Veri büyüdükçe ve önemi arttıkça, sektör de büyümesini sürdürecek
İnnova Teknoloji Çözümleri Direktörü Mehmethan Şişik’e göre, gelecekte sistem tasarımı, yeşil çevreci teknoloji, bulut mimarisi, veri merkezi otomasyonu, iş sürekliliği ve güvenlik gibi kriterler veri merkezleri altyapısını belirleyici unsurlar olacak. Önümüzdeki dönemde veri merkezlerinin marka bağımsız yönetilebilecek şekilde tasarlanması çok önemli bir unsur olacak. Hareketli parçaları olmamasından dolayı standart disklere oranla 30 ile 100 kat arasında performans artışı sağlayan Solid State Diskler önümüzdeki dönemde yeni eğilimler arasında olacak. Maliyetlerinden dolayı şu anda gerekli ivmeyi yakalayamamış olmasına rağmen, kurumların en azından kritik ve sık erişilen verileri için katmanlı bir mimari içinde yerini alacak.
Fujitsu Türkiye ve Balkanlar Genel Müdürü Halit Zaim, gelecekte bulut bilişimin veri merkezleri alanında büyük bir yeri ve önemi olacağını düşünüyor. Bilişim sektörü hızlı bir şekilde gelişmeye devam edecek ve veri merkezlerinin de bu doğrultuda geliştirilmesi, değişmesi gerekecek. Kullanıcılar şimdiden uzaktan güvenli erişim sağlayan, hızlı ve kullanımı kolay ürün ve çözümleri tercih ediyorlar. Gelecekte de bu konuların önemi giderek artacak ve bulut bilişim bu ihtiyaçları karşılayacak.
Dora Telekom Genel Müdürü Timuçin Öğün’e göre, bulut teknolojisinin yaygınlaşması, sayısal dünyanın gelişmesi ve internetin hızla yükselerek pazarlama ve iletişim dünyasında önemli bir yer almasıyla, veri merkezlerinin geleceğinde tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de bulut yapılar, hizmetler ve İçerik Dağıtım Ağı (CDN, Content Delivery Network) hizmetleri büyük önem kazanacak.
Bimsa Sistem Mühendisi Cem Güneyli ise veri merkezleri için önümüzdeki yıllarda SAAS, CDN ve birden çok fiziksel yerden hizmet verebilmenin en önemli konular olacağını düşünüyor.
Dell EMEA Gelişen Pazarlar Bölgesi Kurumsal Ürünler Pazarlama Müdürü Tunç Erkan, yakın gelecekte bulut bilişim ve sanallaştırmanın BT ortamlarında, altyapılarında ve iş dünyasında şu başlıklarda etkisini göstereceği düşüncesinde: “Kaynak planlama, satın alma, uygulamada nasıl ve ne kadar hızlı, yönetim ve güvenlik, maliyet ve fiyatlandırma, teknoloji, süreç, kültür.” Erkan’a gore, sanal altyapı yepyeni konuları beraberinde gündeme getirecek. Örneğin güvenlik. Ev sahibi ve konuk sunucu arasındaki iletişimin nasıl takip edileceği, ya da devrede olmayan ama kullanılabilecek sistemlerin güncel tutulması gibi. Sanal yapılar, günümüzde geçerli olan ve kullanılan maliyetlendirme ve faturalandırma modellerini demode hale getirecektir. Gerek sunucu, gerekse veri barındırma hizmetlerinin maliyet ve fiyatları önemli değiklikler yaşayacak. Sanallaştırma teknolojilerine en hızlı geçen barındırma şirketleri, rakiplerine karşı ciddi avantajlar yakalayabilecek.
“Gelecekte veri merkezlerinin önemi artmaya devam edecek. Bulut bilişimi destekleyen teknolojilerin gelişeceğini öngörüyoruz. Veri merkezi teknolojilerini şekillendiren büyük oyuncular, e-ticaret siteleri, sosyal medya ağları, dünyadaki IP ağları, servis sağlayıcılar ve üreticiler olarak sıralanabilir” diyen TurkNet Erişim Veri Merkezi Güvenlik Ürün Müdürü Erdem Eriş, teknolojinin gelişiminde bu kesimin ihtiyaçlarının belirleyici olacağı görüşünde. Eriş, “Veri merkezleri, sadece sunucu barındırma alanı olmaktan çıkarak Internet Exchange haline geliyor. Türkiye de coğrafi konumu nedeniyle veri merkezlerinin üssü olmaya aday bir ülke” diyor.
“Ülkemizde sistem odalarından ortak veri merkezlerine doğru ciddi bir akım göreceğiz” diyen KoçSistem Veri Merkezi Çözüm ve Hizmetleri Direktörü Gökalp Bahçeli, burada telekom operatörlerinin bir oyuncu olarak yer alacağını söyledi. Bahçeli, “Bir de bizim gibi operatör konusunda müşterilerine seçim hakkı sağlayan operatör bağımsız veri merkezi sağlayıcıları olacak” dedi.
Microsoft Türkiye Sunucu ve Bulut Platformu Ürün Pazarlama Yöneticisi Kadir Şener, geleceğin veri merkezlerinde; hızlı büyüyebilme, maliyet kontrolü ve iş sürekliliğinin olarak öne çıkacağını düşünüyor. Tüm bu konular içinde ise otomasyon önemli bir yere sahip olacak. Veri merkezinin dinamik olarak ihtiyaca uygun şartlara göre davranması, kullanıcıların her an erişme ihtiyacı duyabileceği akıllı merkezler için temel bir gereksinim olarak dikkat çekiyor. Bu nedenle de veri merkezi yönetim araçlarının kullanımını kolaylaştıran çeşitli iş akışlarını oluşturmaya ve çalıştırmaya yarayan otomasyon programları gelecekte daha da önem kazanacak. İlerleyen dönemlerde veri merkezleri kendi kendilerini yönetip, kendi bakımlarını yapabilecek ve problemler oluşmadan müdahale etmeyi kolaylaştıran altyapılara sahip olacaklar. Veri merkezlerinde ortaya çıkması beklenen esneklik, küresel rekabeti farklı bir platforma taşıyarak, hızla değişen iş hedefleri doğrultusunda ihtiyaç duyulan iş uygulama ve altyapı servislerinin de yapısını değiştirecek. Yeni nesil veri merkezlerinin daha fazla kapasiteye ihtiyaç duymaları, beraberinde enerji, yer, yönetim, soğutma gibi konularda çeşitli iyileştirmelere gidilmeyi gerektirecek. İyileştirme tedbirleri alınmadığı takdirde maliyetlerin yükselmesi ile karşılaşılacak.
Bu noktada modüler veri merkezlerinin faaliyete geçme zamanları geleneksel veri merkezlerine kıyasla daha kısa bir süre gerektirirken, ihtiyaca göre büyüyebilen yapıları ile kurumlara daha atik hareket edebilme ve maliyetleri kontrol edebilme fırsatı sunuyor.