Uygulamalarda net takip, somut analiz
OPNET’in Türkiye dağıtıcısı Nasa Bilgi İşlem, bir yandan şirketlerin ihtiyaçlarını tanımlarken, bir taraftan da büyüme stratejisini hayata geçiriyor. Kurumsal uygulamalarda gerçek faydayı elde etmenin yolu, doğru kurulum kadar doğru performans yönetimini de sağlamaktan geçiyor. Bu konuda ABD kökenli bir uygulama geliştirici olan OPNET, uygulama performans yönetimi (APM) başlığında Türkiye pazarında Nasa Bilgi İşlem aracılığıyla yerini alıyor. Nasa Bilgi İşlem ortağı ve OPNET Uygulama Performans Yönetimi Direktörü Can Hırçın, uygulama performans yönetimi ve ağ performans yönetimi (NPM) konusunu birbirinden ayırdıklarını söyledi ve Türkiye’de ana odaklarının APM olduğunu vurguladı. Bu kapsamda bugüne kadar NPM odaklı hareket eden OPNET, son 5 yıl içinde cirosunun yüzde 70’ini küresel bazda APM tarafından elde etmeye başladı. Hırçın’a göre, bu ağırlık değişiminde uygulamaların karmaşıklaşması ve problem çözme konusunda harcanan mesailerin artmasının payı büyük. Paket çözümler yerine kurumsal ihtiyaca uygun çözümlere yönelik ihtiyaçlar da bu süreci geliştirdi. Hırçın’a göre, APM dikkatli ele alınıp, başlı başına yönetilmesi gereken, hatta giderek daha karmaşık bir hale gelen bir süreç. OPNET’i Hırçın’a göre farklı kılan temel özelliği kullanıcı dostu olması. Nasa Bilgi İşlem, OPNET ürünlerinin Türkiye dağıtıcılığını 2 yıldır yürütüyor. Hırçın şirketlerle temas süreçlerini şöyle anlattı:
“Küresel bazda 2 milyar dolar pazar payı olan, gündemde bir konu APM. Bu konuda Türkiye’de en çok yatırımı finans sektörü yapıyor. Sektörün beklentileri yüksek, hızlı ürün ve hizmet üretmek isteniyor. Sektör fark etmeksizin bir kesim de, bir şeyler yaparken yaşanmış kötü deneyimlerden ötürü konuya ürkek yaklaşıyor. Bizim Türkiye’de bu konuda ilk müşterimiz finans sektöründen oldu ve onların bu konudaki deneyimi bizi motive etti. Bizi motive eden bir faktör de finans kurumlarına projeler satan büyük bir çözüm ortağının, aynı zamanda OPNET’in müşterisi olması.”
Sorunlarda net tespit farkı
Nasa Bilgi İşlem, şirketlere OPNET çözümlerini ve faydalarını anlatmaya hep özen göstermiş. Hırçın’a göre bu yapı, aslında kurum kültürü, iş yapış tarzı değişimini gerekli kılıyor. “Sistemi anlatırken CIO’lara net bir mesaj veriyoruz” diyen Hırçın, şöyle devam etti:
“Sistemde bir problem olduğu zaman şirket içinde BT yapısında her birimden sorumlu olan isimler biraraya geliyor, ama hiç kimse yaşanan sorunu üstlenmiyor. Biz ise bu karmaşayı çözen bir çözüm sunuyoruz. Bir sorun halinde bunun hangi ekibin sorumluluğunda çözülmesi gerektiği konusunda OPNET ile karar verebiliyor, tüm uygulama haritasında şirket içinde net nokta atış yapabiliyorsunuz.”
OPNET çözümü 7 farklı ürünün biraraya gelmesiyle oluşan bir takım. Hırçın ekledi: “Müşteri adaylarımıza bunu anlattığımızda, takımın bütününe sahip olmak istiyorlar, ama biz onları frenliyoruz. Çünkü bakış açısı şöyle olmalı: Öncelikle en makro bakış açısıyla problemi ve hangi ekibin problemi olduğunu görebilmek gerek. Şirket içinde bunu yapmak da bir süreç gerektirir. Biz bunun için en az 1 yıllık kullanım ve kurum içinde kendini geliştirme süreci öngörüyoruz. Bu nedenle bu takımın tamamını değil, yarısını alarak şirketler sürece dahil oluyor. Bu yapının en önemli bileşeni uygulama bazlı çalışan bir donanım ve bunu ağa bağlayıp ağdan geçen trafiğin bir kopyasının bunun üstünde arşivlenmesi, anlık olarak trafik üstünden hesaplamalar yapılması mümkün.”
Nasa Bilgi İşlem, 2012 yılının ilk yarısında biri finans biri de BT sektörü şirketine olmak üzere iki önemli proje satışını tamamladı. BT sektöründeki müşterilerinin bir veri merkezi olduğunu ve bu yatırım ile tüm Türkiye’de bütün müşterileri için uygulama performans izleme yapabilen tek veri merkezi konumuna geldiğini ifade eden Hırçın, yılın ikinci yarısındaki stratejilerini ise şöyle anlattı:
“Satış motivasyonumuzu kanal motivasyonuna çevirdik. Bizimle çalışabilecek, bu konuya yatırım yapabilecek şirketlerle partnerlik ilişkilerimizi geliştirme aşamasındayız. Şu anda 3 partnerimiz var ve hepsi İstanbul’da. Bu sayı uzun vadede 10’u geçmeyecek. Çok seçici olmamız lazım. Çünkü OPNET’in kriterleri var ve biz de dağıtıcı olarak onların direktiflerini uyguluyoruz.”
Hırçın’ın verdiği bilgiye göre Türkiye, OPNET için öncelikli ilk 3 pazardan biri. OPNET yetkililerinin de sık sık Türkiye’ye geldiğini söyleyen Hırçın’a göre, bunun birinci sebebi Türkiye’nin niş bir pazar olması. İkinci faktör ise küresel ekonomik sıkıntılarla boğuşan Avrupa ve ABD karşısında Türkiye’nin ve BT pazarının sunduğu büyük potansiyel.
APM dünyası etkinlikte buluşacak
Türk Cumhuriyetleri’ne Nasa Bilgi İşlem aracılığıyla erişilmesi konusunda OPNET ile görüşmelerinin sürdüğünü belirten Hırçın, merkezi Washington’da olan şirketin her yıl düzenlediği, bu yıl da 13-18 Ağustos’ta hayata geçecek etkinliğe dikkat çekti. Etkinliğe bu konuda araştırma yapan müşteri adayları ve müşterilerini götüreceklerini söyleyen Hırçın, bu etkinliği özel kılan unsurun ‘sadece APM konusunda eğitimi’ içermesi olduğunu vurguladı. “5 gün boyunca size ayrılmış bilgisayarlarda, eğitmen eşliğinde APM dünyası ile ilgili bilgiler alıyorsunuz” diyen Hırçın, APM konusunda dünyada başka organizasyon olmaması açısından, etkinliğin önem taşıdığını vurguladı.