‘Uzaktan Tıp’ bulutla gelişecek
Sağlık alanında çözümler geliştiren DataMed, yeni mobil uygulamalar üzerinde çalışıyor.
DataMed Genel Müdürü Ömer Kayahan Yalçın, Bilkent Cyberpark’ta yer alan şirketlerinin ‘Tıbbi Görüntü Arşivleme’ konusunda uzmanlaşmış bir tıp bilişimi şirketi olduğunu vurguladı. Ömer Kayahan Yalçın, DataMed’in 1993 yılında kurulduğunu ve ilk dönemlerinde tıbbi sunum hizmetleri alanında yoğunlaştıklarını kaydederek, şunları söyledi: “2000’li yıllarda tıbbi görüntü arşivleme alanında yazılım ve donanım çözümleri asıl ilgi alanımız oldu. Analog anjiyo cihazlarının DICOM (Digital Imaging and Communications in Medicine – Tıpta Sayısal Görüntüleme ve İletişim) dönüşümü amacıyla ‘Capture Station’ adında bir ürün geliştirdik. Bu ürün tüm Türkiye’de anjiyo pazarının üçte birine kuruldu. Daha sonra Görüntü Arşivleme ve İletişim Sistemi (PACS) alanına yönelik Angora yazılımları 2006 yılında geliştirilerek pazara sunuldu. Bu sistemler de yaklaşık 80 civarında hastanede başarıyla çalışıyor. İleri tıbbi görüntü işleme yazılımları (MIP, MINIP, MPR, 3D) konusunda da ürünlerimiz mevcut. Önümüzdeki dönemde tıbbi alanda web tabanlı, bulut depolama kullanan yazılım ve donanım çözümleri geliştirmeyi ve alanında en yetkin şirketlerden biri olarak ürünlerini tüm dünyaya sunmayı hedefliyoruz.”
Hamileler bebeklerinin gelişimini tabletler ve akıllı telefonlardan izleyecek
DataMed’in ‘Mobil Ultrason Cihazı’ ve ‘Nesnelerin İnterneti Teknolojisi” üzerine iddialı iki proje geliştirmeye hazırlandığının altını çizen Yalçın konuşmasını şöyle sürdürdü: “Şimdiye kadar yaklaşık 80 hastanede kullanılan çeşitli tıbbi cihazların kaydettiği analog görüntüleri kendi ürettiğimiz yazılımlar aracılığıyla DICOM formatına çevirerek bilgisayar ortamında arşivlenmesine imkân veren teknolojiye sahiptik. ‘Uzaktan Tıp’ uygulamaları ile diş hekimlerine yönelik ‘Görüntü İzleme ve Değerlendirme Sistemi’ gibi teknolojileri de geliştirdik. Şimdi de mobil ultrason cihazı (Mobus) konusunda çalışıyoruz. Böylece hamilelerin, bebeklerinin gelişimini tablet veya akıllı telefonlar üzerinden takip etmelerine olanak sağlanacak. Ultrason görüntülerini mobil ortamda izlemek için şirketin üreteceği özel bir probla, görüntüleri tablet veya telefona aktaracak bir USB’ye sahip olmanız yeterli oluyor. Ultrason görüntülerini bulut sisteminde depolayıp ihtiyacınız olduğu zaman bu görüntülere erişebileceksiniz.
Nesnelerin İnterneti üzerine geliştirdiğimiz proje ise şu şekilde: Uygulama geliştirici bir platforma dayanan bu proje sayesinde tıbbi cihaz; araba, klima, telefon gibi her türlü elektrikle çalışan nesne birbirine bağlanabilecek. Elektrikle çalışıp ‘akıllı’ olarak adlandırılmayan nesnelerin de ‘akıllı’ olmalarını sağlayacak özel kutular tasarlanıp üretilecek. DataMed geliştirdiği bu platform üzerinden herhangi bir sektördeki herhangi bir şirketin bu teknoloji üzerine istediği uygulamayı geliştirmesine olanak verecek. Aynı zamanda bu platform sayesinde şirket, yoğun bakım cihazlarının takibi ve yaşlı bakımı gibi konularda kendi uygulamalarını geliştirme hedefine de ulaşabilecek.”
TÜBİTAK’ın 1507 KOBİ Ar-Ge desteğinden yararlanılacak bu projenin temelinde sağlık verilerini bir araya getirme amacı bulunuyor. Yoğun bakım cihazları takibiyle yoğun bakımda yatan hastanın nabız, ateş ve kalp ritim bilgisi bulut sisteminde toplanacak ve müdahale yapılması gereken durumda ilgili doktorun telefonuna gerekli bilgiler uyarı olarak aktarılacak. Bu sayede doktorun doğru zamanda hastaya müdahale etmesini engelleyen aksaklıkların önüne geçilecek. Geliştirilen bulut sistemi yaşlı bakımı sürecini de oldukça kolaylaştırabilecek niteliğe sahip olacak. Uzaktan sağlık kontrolü sağlayan uzaktan tıp alanı için uzun yıllardır teknolojik çalışmalar yapan DataMed, bu proje sayesinde, bakım sürecinde gerekli olan verileri sayısallaştırarak, bulut sisteminde arşivlenmesini sağlayacak ve tıbbi uzmanlar verilere uzaktan erişerek gerekli takibi daha kolayca yapabilecek.