Vector Grup CEO’su Halit Erol Şengünler: Dijitalleşmenin temeli ölçüm
Dev perakendecilerin dayatmaları neticesinde ekonomik, iktisadi sisteme girmiş bir kavram izlenebilirlik. RFID; 2. Dünya Savaşı’nda dost uçakla düşman uçağın birbirini ayırt etmesi için icat edilmiş bir teknoloji. OT/VT dediğimiz izlenebilirliğe hitap eden birçok donanım ve yazılımı tamamen değil ama geliştiren şirketler var ancak baktığınız zaman ya donanım ya yazılım tarafındadır bu şirketler. Bundan 10 yıl öncesine kadar robotik, VR, artırılmış gerçeklik, IoT kavramında pek çok şirket gelip Türkiye’ye yatırım yapınca iş biraz daha değişti. Biz de son iki yılda özellikle yazılım ve katma değerli servisler tarafına çok fazla yatırım yapıyoruz. Herhangi bir şeyi ya da süreci izlemek istiyorsanız örneğin valizleriniz, valizleri nasıl izleyeceksiniz, bir hatta ihtiyacınız var. Tamam biz o hatları üretmeyiz ama o hatları gelip size kurabiliriz. O hatların üzerinde sensörler olmalı. Burada ihtiyaç olan donanımları tedarik eden bir iş ortağıyız. ERP sistemleri, IoT birimi olan, izlenebilirlik alanında tek seferlik değil daimî ihtiyaç sahibi, yatırım iştahı ve bütçesi olan şirketler bizim hedef kitlemiz. Çünkü donanım tarafında seçtiğimiz markalar belli. Donanım ihtiyaçları için ihtiyaca uygun ürünleri bir araya toplarız. Burada ihtiyaç olan yazılımı da çoğunlukla kendimiz sağlarız ve mevcut sisteme entegre ederiz.
İki haberim var. 2022’nin üçüncü çeyreğinde bir middleware yazılımı lansmanına hazırlanıyoruz. Herkesin bir IoT işi var içeride. Özellikle de kamu tarafında. Bizim piyasaya süreceğimiz middle ware orta katmanlı bir yazılım olacak. Siz hepsini buraya bağlayacak, tek bir dashboard’dan hepsini yöneteceksiniz. ERP’niz ile artık bir tane entegrasyon hattınız olacak. İkincisi de perakende sektörü için daha cazip olacağını düşündüğümüz, pazaryerleri için piyasaya süreceğimiz ödeme sistemleri. Tek bir el terminali üzerinde tüm bankalara entegre olabilen, tek bankayla çalışan değil, tüm bankalarla entegre olabilen bir sistem. Konvansiyonel olarak şirketlerin depolarında, fabrikalarında, üretim hatlarında ihtiyaç duyduğu SCADA sistemleri, sensörler, sabit sistem okuyucular, el terminalleri, forklift terminaller, görüntü işleme teknolojileri ve kullanılan kameralar bizim donanım bacağımızdır. Yazılım tarafında da depo ambar yönetim sistemleri, demirbaş yönetim platformumuz gerçekten dünya standartlarında bir seviyeye ulaşmıştır. Finans sektöründe çok müşterisi vardır. Büyük yerlerde çalışır bu sistemimiz.
Demirbaşları sadece izlemek değil, bakım süreçlerini de yönetebildiğimiz, sarf malzemelerini de yönetebildiğimiz bir yapı bu. Müşterilerimize outsource hizmet veriyoruz. Bir rapora göre, dijitalleşme için kendi başlangıcından bugüne 2 yıla yaklaşan bir süre zarfında dünyada 1.2 trilyon dolar para harcanmış. Bunun tam 900 milyar doları boşa, çöpe gitmiş. Çünkü dijitalleşmeye de yanlış anlamlar yükleniyor. Atıf hatası yapılıyor. Bu noktada tabii ki sizlere çok iş düşüyor. Özellikle teknolojiye uzak olan kişiler her şeyi dijitalleşme zannediyor. Halbuki dijitalleşme, bir iş yaptığınızda sonucunu ölçtüğünüz zaman bir öncekine göre kağıt kullanımını azalttıysa, iş gücünden size tasarruf ettirdiyse, çevreye saldığınız karbon ayak izini küçültmenize sebep olduysa, verimlilik sağladıysa evet, bu yaptığınıza dijitalleşme etiketi yapıştırabilirsiniz. Ama bunlara hiç hizmet etmediyse yine kağıt kullanıyorsanız burada dijitalleşmeden bahsetmek pek mümkün olmayacaktır. İşte biz size tüm bu avantajları sağlayacak dijitalleşme yolunda rehber oluyoruz.