Vatandaşa “e” süreçleri tanıtmak gerekli
Proline ve Software AG Ankara’da kamu sektörü temsilcilerine yönelik düzenledikleri etkinlikte “Elektronik Süreçlerde Etkinlik” konusunu aktardı. Etkinlik sonrasında görüşlerini aldığımız Proline Ankara Bölge Satış Müdürü Korhan Alparslan ve Software AG Ankara Satış Müdürü Gökhan Özkan, etkinlikte altını çizmek istedikleri konunun var olan elektronik süreçlerin gelecek talep artışlarında da yönetişimin sağlanması ve sürdürülebilirlik olduğunu ifade etti.
Kamunun elektronik süreçlerinde, vatandaşı hizmet için kapısına getirtme lüksünün kalmadığını belirten Proline Ankara Bölge Satış Müdürü Korhan Alparslan, kamunun hizmet seviyesinin geliştirilmesi ve elektronik ortamları mutlaka kullanılır hale getirmesi gerektiğini vurguladı. Alparslan, “Vatandaşın mümkün olduğunca kuruma gelmeden bu işlemleri yapmayı sağlayacak araçları kurma mecburiyeti var. Henüz elektronik süreçlere hiç geçmeyen kamu kurumları var. Bizim Proline olarak da nihai hedefimiz, kamu da bütünleştirme projeleri çıkarıp, kendi yazılım yeteneklerimizi de katarak bu tarz projeleri kamuya sunmak” dedi.
2009 yılının kriz olmasına karşın kötü olmadığını ancak durağan olduğunu dile getiren Alparslan, 2010 yılının da benzer şekilde gerçekleşeceğini öngördüklerini söyledi. Alparslan “3-4 yıl öncesine dönüldüğünde BT’de yakalanan bir ivme vardı. Başarılı ve büyük ölçekli projeler gerçekleşiyordu. Ancak bugün bu projeler yok ve yavaşlamış durumda. BT sektörü de kalan projeler arasında iş kapmaya çalışıyor ve düşük marjlarla rekabet etmeye çalışıyor. Bu konunun da sektör bileşenleriyle irdelenmesi gerekli” dedi.
Proline olarak 2010 ve sonrası için Türkiye’de yakaladıkları birikimi bölge ülkelere de taşımak istediklerini belirten Alparslan, kendi pazarlama ve iş geliştirme aktivitelerini Ortadoğu ve Türk Cumhuriyetleri’nde yapacaklarını söyledi.
Servis odaklı mimari konusunun etkinlikte ele alındığını, ancak asıl dikkat çekmek istedikleri noktanın yönetişim modellerinin kamu da hayata geçirilmesi olduğunu ifade eden Software AG Ankara Satış Müdürü Gökhan Özkan şunları söyledi: “Vatandaş tarafında da bu işlerin hızlanması için belli bir mevzuat gerekiyor. Vatandaş artık TC kimlik numarasını girip geriye kalan işlemleri düşünmek istemiyor. Bu bakış açısı arttıkça vatandaşın talepleri de artıyor. Kamunun artan talepleri de çok hızlı bir şekilde karşılaması gerekecek. Dolayısıyla bu pencereden bakıldığında kamuyu bekleyen en büyük sorun, gelen taleplerin etkin bir şekilde karşılanması ve bunların yönetişimi olacak.”
2004 yılından beri Software AG’nin agresif bir büyüme gerçekleştirdiğini belirten Özkan, 2010 beklentilerinin de çok yüksek olduğunu ifade etti. 2010 yılının küresel çapta olumlu geçmesini beklediklerini kaydeden Özkan, “Türkiye’ye ve Ankara’ya bunun nasıl yansıyacağını bekleyip göreceğiz” dedi.