SSİK kararları açıklandı
Müşterek Taarruz Uçağı ve Göktürk Yenileme Uyduları Projesi çalışmalarına hız verildi.
Savunma Sanayi İcra Komitesi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında 6 Mayıs’ta SSM’de toplandı. Savunma Sanayi İcra Komitesi, gündeminde yer alan konuları görüşmek ve ilgili kararları almak amacıyla Başbakan Erdoğan’ın başkanlığında toplanmasının ardından Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz alınan kararlar hakkında açıklama yaptı.
TUSAŞ, Selah Makine, ARES ve STM
Bakan Yılmaz şu bilgileri verdi: “SSM tarafından teklif değerlendirme çalışmaları tamamlanan projelerde yüklenici şirketlerle sözleşme imzalamak üzere SSM yetkili kılınmıştır. Bu çerçevede; Müşterek Taarruz Uçağı (JSF) Projesi kapsamında 2018 yılında teslim alınması planlanan ilk 2 uçağın sipariş edilmesine ve Göktürk Yenileme Uyduları Projesi kapsamında ön tasarım aşamasına ilişkin olarak TUSAŞ – Türk Havacılık Ve Uzay Sanayi ile sözleşme görüşmeye başlanmasına karar kılınmıştır.”
Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın Lojistik Destek Gemisi Projesi kapsamında Selah Makine Ve Gemicilik Endüstri Ticaret şirketi ile sözleşme görüşmeleri başlanacağını, Yeni Sualtı Taarruz Timleri Harekâtı için İntikal Botu Projesi kapsamında ARES Tersanecilik Sanayi Ve Ticaret şirketi ile sözleşme görüşmeleri yapılacağını kaydeden Yılmaz, MİLGEM Projesi üçüncü ve dördüncü gemi ana tahrik sisteminin tedariki için Savunma Teknolojileri Mühendislik Ve Ticaret şirketi ile sözleşme görüşmelerine başlandığını da ifade etti. İsmet Yılmaz, toplantıda ayrıca Savunma Sanayi İcra Komitesi’ne, Milli Piyade Tüfeği Geliştirilmesi Projesi’nin son durumuna ilişkin, Uzun Menzilli Bölge Hava Ve Füze Savunma Sistemi Projesi kapsamında yürütülen sözleşme görüşmelerinin geldiği aşama hakkında bilgilendirme sunumları takdim edildiğini de dile getirdi.
Türkiye, F-35 kullanıcılarına hizmet verecek
SSM, F-35 Müşterek Taarruz Uçağı (Joint Strike Fighter – JSF) hakkında da şu açıklamayı yaptı: “Türk Silahlı Kuvvetlerimizin yeni nesil savaş uçağı ihtiyacının karşılanması amacıyla, ülkemizin 1999 yılından itibaren konsept geliştirme safhasından başlayarak konsorsiyum üyesi olarak dahil olduğu; yerli sanayimizin üretim ve montaj kabiliyetlerinin de azami boyutta kullanılarak iştirak ettiği, F-35 Müşterek Taarruz Uçağı (JSF) projesinde gelinen durum değerlendirilmiş olup; ilk iki adet F-35A uçağının siparişinin, Blok-3F konfigürasyona sahip olacak şekilde onuncu Düşük Yoğunluklu Başlangıç Üretim Dönemi (Low Rate Initial Production – LRIP 10) kapsamında verilmesi konusunda Savunma Sanayii Müsteşarlığı yetkilendirilmiştir. SSM, F135 motoruna ilişkin Türkiye’de yerli sanayi ve Hava Kuvvetleri Komutanlığı bünyesinde motor nihai montaj hattı ve Depo Seviyesi Bakım tesisinin kurulumuna yönelik çalışmaların yapılması hususunda da ayrıca yetkilendirilmiştir. Türkiye, kurulacak bu tesisler ile bölgesinde bulunacak tüm F-35 kullanıcılarına hizmet vermeyi amaçlamaktadır. Şimdiye kadar olduğu üzere, programda yaşanan gelişmeler yakından takip edilmekte olup programa yönelik desteğimiz güçlü bir şekilde devam etmektedir. Bu çerçevede, Türkiye daha önce planlandığı ve deklare edildiği üzere toplam 100 adet F-35A uçağı tedariki öngörüsünü sürdürmektedir.”