VAS Bilişim CEO’su Ömer Ersöz: “Bütünsel takip yapısı verim sağlıyor”
“Dijital çalışanlar olarak bilgisayarlarımızda, bazen fiziksel bazen sanal hesaplarımızın olduğu platformlarda çalışıyoruz. Bu süreçlerde bilgisayarların sorunlarıyla mücadele eden ve sorunlardan mutsuz olan kullanıcılar tüm şirketlerin üzerine odaklanması gereken önemli bir konu. IT ekiplerinin yapacağı ölçümlerle birlikte bu sorunları en aza indirerek, kullanıcıların en kısa sürede işine odaklı çalışıp verimliliğin artmasını sağlamak önem arz etmekte. Çoğunlukla Yazılım ve servis platformları üzerinden yürütülen iş süreçlerinde özellikle çevre birimlere dayalı olarak çok fazla performans sorunları oluşmakta. Üreticimiz, Lakeside Software’ın SysTrack platformuyla IT ekiplerine bu konuda farklı avantajlar sunmakta.
Systrack performans metriklerini toplayarak, tüm kullanıcıların ofislerde, sahada, evde, yani nerede olursa olsun digital aktivite verilerini IT ekibi tarafından ya da ilgili departmanlar tarafından merkezden raporlayabilmeyi ve onlara bir sağlık puanı atamayı hedefliyor. Sıfırla 100 arası puan değerimiz var. 80’in üzerinde esasında o bilgisayar ve çalıştığı platformda çok sorun yok. Ama 60 puanlık performans skoru ölçüyorsak, orada ciddi sorunlar var demektir. Bizim buradaki bütün odak noktamız dijital kullanıcı deneyimine odaklanmak.
İşlerimizi fiziksel bilgisayar, cep telefonu, tablet, bilgisayarlar üzerinde yapıyoruz. Her cihazda farklı farklı uygulama ve araçlar var. Her birinde farklı sorunlar da yaşanabiliyor. Bu durumlarda IT birimleri olarak ölçüm, raporlama ve iyileştirme çalışmaları yaparsak ciddi oranda çalışan deneyimini artırırız. Bugüne kadar yaptığımız projelerin içerisinde de özellikle sağlık skorlarında 70 bandında başlayıp 85-86’lara kadar çok rahatlıkla çıkabiliyor. Bu da kullanıcıların aslında bu platformlardan verim almasını kolaylaştırıyor ve hızlandırıyor. Temel olarak odaklandığımız aslında bizim çözüm sunmaya çalıştığımız nokta bu kısımda. Application Monitoring ve Tool Monitoring yapıyoruz. Odağımız insan ve cihazın birlikte verimli çalışmasını sağlamak.
Sadece nesnel veriler değil, bununla birlikte öznel verileri de almak söz konusu. Analizler yapıyor, kullanıcıya öneriler sunuluyor. Bugün belki de en çok kaynak tüketen uygulamalardan bir tanesi Chrome. Çağrı merkezinde çalışan arkadaşla, IT departmanında çalışan bir arkadaşın verimlerini biz sadece bilgisayardaki o aktif geçen süre ya da kullandığı uygulamadaki aktif süre üzerinden ölçemeyeceğimizi düşünüyoruz.
Pandemi ile birlikte Unified Communication Tool dediğimiz Zoom, Teams, Webex uygulamalar öne çıktı. Uygulamayı kullanırken kullanıcı, özellikle hibrit ortamda, evde çalışan kullanıcılarımız, Wi-Fi kalitesi iyi miydi, kötü müydü, sinyalde bir düşüş oldu mu, olmadı mı bunları takip edebiliyoruz. Ölçmekten öte biz kişinin daha verimli çalışmasını sağlamaya çalışıyoruz, bunun için gereken analizi yapıyoruz.
Yetkin bir yapı var
Birçok metrikten verileri topluyoruz. Buradaki sorun tespitlerini hızlı yapabildiğimiz zaman aynı zamanda IT ekiplerinin içerisindeki arkadaşları da daha verimli kullanabiliyoruz. Orada da bir avantaj sağlanıyor, uygulama anlamında da bunu destekliyoruz. Kullandığı cihazların BIOS versiyonuna kadar veri verebiliyor. Filtrelemeler yapabiliyoruz. Bunu departman bazında, cihazlar bazında, işletim sistemi anlamında da yapabiliyoruz. Örnek vermek gerekirse bir uygulama 5 dakika boyunca CPU, memori %90 ve üzerinde kullanıyorsa bunu size haber verebildiği gibi prosesi sonlandırabilir. Birçok otomasyon araçları var. Bununla birlikte bu veri merkezi tarafını izlediğimiz gibi, servisleri, uygulamaları da izleyebiliriz. Yapı da bunlarla ilgili aksiyon alıp ya da belirli ekiplere, gruplara bunlarla ilgili uyarıları gönderebilir durumda. ITSM ve ServiceNow entegrasyonu var. Dolayısıyla bir ürün bayraktarlığımız yok.
Ayrıca, olmazsa olmazlardan ‘holistic security’ alanında da çözümler sağlamaya çalışıyoruz. Çalışmış olduğumuz üreticilerin de kendi alanının teknolojisine yön veren ürünleriyle ilerlemeyi tercih ediyoruz. Bahsi geçen çözümlerin katma değerini artırabilmek adına yaklaşık 35 kişilik bir ekibimiz var ve bunun %85’i teknik ekipten oluşuyor. Aslında bir mühendislik firması olarak da kendimizi konumlandırıyoruz. Bu ürünlerin hem kurulum hem bakım hem de yönetilebilir hizmet kaynaklarını sağlayabiliyoruz.
Biz 2015 yılından bu yana Türkiye’nin ilk 500 şirketinin çoğunda çalışma yaptık. Teknik yeterliliği yüksek bir kadroya sahip olan entegratör bir şirketiz. IT ekiplerinin, şirkette para harcayan taraf değil, verimliliği artıran taraf olarak görülmesi için onlarla birlikte ilerlemeye önem veriyoruz.”