Veri bazlı politikalar geliştirilmesi için önemli bir adım
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, e-Devlet üzerinden erişime açılan ‘KOSGEB İşletme Değerlendirme Raporu’nu kamuoyuna duyurdu.
Türkiye’de faaliyet gösteren yaklaşık 3 buçuk milyon KOBİ olduğunu kaydeden Varank, “KOBİ’lerimiz, kendilerine özel olarak hazırlanan bu rapor sayesinde bulunduğu bölgede, sektöründe ve Türkiye genelinde nerede olduğunu görecek. Gelecek planlarını bu rapora göre yapacak. KOSGEB de, bu raporları kurgulayacağı destek programları için referans olarak kullanacak. ‘KOSGEB İşletme Değerlendirme Raporu,’ KOBİ’lerimizin bir nevi röntgenini çekip, kendilerine sunacak. Türkiye’de ilk defa firma bazında böylesine detaylı bir çalışma yapılıyor. Veri bazlı politikalar geliştirilmesi için önemli bir adım atıyoruz. Katma değerli üretim liderliğinde küresel rekabette söz sahibi olmak için, daha güçlü KOBİ’lere ihtiyacımız var. KOBİ’lerimizin yüksek teknolojiyi tabana yayma konusunda daha aktif rol almasını istiyoruz. Bunun için de üretim ekosisteminde nasıl bir yere sahip olduklarının tespit edilmesi gerekiyor” açıklamasını yaptı.
İşletmeler, sadece kendileriyle ilgili rapora, elektronik ortamda ücretsiz olarak ulaşabilecek
KOSGEB, kurum ve kuruluşların, mevzuatları kapsamında işletmelerle ilgili tuttukları idari kayıtları analiz etti. KOBİ’lerin iç değerlendirme yapmaları, rakipleriyle kendilerini karşılaştırmaları, hedef belirlemeleri ve varsa sorunlarına çözüm bulabilmeleri amacıyla her bir işletme için ‘KOSGEB İşletme Değerlendirme Raporu’ hazırlandı. Rapor; ‘Rapor İçeriği, İşletme Künyesi, Genel Sıralama, İnsan Kaynakları, Ar-Ge, Yenilik ve Markalaşma, Verimlilik, İhracat ve Finansman’ bölümlerinden oluşuyor. İşletmeler, sadece kendileriyle ilgili rapora, elektronik ortamda ücretsiz olarak ulaşabilecek. Raporda yer alan barkod sayesinde e-Devlet üzerinden raporun doğruluğu teyid edilebilecek. Bilgi amaçlı olarak hazırlanan, herhangi bir yorum içermeyen raporlar, resmi bir evrak niteliği taşımıyor. Raporun hazırlanmasında; Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Gelir İdaresi Başkanlığı, Sosyal Güvenlik Kurumu, Ticaret Bakanlığı, Türk Patent ve Marka Kurumu’ndan alınan veriler kullanılıyor.