Uzaktan bağlantı riskine karşı ZTNA öne çıkıyor
Uzaktan çalışmanın yaygınlaştığı günümüzde, VPN (Sanal Özel Ağlar) teknolojisi, güvenli ve verimli iş süreçlerinin devamlılığını sağlamak için şirketler tarafından da sıkça kullanılıyor. Ancak bulut tabanlı sistemlerin yaygınlaşması ve artan siber saldırılar, geleneksel VPN çözümlerinden daha modern ve güvenliği güçlü sistemlere olan ihtiyacı da artırıyor. Bu noktada öne çıkan ZTNA (sıfır güven ağı erişimi), tanımlanmış erişim kontrol politikalarına dayalı olarak bir şirketin verilerine, uygulamalarına, ağlarına ve hizmetlerine güvenli uzaktan erişim sağlayan kurumsal BT güvenliği yaklaşımı olarak biliniyor ve kurumların ağlarına yalnızca yetkilendirilmiş kullanıcıların ve cihazların erişimini sağlıyor.
ZTNA’nın benimsenmesini zorunlu kılan en önemli nedenin VPN altyapılarının getirdiği performans sınırlamaları ve artan güvenlik açıkları olduğunu söyleyen Citrix Türkiye Genel Müdürü Sevi Tüfekçi Karahallı, “Uzaktan çalışmayı benimseyen şirketlerde VPN’lerden uzaklaşmak kurumsal çapta verimliliği artırmak için bağlantı ve performansı iyileştirmeyi sağlar. Ayrıca modern sıfır güven yaklaşımıyla uzaktan erişim sağlanarak güvenlik riskleri de azaltılır. Hibrit ve uzaktan çalışmanın yaygınlaşmasının neticesinde kullanıcıların ve cihazların konumlarından bağımsız olarak hem yerinde hem de buluttaki uygulamalara ve kaynaklara güvenli bir şekilde bağlanma ihtiyacı ZTNA’nın hızla yaygınlaşmasının da önünü açıyor” dedi.
Şirketlerde VPN gibi eski teknolojilere olan bağımlılığının azalması bu geçişi hızlandırabilir diyen Karahallı, “ZTNA’ya duyulan ihtiyaç artmasına rağmen, birçok şirket bu teknolojiyi tam anlamıyla uygulamakta zorlanıyor ve eski uygulamalar için VPN kullanmaya devam ediyor. Dijital çalışma ortamlarının lider şirketi Citrix gibi uzman sağlayıcılar, şirketlerin bu teknolojiler arasında sorunsuz geçiş yapmalarına yardımcı olabilir. ZTNA’nın benimsenmesi ve VPN hizmetlerinin sonlandırılması, mevcut güvenlik yatırımlarını, iş hedeflerini, iş süreçlerini, bütçeyi ve zaman yönetimini çok olumlu yönde etkileyecek benzersiz bir yolculuk. Bu dönüşümü başarıyla gerçekleştirmek için güvenilir ve doğru ZTNA sağlayıcısı seçmek kritik önem taşıyor” şeklinde konuştu.
Citrix’in otuz yılı aşkın süredir sanal uygulamalara ve masaüstü bilgisayarlara sıfır güven ağı erişimi (ZTNA) sağladığını vurgulayan Karahallı, “Bu modelimizi artık Web ve SaaS uygulama erişimini de kapsayacak şekilde genişlettik. Böylelikle son kullanıcı deneyiminden ödün vermeden yönetilen, yönetilmeyen ve BYOD (Kendi Cihazını Getir) cihazlara güvenli erişim sağlıyoruz. İster bulutta ister şirket içi veri merkezinde konuşlandırılmış olsun tüm kurumsal uygulamalara uyarlanabilir erişimi mümkün hale getiriyoruz” dedi.