Veri, analiz edilebildiği ölçüde büyüktür
Büyük veride analitik uygulamalar, finans ve telekom başta olmak üzere aslında tüm sektörler için bir fırsat anlamına geliyor. Çünkü anlamlandırılan, doğru bağlantılar kurulan ve tüm bunların hızla yapıldığı veri kurumsal fayda demek.
Hızla artan veri, kurumlarda bunu uygun biçimde depolama farkındalığını yarattığı gibi, bu verinin işlenmesi ve istenen zamanda kullanılabilir olarak tutulması konusunda çözümlere ilgiyi beraberinde getiriyor. Verinin çeşitliliği ve oluştuğu kaynakların farklılığı, bir tarafta da bu verilere farklı cihazlarda erişim ihtiyaçları da çalışmaları hızlandırıyor. IBM Büyüyen Pazarlar Birimi, Büyük Veri Bölüm Yöneticisi Gunasekharan Chellappan, büyük veri stratejilerinin, ‘her tür veriyi yönetebilir olmak’ üzerine kurulu olduğunu belirtti. Hedef ise analitik bir anlayış ortaya koymak. Chellappan, cihaz odaklı artan veri ile, konunun daha farklı bir yapıya büründüğüne de dikkat çekti. “Sizin nerede olduğunuzu bilen operatörünüz, bu sürekli aldığı bilgiyi anlamlandırabilirse size bir sunum yapabilir” diyen Chellappan, gerçek zamanlı teklif sisteminin böyle hayata geçtiğini belirtti. Hareket halindeki ve veri merkezinde dinlenmede olan veri arasındaki farkı bilerek, bunları anlamlı biçimde biraraya getirebilmek, bunun işlevselliğini sağlamak ‘analitik’ adını alıyor. Tüm bu veri katmanlarını doğru biçimde birbirine bağlayabilmek ise kritik nokta. Chellappan bu yapıyı şöyle örnekledi:
“Birçok şirket büyük veri ile doğru biçimde başa çıkması gerektiğine inanıyor ama nereden başlayacağını bilmiyor. Biz de onlara bu konuda destekleyici ve süreçleri hızlandırıcı unsurlar sunuyoruz. Bunlardan biri sosyal veri analitiği konusunda IBM Accelerator. Bu ilk adım için ideal ve sosyal ağlara bağlantı adına pratik yapılar sunuyor, analiz araçları da barındırıyor. Büyük veriyi en doğru biçimde depolamak için bunlar önemli detaylar. Bu analitikler telekom ve finans kuruluşları gibi yapıların hızlı ve verimli aksiyonlar alabilmesini sağlar.”
Finans ve telekomda yenilikler
Büyüyen pazarlarda şirketler, büyük veriyi kendilerini farklılaştırabilmek için analiz etme önceliğiyle hareket ediyor, rekabet avantajı istiyorlar. Bu da, söz konusu pazarlardan büyük veri odaklı taleplerin yüksek olmasını beraberinde getiriyor. Bu talebin CRM’e bakışı değiştirme yöntemini Chellappan şöyle anlattı: “Birçok sektörde büyük veri projeleri işliyor. Bunlardan biri telekom. Birçok operatör, CRM uygulamalarına odaklanırdı. Ama fark ettiler ki, akıllı telefon yeni bir gelir fırsatı demek. Ağdaki veriyi doğru yönetmek, müşteri hakkında çok daha doğru bilgiler elde etmeyi sağlar. Eskiden operatörün tek bildiği faturanızı ne zaman ödediğinizdi. Ama ağ verisini görerek sizin nereye gittiğinizi, nereden alışveriş yaptığınızı, kimi arayıp ne kadar süre konuştuğunuzu, hangi marka ve model akıllı telefon sahibi olduğunuzu, hangi verilere cepten eriştiğinizi biliyor. Peki operatör bu verileri kullanarak daha çok para kazanabilir mi? Bu verilere bağlı olarak aboneye anında sunum yapabilirse evet. Bu, operatörler ve markalar arasında da çapraz pazarlama fırsatı demek.”
Bu arada her operatör, gelişen pazarlarda belli alanlarda kendini farklılaştırıyor. “Örneğin Asya’da bir operatör aynı bir banka gibi çalışıyor, cep telefonu talimatı ile para transferi imkanı sunuyor, nakit yok” örneğini veren Chellappan’ın da dikkat çektiği gibi, telekom ve finans dünyası arasındaki boşluk, söz konusu pazarlarda giderek kapanıyor. Bu yapıyı doğru işletebilenler, müşteri profilleme konusunda inanılmaz bir veriye sahip olup, segmentasyon ve daha fazla kişiye özel sunum yapma, müşteri sadakatini artırma fırsatını da yakalar.
“Önemli olan anlık raporlama ve aksiyonu da bu belirler” diyen Chellappan, çalışmalarını ve Türkiye pazarını şöyle değerlendirdi: “Şirketlerde büyük veri farkındalığı yaratmanın önemine inanıyoruz. Çünkü bu konuda birşeyler yapmaları, bunun ne olduğunu anlamaları ve kendilerine en uygun çözümün ne olduğunu fark edebilmeleri gerek. Bu yönümüzle sadece araçları sunmakla yetinmiyor, koçluk da yapmaya çalışıyoruz. Gelişen pazarlar arasında Türkiye, önemli bir potansiyele sahip. Biz büyük veriye eşit yaklaşıyor ve her bir veri tipi için doğru analiz platformunu geliştirmeye özen gösteriyoruz. Zaten bu bütünleşik yapı zaten bizi farklı kılıyor.”
Kesilen BT bütçesine büyük veri dopingi
Gunasekharan Chellappan, BT yöneticilerini bağlayan ironik bir duruma dikkat çekiyor. Buna göre, birçok BT yetkilisi ve CIO üstünde ‘Neden büyük veri konusunda çalışma yapmıyorsun?’ baskısı var. Hem de BT bütçeleri son yıllarda iyice küçülmüş olmasına rağmen… Chellappan, bu ikilemin aşılmasının önemini şöyle açıkladı:
“Bu konuda çalışma, BT üstündeki maliyeti esas hafifletecek yapı. Örneğin BT ekibi kendi veri merkezi ile başa çıkmak yerine, bulutta daha önemli avantajlara sahip olur. Büyük veri, daha önce BT sisteminizde yapmadıklarınızı yapabilmeniz adına fırsat. Bu yüzden şirket yönetimlerinin de olaya fırsat açısından yaklaşabilmesi gerek. Bu adımı atan şirketlerin, kendilerine veri kaynağı olan kanalları doğru analiz edebilmesi, önceliklendirebilmesi şart. Bu, şirket içinde tüm birimleri ve görevlendirmeleri etkiler.”