UYAP entegrasyon protokolü imzalandı
Adalet Bakanlığı ile Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) arasında UYAP Entegrasyonu Protokolü imzalandı. UYAP sistemine bağlı adli makamlardan BTK tarafına gelen talepler ile ilgili karşılaşılan problemleri çözmek amacıyla Adalet Bakanlığı ile BTK arasındaki protokol, BTK merkez binada BTK Başkanı Dr. Ömer Fatih Sayan ve Adalet Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mustafa Erol, Bilgi İşlem Dairesi Başkanı Servet Gül ve Başkan Yardımcısı Eyüp Yıldız tarafından imzalandı.
UYAP sistemine bağlı adli makamlardan iletişimin tespiti kapsamında hazırlanıp imzalanmak sureti ile postaya verilen evraklar postada kaybolma, yanlış yere teslim, CD zedelemesi nedeniyle okunmama ve postada gecikme gibi sorunlara sebep olmakta, bu süreçte yeniden yazışma yapılmak zorunda kalındığından gereksiz işlem ve zaman kaybı oluşmaktaydı. Bu nedenle, UYAP entegrasyonu amacıyla Adalet Bakanlığı Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı ile BTK Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı ve Hukuk Dairesi koordinesinde toplantılar yapılıp mutabakata varıldı.
UYAP entegrasyonu ile evrakların postada gecikmesi söz konusu olmayacağı gibi postaya teslim edilen evrak ve ekindeki CD’lerin kaybolma, yanlış teslim ve kırılması gibi risklerin ortadan kalkacak, evrakın 3’üncü bir kişi olan postacıya teslim edilmemesi suretiyle hâlihazırdaki muhtemel güvenlik zafiyeti de engellenmiş olacaktır. Talebin içeriğine göre acil kodlu olan işlemlerin de en kısa sürede sonuçlanması sağlanacak. Evrakların yüzde 20-30'luk kısmını oluşturan “imzasız evrak” nedeniyle iade ve tekit üzerine tekrar kayıt gönderme gibi gereksiz yazışmalar olmayacak. UYAP ekranından verilerin girişi yapılacağı için personelin iş yükü azalacak, çoklu tanımlamalarda zaman ve iş gücü kaybının önüne geçilmiş olacak. Veri girişi adli makamlarca yapıldığından yanlış ve gereksiz yazışmalar da ortadan kalkacak.
Üzerinize kayıtlı telefon hatlarını kontrol edin
İmza töreninde bir konuşma yapan BTK Başkanı Dr. Ömer Fatih Sayan, şunları söyledi:
“Birçok hizmet, başta E-devlet olmak üzere bu yolda kilometre taşı. Bu durum, hem devlet hem vatandaş açısından birçok çıktıyı beraberinde getirmekte. Vatandaşın alacağı hizmet kadar, kendisi ile ilgili birçok noktanın da devlet nezdinde kontrolünü ele alması söz konusu. Bu bağlamda, önemli olduğuna inandığımız birkaç hususu ifade etmek istiyorum. Geçtiğimiz günlerde operatörler vasıtası ile birçok vatandaşımıza ulaşarak üzerlerinde var olan telefon hatlarının teyidini yapmalarını istedik. Tekrar söylüyorum: Bütün vatandaşlarımız E-devlet kanalıyla üzerlerine kayıtlı telefon hatlarını kontrol etmeliler. Kendilerine ait olmayan bir hat üzerlerinde görünüyorsa, bunu ilgililerle vakit geçirmeden paylaşmaları, sorgulama sonucunda kendilerine ait olmayan hat veya hatları tespit etmeleri durumunda, ilgili işletmeci ile irtibata geçerek mutlaka iptal ettirmeleri gerekir. İkinci husus, vatandaşlarımızın hat aboneliklerini mutlaka işletmelerin yetkili abonelik bayilerinde yaptırmaları, sözleşmelerinin bir kopyalarını almaları, bayiye verdikleri kimlik fotokopilerinin üzerini kaşeletmeleri önemli. Bir diğer husus, üzerlerine kayıtlı internet hattını, güvenmedikleri kimselere kullandırmamaları ya da bir kayıt-şifre işlemi ile yapmaları gerek. Açıkçası, hatları üzerinden yapılan gayri kanuni işlemler, hat sahibi için bir sıkıntı kaynağı.”