“Uzmanlığımızla değer yaratmak önceliğimiz”
OneDataLake Genel Müdürü Gökçe Öztürk: “25 yıllık IT serüvenimin ilk yılları veri yedekleme üzerine çalışarak geçti. O yıllarda yedekler günümüzün merkezi yedekleme araçları ile değil, bütünleşik bir yaklaşım olmadan, her işletim sisteminin kendi araçları ile alınırdı. O dönemde, biz kurumlara ‘backup ops’ yaklaşımının neden gerekli olduğunu, bu dönüşümün gerçekleştirilmemesi durumunda risklerin ve operasyonel maliyetlerin yükseleceğini anlatmaya çalışırdık. Günümüzde ise ‘backup ops’ artık standartlaştı, kimse merkezi ve bütünleşik yedekleme sistemlerinin gerekliliğini sorgulamıyor. Günümüzde benzer bir dönüşüm ‘data ops’ yaklaşımı için de gerekli. Kurumların farklı veri tabanı araçları kullandıklarını, merkezi bir yönetim ve bütünleşik bir yaklaşımdan uzak kaldıkları için de veri bütünlüğünü korumakta zorlandıklarını, operasyonel maliyetlerin çok yüksek olduğunu ve tüm bu yüksek maliyetlere rağmen gerçek zamanlı veri işlemede zorlandıklarını, yeni isterlere de yeterince hızlı tepki veremediklerini görüyoruz.
OneDataLake’in temel misyonu bu dönüşüm projelerinde teknoloji ve servis desteği sağlamak. Anadolu Sigorta ile birlikte gerçekleştirdiğimiz gerçek zamanlı veri ambarı projesi de bu dönüşümün en güzel örneklerinden bir tanesi oldu. Gerçekleştirdiğimiz bu proje ile artık Anadolu Sigorta’da farklı veri kaynaklarından gerçek zamanlı olarak akan veriler, son kullanıcının görmek istediği veri modeline kadar, tek platform ile uçtan uca yönetilebiliyor. Veri tabanı veya veri ambarı yöneticileri ya da veriyi tüketen iş zekası uzmanları, verinin farklı aşamalardan geçtiği bu süreci uçtan uca izleyip kolaylıkla müdahele edebiliyor. Merkezi ve bütünleşik yaklaşım sayesinde, sürekli değişen iş isterlerine çok daha hızlı tepki verilebiliyor. En önemlisi ise veri artık T-1 değil, gerçek zamanlı olarak tüketilebiliyor. Eskiden haftalık, hatta aylık güncellenen raporlar gerçek zamanlı olarak kurum içerisinde ilgili ekipler ya da uygulamalar tarafından takip edilebiliyor.
Qlik ile bir işbirliğine giderken odağımızda gerçek zamanlı veri entegrasyonu vardı. Bugün ulaştığımız yetkinlik seviyesi ile üretici adına teknik destek sağlayabilen Türkiye’deki tek, EMEA bölgesinde de sayılı iş ortağklarından bir tanesi olduk. Kurduğumuz ARGE ortamı ile de sürekli gelişen, büyüyen bir ‘öğrenme havuzuna’ dönüştük. Yetkinliklerimiz sayesinde Türkiye dışında farklı ülkelerde de uzmanlığımızı kullanma şansına sahip olduk.
Veri entegrasyonunun olmazsa olmazı veri güvenliği. Hassas verilerin tüm yaşam döngüsü boyunca güvenliğini yönetebiliyoruz. Örneğin; bir kurum hassas verilerini, veri bütünlüğünü bozmadan, gerçek zamanlı ve regülasyonlara uyumlu bir şekilde bir bulut servisine göndermek istiyorsa, farklı üreticilerin güvenlik çözümlerini veri entegrasyonuna entegre bir şekilde gerçekleştirebiliyoruz.
Oluşturduğumuz teknik bilgi havuzumuz ile uçtan uca bir DataOps ortamını kurgulayabiliyor, bunu güvenli ve gerçek zamanlı yapabiliyor, aynı zamanda da farklı bulut servis sağlayıcıların ortamlarına verilerinizi gönderebileceğiniz bir yapıyı sunuyoruz.”