Uyumsoft, ilk bütünleştirici oldu
Uyumsoft, Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından yapılan açıklamaya göre, bütünleştirici firma olarak onaylanan ilk ve tek ERP firması oldu. Uyumsoft, işletmelerin mali işler süreçlerinde ve iş sistemlerinde köklü bir değişimi öngören e-fatura sistemine dahil edilmesi süreçlerinde baştan sona refakate hazır.
Türkiye ticaretindeki e-dönüşüm projelerini yöneten Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın MERSİS (Merkezi Sicil Kayıt Sistemi) ve ESBİS (Esnaf ve Sanatkarlar Bilgi Sistemi) projelerinin tek yürütücüsü olan Uyumsoft, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından da Türkiye Ar-Ge portalının tek yürütücüsü.
Elektronik fatura sistemine (e-fatura) geçiş için başvuru süresinin 1 Eylül 2013 tarihinde sona ereceğini hatırlatan Uyumsoft Bilgi Sistemleri ve Teknolojileri Genel Müdür Yardımcısı Hüseyin Şahin, “Mükelleflerin, 1 Eylül 2013 tarihine kadar e-fatura kullanımı ile ilgili olarak GİB’e başvuru yapmaları gerekirken; bütünleştirme çalışmalarını ise 31.12.2013 tarihine kadar tamamlanmış olmaları lazım” dedi.
Uyumsoft’un, GİB tarafından bütünleştirici olarak açıklanan ilk ve tek ERP üreticisi olduğunu ifade eden Şahin, şunları söyledi:
“E-fatura, Vergi Usul Kanunu ve Türk Ticaret Kanunu’na göre, tutulması zorunlu olan faturaların elektronik ortamda oluşturma, gönderme, saklama, ibraz aşamalarının gerçekleştirildiği ve tarafları arasında dolaşımını güvenli ve sağlıklı bir biçimde sağlamak amacı ile GİB tarafından oluşturulan uygulamanın genel adı. Biz de, mükellef işletmelerin e-fatura sürecine dahil olmasında A’dan Z’ye tüm süreci yönetiyoruz.”
E-fatura sistemine katılımda hazır olunan süreçler
*e-fatura süreçleri, usul ve esasları doğrultusunda eğitim ve destek hizmetleri,
*GİB e-fatura standartları ile tamamen uyumlu yasal fatura alışverişi,
*Çizelgelenmiş görevler ile otomatik fatura alışverişi,
*Giden/gelen fatura bilgisinin anlık paylaşıldığı web arayüz hizmeti,
*Görsel fatura şablon alternatifleri,
*Çok ofisli/merkezli kurumlar için fatura verilerini birleştirme,
*Fatura verilerinin dijital olarak standartlara uygun şekilde arşivlenmesi ve istenilen durumda anında erişim,
*Tüm aktarımların ve veri hazırlama işlemlerinin kayıt altına alınması,
*Değişen mevzuata göre, sürekli güncelleme, ürün ve hizmetlerin sürekli geliştirilmesi,
E- faturanın avantajları
*Faturanın en görünür avantajları arasında kâğıt faturadan kurtularak; baskı, yazdırma, posta ve arşiv maliyetlerinin çok büyük ölçüde ortadan kaldırılması mümkündür.
*Tedarik zincirlerindeki iş ve işlem süreçlerinin azaltılması, hızlandırılması yönünden işletmelerin tedarik zincirinin tasarım ve yönetilmesinde kullanılabilecek en önemli araçlardan birisidir.
*e-fatura düzenlemek satıcı için kağıt faturaya göre yüzde 57, alıcı için ise yüzde 62 daha fazla tasarruf sağlamaktadır. (Billentis, 2013)
*Faturaya ilişkin bilgilerin anında kontrolü, doğrulanması ve anlık uyuşmazlık çözümü, anlık ve otomatik veri kaydı ile hata ihtimalinin en aza indirgenmesi; elektronik arşivleme ve fatura bilgilerine sistem sorgusuyla anında erişim sağlanması ise eko-sistem ve paydaşlarına sağladığı diğer faydalardır.
Dünyada, e– Fatura
*AB’de bir önceki yıla göre yaklaşık yüzde 30 civarında artarak, ortalamada yüzde 33 seviyesinde gerçekleşmesi bekleniyor.
*Dünya genelinde ise e-faturadaki artış oranının yüzde 20’ler civarında gerçekleşmesi beklenmekte olup e-fatura kullanımının 2013 yılında yüzde 5’i aşacağı tahmin ediliyor.
*Özellikle Latin Amerika ülkelerinde kayıt dışı ekonomi ile mücadele ve kaçakçılığı önleme çalışmalarının sonucu olarak e-fatura zorunlu tutulmuştur.
*Ülkemizde ise, e-fatura hacmi bugün binde 5’ler seviyesindedir.