Veri depolamada yeni disk teknolojileri ön planda
Son 10 yılda yaşanan veri patlaması neticesinde, günümüzde veri depolama artık başlı başına ele alınması gereken bir konu haline geldi. Depolanan verinin ne kadar kritik olduğuna bağlı olarak kullanılacak olan teknoloji ve ürünler de farklılık gösteriyor. Genel olarak iş sürekliliği ve erişilebilirlik öncelikli olmak üzere; performans ve maliyet temelde ele alınması gereken iki konu.
Sadece veriyi depolamanın değil, sonrasında verinin sağlıklı bir şekilde erişilebilir olmasını sağlamanın da önemli bir konu olduğunu belirten Bimsa Sistem Mühendisi Cem Güneyli, “Depolama için seçilecek olan, ürün veya ürünlerin hangi teknolojileri destekleyeceği; sonrasında yapının nasıl çalışacağını, yönetileceğini, yedekleneceğini, geri dönme işlemlerinin nasıl yapılacağını belirleyeceğinden kritik bir karardır. Günümüzde seçilecek olan ürünlerin teknolojik açıdan esnek olabilmesi son yıllarda depolama ürünlerinin en önemli özelliğidir. Aynı cihaz üzerinde farklı türde disklerin kullanılabilmesi, farklı iletişim protokollerinin desteklenmesi, veri yönetimi ile alakalı desteklenen teknolojiler ve hatta depolanan verinin uygulama seviyesinde bütünleştirilebilir olması en önemli özelliklerden bazılarıdır” dedi.
Datacore Profesyonel Hizmetler Müdürü Hüseyin Şaşmaz ise “Veri depolama konusunda yaşanan yeni gelişmelere, depolama sanallaştırması, bulut tabanlı depolama (Cloud-based storage), veri tekilleştirme, veri sıkıştırma, solid state storage teknolojisi ve veri güvenliği olarak nitelendirebiliriz”dedi.
Son yıllarda en dikkate değer gelişim SSD disklerin kullanılmaya başlanması olduğunu vurgulayan Emobil Teknoloji Direktörü Tarkan Çiçek, “Klasik disk sistemlerinde aşılamayan IO sorunları bu sayede kolayca aşılabilir duruma geldi. Eskiden yüzlerce disk ve yüksek kapasiteli kaşe kullanılarak bile aşılamayan IO performans sorunlarının önüne geçilebiliyor. Ayrıca düşük güç tüketmeleri ve az yer kaplamaları ile de bildiğimiz alışageldiğimiz depolama sistemleri yakın zamanda epey bir değişime uğrayacak. Kapasitelerdeki artış ise disk sistemlerinden kat be kat daha hızlı olacak. Şimdilik tek sorun kapasite/fiyat oranlarının yüksek olması. Bu nedenle de depolama sistemlerinde hıza göre kademelendirmeli disk yapıları kullanılması yaygınlaşmaya başladı. Buna göre yüksek derece erişilen bilgiler SSD’lerde, orta derece erişilen bilgiler SAS/FC disklerde, az erişilen ve arşive yönelik diskler SATA disklerde barındırılıyor. Bunu otomatik ya da elle yapabilen sistemler hâlihazırda piyasada mevcut. Tahminimce yakın gelecekte disk sistemleri tamamen ortadan kalkıp tamamen SSD disklere dönüşecek. SAS ve SATA diskler yerine daha az hızlı ve ucuz olan SSD diskler kullanılarak mevcut kademelendirme yapılarına devam edilecek” şeklinde konuştu.
Veri depolama teknolojilerinde eğilimleri, artan veri hacminin daha az maliyetle saklanması, verinin güvenli saklanması ve veriye hızlı erişme olarak özetleyen ABH Genel Müdürü Tayyar Bacak, diğer başlıkları ise şöyle özetledi:
“Tekilleştirme: Veri deposunda aynı verinin birden fazla kopyasının bulunmasını engellemek üzere tasarlanmış bir teknolojidir. Veri depolama ünitelerinde yüzde 30-60 oranında yer tasarrufu yapılmasına olanak tanımaktadır.
Eco Storage (Green Storage/IT): Daha düşük enerji tüketen veri depolama sistemleri üretilmeye çalışılmaktadır. Kullanılmadığında dönüşünü durduran disk üniteleri gibi. 10GbE (10 Gigabit Ethernet): Ağ hızlarının yükselmesi ile veriye hızlı erişim için alternatif bir ortam olması aynı altyapının hem iletişim hem de veriye erişim için kullanılabilmesi artık mümkün hale geldi. Bu durumda altyapı maliyetlerinde bir azalma olmaktadır.
Solid State Disk (SSD, Flash, Memory): Yüksek erişim performansı gerektiren iş kritik uygulamalar için artık satın alınabilir hale geldi. SSD’ler içerisinde mekanik parçalar olmaması nedeniyle düşük enerji tüketimine karşın yüksek performans verebilen bir teknolojidir. Sanallaştırma teknolojileri, birden fazla farklı veri depolama sistemlerinin tek bir sistem gibi kullanılmasına olanak tanıyarak yönetim maliyetlerini azaltarak verimliliğin artırılmasına olanak sağlamaktadır. Bu teknolojiler sayesinde özellikle büyük kurumsal şirketler farklı marka veri depolama sistemi alabilme olanağına kavuşarak fiyatta rekabet avantajı yaratabilmektedirler. Servis sağlayıcılar içinde benzer durum söz konusu.”