimizi uzaktan işe yerleştireceğiz; bu da bir ilk oluyor. Şanlıurfa’da yaşayacak gençlerimiz kentlerinin ekonomisine buradan katkı sağlayacak ama İstanbul ve Ankara’daki bir şirkette çalışacaklar. Bunun garantisini aldık. İmza protokolünü de zirvede gerçekleştireceğiz” açıklamasını yaptı.
‘Urfa’nın beyaz altını pamuk; teknoloji ile zirve yapacak’
Urfa 4.0 Zirvesi’nin ardından hazırlanan çalıştay raporları kamuoyuyla paylaşıldı. Kamu ve özel sektör temsilcileriyle birlikte iş dünyasından çok sayıda ismin katıldığı çalıştayda, Şanlıurfa kalkınması için yeni yol haritası çizildi. Şanlıurfa Tarım, Turizm, Tekstil ve Teknoloji Çalıştay gruplarının hazırladıkları raporlar; Dr. Cebrail Taşkın, Zeynel Abidin Beyazgül ve Salih Ayhan’ın da katıldığı basın toplantısıyla kamuoyuyla paylaşıldı. Sonuç raporunu açıklayan Teknoloji Çalıştayı Başkanı Prof. Dr. Ertuğrul Karaçuha, ‘Şanlıurfa’nın yeni fıstığı yazılım olacak’ şeklinde bir slogan geliştirdiklerini dile getirerek çalışmaların yürütülmesini takip etmek amacıyla Şanlıurfa Valiliği bünyesinde ‘Şanlıurfa Teknoloji Dönüşüm Ofisi’ kurulmasının faydalı ve gerekli olduğunu kaydetti. Tarım Çalıştayı’nın başkanlığını yapan Prof. Dr. Bülent Gülçubuk, Şanlıurfa’nın tarım olarak potansiyelinin zengin olduğunu belirterek “Ancak bu potansiyeliyle çıktılar arasında doğrusal bir bir ilişki yok” dedi. Tarıma dayalı sanayi ve gıda sanayi geliştirilerek güçlü yönlerin katma değere çevrilebileceğini kaydeden Gülçubuk, markalaşma ve yüksek kaliteli ürün üretiminin, genç çiftçiler için tarımsal üretimi devam ettirecek destekleme ve mesleki eğitim programlarının devreye girmesinin önemini vurguladı. Başkanlığını Prof. Dr. Muharrem Tuna’nın yaptığı Turizm Çalıştayı’nda ‘Dijital Pazarlama ve Teknoloji ile Katma Değerli Kültür Turizmi’ konusu masaya yatırıldı. Tekstil Çalıştayının Başkanlığı’nı ise Doç. Dr. Leyla Türker Şener üstlendi. Şener, Urfa 4.0 Zirvesi ile şehirde teknoloji odaklı çağdaş tekstil üretim tesislerinin hayata geçirilmesinin, Şanlıurfa tekstilinin bir dünya markası olması için inovatif üretim merkezi haline getirilerek sağladığı katma değerin artırılmasının hedeflendiğinin altını çizdi. “Bizim sloganımız; ‘Urfa’nın beyaz altını olan pamuk teknoloji ile zirve yapacaktır’” ifadesini kullanan Şener, çalıştayda ‘Teknoloji Odaklı Üretim ve Sürdürülebilir Tekstil İhracatı’ konusunun tartışıldığını kaydetti.