Ushahidi körfezde
Kenya’da 2007 seçimlerinde iktidar-muhalefet itişmesi yaşandığında dünyanın umurunda olmamıştı. Durumu daha iyi anlamak için “Ushahidi” (Tanık) adlı bir sosyal paylaşım sitesi kurulması da dikkat çekmedi. Ama bu sitenin, adres tabanlı bir sistemle “hangi olay nerede oluyor”u haritada işaretlemesi, dikkat çekti. Böylece “Ushahidi” bilişim sözcükleri arasına girdi. Fikir, Kenyalı kadın avukat Ory Okolloh’tan çıkmıştı. Başkaları geliştirdi. Öncelikle Afrika’da kullanılır oldu.
Haiti depreminde ise aniden çok işe yaradı. Kimin, afet bölgesinin neresinden mesaj yolladığına göre yardım ekiplerini yönlendirme açısından.
Ve geldik, Meksika Körfezi çevre felaketine. Şimdi aynı sistemi, Tulane (New Orleans) Üniversitesi öğrencileri, kirliliğin haritasını çıkartmada kullanıyor. Ama bazı önlemler alarak: Çünkü her mesajın bilgisi ille doğru veya gerçek olmayabilir. Önce mesajın doğruluk/gerçeklik durumunu anlamaya çalışıyorlar. Sonra haritaya işaretliyorlar.
Basit bir veri toplama işlemi. Ama bu basitlik, ileri teknoloji sayesinde. Coğrafi bilgi sistemi (GIS) olmasaydı yapılamazdı. Bu bilgiyi haritada işaretleme yazılımı olmasaydı da yapılamazdı. İşin ilginç tarafı, Kenya kaynaklı Ushahidi’nin işletim sistemi, Güney Afrika kaynaklı Ubuntu. Yazılım açık kaynaklı olduğu için Tulane öğrencileri kendi ihtiyaçlarına göre ayarladılar. Kullanıyorlar. Küreselleşmeye bakar mısınız?