Uygulamalar çeşitleniyor
HP Networking Ülke Müdürü Sami Arbak’a göre de bulut bilişim, telekomünikasyon ve BT sektörü yakınsaması ile hizmet olarak yazılım, hizmet olarak iletişim ve üçlü oyun (internet, ses, IPTV gibi) yeni hizmet modelleri gelişiyor. Tüm cihazlarla uyumlu FlexNetwork çözümleri ile sanallaştırma, mobilite ve bulut bilişim desteğiyle tüm kurumları, kişileri ve şubeleri bağlayan bir “birleşik ağ” mimarisini duyurduklarını belirten Arbak, “HP FlexNetwork ile butik şirketlerde, ajanslarda, üniversitelerde ve büyük kurumlarda inovasyon ve işbirliğini teşvik ediyoruz. Bulut bilişimle artan veri yükünü karşılamak için neredeyse kablolu şebekeler kadar hızlı bir kablosuz ağ sistemini sağlıyoruz” diye konuştu. 4G ile birlikte de mobil erişim hızlarının artacağını belirten Arbak, bu teknolojilerle farklı uygulamaların çeşitleneceğini belirterek şöyle devam etti: “Azınlık Raporu filminde olduğu gibi tüketici alışkanlıklarımıza uygun reklamları gösteren akıllı reklam panoları tasarlanıyor. Yeni uygulamalar bununla sınırlı değil: Güney Kore’de Home Plus hipermarket zinciri (Tesco) metro duraklarında sanal marketler açtı. Metro afişlerinde meyve-sebze ve hızlı tüketim mallarının resimleri bulunuyor. Cep telefonunuzla resimlerin yanındaki ürün kodlarının fotoğrafını çektiğinizde sanal market hesabınızla alışveriş yapıyorsunuz.”
IPTV önemli bir açılım
Ağ teknolojisi söz konusu olduğunda en önemli başlıklardan birinin de IPTV uygulamaları olduğunu belirten AirTies Teknoloji Genel Müdür Yardımcısı Metin İsmail Taşkın, tivibuEV uygulamasında TV sinyallerinin internet üzerinden gelmesinin bu uygulamada ağ teknolojisinin önemini bir kez daha ortaya koyduğunu dile getirdi. Taşkın, şöyle devam etti: “Bu yılın başında hayata geçirdiğimiz yeni bir teknoloji ile herhangi bir bilgisayar, harici disk veya flash diskte bulunan bir video, DLNA (internet destekli) TV’lere, medya oynatıcılara veya oyun konsollarına kablosuz ve yüksek kalitede aktarılabiliyor. Benzer şekilde IPTV teknolojisi ile internet üzerinden gelen TV yayınını tümüyle kablosuz olarak ev içerisindeki diğer televizyonlara dağıtmak da mümkün. Bunun yanında 5 Ghz teknolojisi ile birlikte kablosuz ağ teknolojilerinde yeni bir dönem başladı. Etrafımızda bulunan çoğu cihazda mevcut olan 2.4 GHz kablosuz teknolojisinde birbiri ile örtüşmeyen 3 kanal varken 5 GHz teknolojisinde 22 kanal bulunuyor. Böylece 300 mbps hıza ulaşabilmek için boş kanal sıkıntısı yaşamak da tarih oluyor ve ağdan en iyi performans elde edilebiliyor.”
Netaş Satış Destek Direktörü Bülent Şenyürek’e göre de ses, veri ve çokluortam iletişiminin, IP tabanlı uygulamalarla birleşmesiyle, kurumlar ciddi avantaj elde etmeye başladı. Bu avantajlara yönelik çok sayıda örnek verilebileceğini dile getiren Şenyürek, bu avantajları da; işletme giderlerinin azalması, verimliliğin artması, kurumların daha erişilebilir olması ve operasyonların basitleşmesi olarak sıraladı.
Bulut bilişimin ağ teknolojileri kanadında önemli bir açılım olarak esnek altyapısı nedeniyle küçük başlayıp, büyüdükçe öde mantığı ile neredeyse sınırsızca büyüme olanağı sunabileceğini belirten Probil CTO’su Necmi Ön, önümüzdeki süreçte karşılaşılaşılacak gelişmeleri de şöyle değerlendirdi: “Kurumlar isterlerse kendilerine ait sistemi yönetebilecek ve bulut üzerinden servis alınsa bile kontrolu ellerinde tutabilecekler. Uygulama geliştirme ve yaygınlaştırma çok daha hızlı ve düşük maliyetli olarak gerçekleşebilecek, çokluortam temelli hizmetler de servis olarak alınabilecek. Bilişim dünyasında devrimsel bir değişilik olarak yerini alan bulut bilişimin hayat bulmasındaki en önemli etken, sabit ve mobil genişbant teknolojilerindeki gelişmeler ve bu hizmetlerin yaygın olarak ve makul bedeller ile kullanıma sunulmasıdır. Genişbant hizmetleri ve devamında bulut bilişim altyapılarının en hızlı şekilde devreye alındığı ülkelerin rekabet gücü çok hızlı olarak artacak, bu teknolojilerin yaygın ve verimli olarak kullanılması, ülkelerin küresel pazardaki etkinliklerinde yansıma bulacaktır.”
Ağ teknolojilerindeki değişime paralel olarak veri merkezleri alanında ciddi bir gelişme kaydedildiğinin görüldüğünü belirten Teknotel Genel Müdür Yardımcısı Duru Komaz, veri hacimler nedeniyle bilginin profesyonellere devredilen bir hizmet niteliğine dönüştüğüne işaret etti. Dünya standartlarındaki veri merkezlerinde gerçek zamanlı izlenebilen ve kayıt tutan kamera sistemleri, biyometrik geçiş güvenlik sistemleri, özel güvenlik görevlileri, etkin iklimlendirme sistemleri, tümüyle otomatik operasyon sağlayacak şekilde, mikroişlemci bazlı ileri kontrol sistemleriyle donatılmış üniteler, ısı ve ses izolasyon sistemleri, yedekli jeneratör ve KGK yapıları, 7/24 profesyonel teknik destek gibi büyük bir titizlikle düşünülmüş önlemler alındığını hatırlatan Komaz, önlemler sayesinde veri merkezlerinin sayısal birer kaleye dönüştüğünü belirtti. Tüm bu gelişemelerin temelinde ağ teknolojilerindeki gelişmeler yattığına işaret eden Komaz, “Bulut bilişim, bilgiişlem kavramını topyekûn değiştiren bir kavram oldu ve giderek yaygınlaşıyor. Hosting şirketleri, bulut bilişim tabanlı büyük veri merkezleri işletiyor. Şirketler, verilerinin barındırma ihtiyaçları için bu veri merkezlerinden kapasite kiralıyor. Veri merkezi, müşterinin ihtiyaçlarına göre kaynakları sanallaştırıyor ve bunları müşterisine sanal sunucular olarak sunuyor” şeklinde konuştu.