“Uygulamalarımız sayesinde gençlerle daha hızlı temas kuruyoruz”
Gençlik ve Spor Bakanlığı Bilgi İşlem Daire Başkanlığı Proje Yönetimi ve Ar-Ge Şube Müdürü Abdullah Köse, “Mobil uygulamalar ve nitelikli yazılımlar ile kurum personeliyle birlikte aynı zamanda vatandaşlarımıza da hizmet veriyoruz” dedi.
“Bakanlığımız hizmet birimlerinden gelen taleplere istinaden kurumsal yazılım uygulamaları sınıfına girmeyen nitelikli yazılımlar geliştiriyoruz. Bazı durumlarda hizmet alımı yöntemi ile yazılım temini yoluna da gidiyoruz” açıklamasında bulunan Abdullah Köse, bilişim uygulamalarına ait proje yönetimi süreçlerini de uyguladıklarına dikkat çekti. Köse, “Gençlik, spor ve gönüllülük alanlarının kendilerine has iş akışları ve temaları mevcut. Gencizbiz, Sporcuyuzbiz ve Gönüllüyüzbiz mobil uygulamaları ve web sitelerinde haber, duyuru, başvuru gibi iş süreçleri olmakla beraber kurumsal uygulamalardan beslenen veriler sayesinde öğrenci yurtlarımızda barınan gençlerimizin yurt izin ve nakil talep işlemleri, sportif özgeçmişi, gönüllülük faaliyetlerine katılım sağlayabilmeleri gibi interaktif süreçleri de bünyesinde barındırmakta” ifadelerini kullanıp konuşmasını şöyle sürdürdü. “Çok büyük bir kitleye hizmet vermek durumunda olduğumuzun farkındayız. Buradaki temel hedefimiz; dijital kaynaklarda yer alan verilerin Bakanlık hizmetlerinden faydalanan gençlere sunulması, işlemlerini hızlı ve dinamik olarak yapabilmeleri, kuruma temas süreçlerinin kolaylaştırılmasıdır.”
“Gençlerimize ücretsiz e-Ticaret platformu hazırladık – Sayısal verilerle planlama yapıyoruz”
Köse, “Uygulamaların kullanımı bizim için önemli. Gençlerimizin uygulamaları kullanmalarını zorunluluk olmaktan çıkartıp keyifli hale dönüştürme fikri ile yola çıktık” ifadesini kullanarak şu detayları vurguladı: “Bu çerçevede gençlik merkezlerimizi ve spor tesislerimizi Tesis Elektronik Geçiş (TEG) projesinde bir Ar-Ge ürünü olarak hazırladığımız 3 seçenekli kimlik doğrulama yapabilen cihazlar ile donattık. Tesislerimize herhangi bir nedenle gelen vatandaşlarımızın mobil uygulamalarımız üzerinden oluşturacağı dijital kimlik kartını (QR kod) TEG cihazlarına okutması durumunda puan kazandırıyoruz. Bakanlığımız tarafından duyurulan anketlere katılım sağlaması durumunda vatandaşımız yine puan kazanabiliyor. Kazanılan puanları ise GSB AVM projesinde ücretsiz olarak ürüne dönüştürebiliyor. Dönem dönem değişiklik gösterse bile en az 10 farklı kategoride yüzlerce ürüne puan karşılığında sahip olabiliyor. Ürün haricinde anlaşmalı firmaların sunduğu indirim kampanyalarından da faydalanabiliyor.” TEG cihazları aracılığıyla tesislerin kullanım yoğunluğunun tespit edilerek fiziksel eksikliklerin belirlendiğinin ve ihtiyaçların karşılandığının altını çizen Köse, “Personel yetersizliği, eğitici desteği gibi konularda yöneticilerimize fikir beyan edebiliyoruz” dedi.
“Sağlık verileri bizim için kıymetli”
Abdullah Köse, konuşmasını şöyle tamamladı: “Türkiye Olimpiyat Hazırlık Merkezlerine gelen sporcular belirli ölçümlere tabi tutuluyor. Sporcularımızın yüksek performans ihtiyacına cevap verebilmeleri için diyet programları, antrenman programları hazırlanıyor. Bu çerçevede merkezlerimize gelen milli sporcularımızın verilerini merkezi bir yazılım uygulaması üzerinde kaydediyoruz. Özel nitelikli kişisel veri niteliğindeki bu veriler 13 farklı istasyondan gelmekte olup güvenlikli bir şekilde veri tabanımıza işleniyor. Verilerin kaydedilmesi sürecini 1. Faz olarak tanımlıyoruz. 2. Fazda ise bu verileri makine öğrenmesi ve yapay zekâ algoritmaları ile zenginleştirmeyi ve sporcularımızdan maksimum performansı almayı hedefliyoruz.”