Veri analitiği ve bulut depolamaya yatırım yapan markalar kazanacak
Küresel bulut bilişim pazar büyüklüğünün 2026 yılına kadar 947,3 milyar dolara ulaşacağı öngörülüyor. Ereteam CTO’su Abdulkadir Kesimli, “Veri analitiği ve bulut depolama gibi yeni nesil teknolojilere yatırım yapan markalar kazanacak. Ülkeler arasında veri analitiği ve bulut bilişimi gibi alanlarda rekabet kıran kırana geçecek. Türkiye’nin bunu ıskalamaması ve yeni nesil yatırımlarla geleceğini güven altına alması gerekiyor” dedi.
Dünyanın önde gelen global markaları gelecek hedefleri doğrultusunda yüksek teknolojiye çok büyük yatırım yapıyor Toplumsal gelişmeye önemli katkı sunan dijital teknolojik sistemler, her geçen gün yaygınlığını artırıyor. Yeni nesil teknolojiler olarak adlandırılan veri merkezi, bulut çözümleri, siber güvenlik, özelleştirilmiş mobil ağ ve IoT alanlarında yapılan yatırımlar markalara kazandırıyor. Onların doğru yönde büyümesini sağlıyor.
Ekonomik anlamda güçlü ülkeler, veri analitiğine çok önemli yatırım yapıyor. Küresel bulut bilişim pazar büyüklüğünün 2026 yılına kadar 947,3 milyar dolara ulaşacağının öngörüldüğüne işaret eden Türkiye’nin ilk veri ve analitik teknolojilerine ilişkin danışmanlık hizmetleri sunan şirketlerinden Ereteam’in CTO’su Abdulkadir Kesimli, “Türkiye olarak yeni nesil teknolojileri yakından takip etmeliyiz. Sadece taklip etmekle kalmamalı bu sürecin birebir içinde yer almalıyız. Yatırımlarımızla yükselen bu yeni ekonomide aktif bir oyuncu olarak yer almalıyız. Bütün bu süreci ve durumu ıskalamamız düşünülemez. Geleceğimizin güven altına alınmasının önkoşullarından birini yeni nesil teknolojilere yatırım oluşturuyor. Bulut bilişim için güvenilir ve yüksek kapasiteli veri merkezlerine yatırım yapılması bir zorunluluktur. Olmazsa olmazlar arasındadır” ifadesini kullandı.
Türkiye’nin ülke olarak global arenada adını daha net duyurabilmek ve marka değerini yükseltmek için global veri tesisleri geliştirmek durumunda olduğuna işaret eden Kesimli, “Türkiye’nin büyümesine yardımcı olacak veri analitiği ve bulut bilişim sistemlerindeki tüm enstrümanları yeni nesil yatırım ekosistemi içerisinde gerçekleştirmeliyiz. Eğer bunu profesyonel şekilde gerçekleştirebilirsek bu durum ülke adına bir dönüm noktası olabilir. Yeni nesil dijital teknolojiler hem katma değer yaratacak hem de ülkemizin marka değerini artıracaktır” dedi.
Bulut teknolojisinin her geçen gün tercih edildiğini belirten Kesimli, “Yapay zeka, yazılım, bulut bilişim, veri, verinin depolanması gibi yeni nesil teknolojiler, daha rekabetçi bir ortam sunuyor. Ereteam olarak sürdürülebilir yarınlar için bulut sistemini sektörlere entegre ediyoruz. Sanal depolama ile veriler internet üzerinde depolanıyor. Böylece sabit disk gibi fiziksel depolama alanlarına ihtiyaç kalmıyor. İstenilen anda verilere erişilebilmek de mümkün oluyor. Markaların sık sık veri kaybına uğradığına hepimiz şahit olmuşuzdur. Bulut depolama, dosyalara her yerden her zaman ulaşılabilmeyi sağlar. Buluta yüklenen dosyalar bilgisayarda yer kaplamaz. Bilgisayarın bozulması, çökmesi durumunda dosyalar zarar görmez. Ayrıca buluttaki birçok hizmet ücretsizdir” dedi.