Veri depolama ve tekrar kullanılabilen elektronik malzemeler 2023’te öne çıkacak
Türkiye’de 2008’den beri her Kasım ayında, 170 ülkede aynı anda kutlanan Global Girişimcilik Haftası dahilinde Keiretsu Forum Türkiye & Keiretsu Forum Londra Şubeleri Eş Kurucusu Hülya Koç ve Keiretsu Forum Türkiye Genel Müdürü & Keiretsu Forum Londra Yönetim Kurulu Üyesi Duygu Eren, “Silikon Vadisi’nde Yatırım Trendleri”ni masaya yatırarak, Türk girişimcilere de yol haritası çizdi. Buna göre, 2022-2023 girişimcilik trendleri data depolama, tekrar kullanılabilen elektronik malzemeler ve sosyal sorumluluk projeleri olarak öne çıktı.
Duygu Eren, “San Francisco’da uluslararası şirketlerin konumlanmış olması, finansal erişimin kolaylığı, iyi üniversitelerin orada olması Silikon Vadisi’ni farklı kılan temel özellikler. Son 10 yılı da pandemi öncesi, pandemi ve pandemi sonrası olarak üçe ayırıyorum. Pandemi sonrası dönemi yaşıyoruz ve bizi gelecekte neler beklediğini bilmiyoruz. Trendler değişti ve sürekli değişiyor. Yatırımcılar bazı sektörlerden biraz uzak ve yatırım konusunda çekinceleri var. Pandemi de ezberleri bozdurdu. Çalışma sistemleri değişti, dünya hızla değişiyor” dedi.
Keiretsu Forum Türkiye & Keiretsu Forum Londra Şubeleri Eş Kurucusu Hülya Koç ise; istatistiklere bakıldığında Silikon Vadisi’nden çok fazla göç olduğunun altını çizerek, “Her endüstride bir başlangıç olur ve kalabalık yaşanır. En iyi idare edenler hayatta kalır, diğerleri yenilir. Pandemide teknolojinin bir patlaması oldu. Çifte bir darboğaz oluştu. Bir daha öyle bir darboğaz olmasın diye her sektör önlemlerini almaya çalışıyor. Büyük gelirler sağlandı, yüksek yatırımlar yapıldı. 2022 başında tohum aşaması yatırımları da müthiş artış gösterdi, ancak enflasyondan dolayı bu sefer de VC (Seri A) aşamalarında değişimler gösterdiler. Çünkü enflasyon, dar boğaz ve ekonomik göstergeler söz konusu. Bu yüzden artık tohum yatırım tercih edilmiyor” dedi. Silikon Vadisi ve Türkiye’deki girişimcileri de değerlendiren Koç, şöyle devam etti:
“Türkiye’deki girişimcilerle Amerika’daki girişimciler arasında büyük farklılıklar var. Türkiye’deki girişimcilerin sunumları dünya standartlarında değildi ama o standarta geldi ve geçti bile diyebiliriz. Girişimciler hayallerini en baştan çok yüksekte tutmalı, ‘küresel olarak ismimi nasıl duyurabilirim’ demeli. Büyük düşünmeli. Türk girişimcilerimiz çabuk adapte olan, sürekli kendini yenileyen, yatırımcıların isteklerini takip eden bir seviyede. Türkiye’de girişimlerde Exit azdı, yeni yeni olmaya başladı. Yatırımcı açısından bakarsak, yine çok büyük farklılıklar var. Türkiye’de ne kadar ciro yapılmış, buna bakılıyor. Finansal projeksiyon rakamlar tutarlı mı? Realist mi? Bunlara bakmak gerekiyor. Türkiye’de maalesef gerçekleşmiş ciroya odaklanılıyor, umarım bu da değişecek ve girişimcinin karakterine yatkınlık artacak. 2023’te veri depolama, tekrar kullanılabilen elektronik malzemeler ve sürdürülebilirlik projelerinin öne çıkacak trendler olduğunu görüyoruz. Hatta her şirketin ihtiyacı olan data depolama alanında büyük yatırımlar yapılıyor. Sürdürülebilirlik konusu da çok revaçta.”