Ustalar bilgilerini yeni nesillere aktarıyor
Hibe makamı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Avrupa Birliği ve Mali Yardımlar Dairesi Başkanlığı olan, İnsan Kaynaklarının Geliştirilmesi Operasyonel Programı kapsamında, Türkiye’de Mesleki ve Teknik Eğitimin Kalitesinin Arttırılması Operasyonu çerçevesinde; OSTİM Vakfı tarafından yürütülen ‘Usta Öğreticilerin Yeterliliklerinin Arttırılması Projesi”nin faaliyetleri kamuoyuna aktarıldı. Projede yapılan araştırmada; OSTİM firmalarında çalışan ustaların yüzde 85’i sahip oldukları bilgileri eğitmenlik yaparak yeni nesillere aktarmak istiyor.
Sanayide nitelikli eleman sorunu bulunuyor
‘Usta İşi Nesiller’ sloganıyla 1 Eylül 2014’te başlayan projenin yaygınlaştırma çalışmaları kapsamında düzenlenen basın toplantısında; usta öğreticilikle ilgili yapılan anket ve görüşme sonuçları, usta öğreticiler için gerçekleştirilen kişisel gelişim seminerleri, usta öğretici eğitimleriyle ilgili çalışmalar, müfredat ve organizasyonlar, uzaktan eğitim sistemi uygulamaları, örnekleri ve proje sonrası sürdürülebilirlik başlıklarında bilgiler aktarıldı. OSTİM Vakfı Müdürü Gülnaz Karaosmanoğlu, OSTİM Vakfı’nın; bölgeyi, sektörü, firmaları, çalışanları geliştirmek, firmaların rekabet yapısını, çalışanların çalışma kalitesini yükseltmek için oluşturulmuş bir yapı olduğunu belirterek bu projenin OSTİM çalışanlarının teknik bilgi birikimini ortaya çıkararak görünür ve paylaşılabilir bir hale getirmek, firmalar ve çalışanlar arasındaki bilgi akışını hızlandırarak ortaklaşa rekabete katkıda bulunmak olduğunu vurgulayarak “Bildiklerimizi ve deneyimlerimizi aktarma yeteneğimizi hızla geliştirmemiz gerekiyor” dedi. Proje Koordinatörü Burcu Öztürk de araştırmaları sonucu her dört ustadan sadece birinde ‘Usta Öğretici Belgesi’nin bulunduğunu saptadıklarını kaydederek nitelikli elemanın sanayideki en büyük sorun olduğuna dikkat çekti. e-Eğitimin genellikle kişisel ve yönetimsel ağırlıklı içeriklerden oluştuğunu aktaran Öztürk, proje ile mesleki ve teknik eğitimde yüz yüze eğitimi destekleyici ona bütünleşik uzaktan eğitim alt yapısı oluşturulduğunu, OSTİM OSB’de bulunan ve ekonomiye en fazla katkı veren 5 ana sektör ve 15 meslekte uzaktan mesleki eğitim müfredatı geliştirildiğini ifade etti. Proje Eğitim Danışmanı Cüneyt Örkmez de projenin sürdürülebilir olacağına dikkat çekerek Alan Uzmanı/Usta Öğretici Havuzu Oluşturulması için 1372 firmayla anket gerçekleştirdiklerini söyledi ve uzaktan eğitimle bilgiye erişim konusundaki isteklere dokunacaklarını belirtti. Örkmez, OSTIM’deki firmaların yüzde 48’inin usta öğretici belgesine sahip olmadığının da altını çizdi.
Uzaktan eğitim büyük bir fırsat
OSTİM Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Aydın da, yaşanılan rekabet ortamında bilgi, teknoloji, eğitim ve katma değeri yüksek ürün üretmenin kritik aşamasının ‘nitelikli eleman yetiştirmek’ olduğunu söyleyerek projeyle bağlantılı olarak ahilik geleneğine gönderme yapıp “Ustayım diyorsan kendini geçecek bir çırak yetiştireceksin” deyişini hatırlattı. Toplantıda Proje Teknik Elemanı Ezgi Aslan, ‘Uzaktan Eğitim Sistemi: Video Oluşumları/LMS Altyapısı’ başlıklı sunumunu gerçekleştirdi ve ağustos ayında ilgili portalı açmayı hedeflediklerini dile getirerek uzaktan eğitimin büyük bir fırsat olduğunu kaydetti. ‘Proje Asistanı Hamit Burak Özdemir de ‘Usta Öğreticilik Eğitimleri’ hakkında bilgi verdi.