Veri dünyasında çığır açılacak
Sosyal ağların kullanımının yaygınlaşması ve depolanan verinin de hızla artmasıyla birlikte yapılandırılmamış veri önemli bir hale geliyor. Yeni projelerin yapılandırılmamış veri tarafına kaydığını ifade eden DDN Genel Müdürü Oğuzhan Bayburs, “Araştırma şirketi IDC’ye göre yapılandırılmamış veri 40 kat büyüyecek. Bu rakama bakınca şirketler yapılandırılmış veriden çok yapılandırılmamış verinin daha önemli olduğunun farkına vardı. Yapılandırılmamış veri daha çok televizyon kanallarında üretiliyor ve yedekleniyor. Bu konuda DDN yani Data Direct Networks altı yüzün üzerinde portföy ile en çok kullanılan çözümlerin sağlayıcısı durumunda. DDN, dünyada bu kadar yaygınken ülkemizde ancak 2011 yılında konuşulmaya başlandı. Biz de buradan hareketle çalışmalarımıza başladık” dedi.
Türkiye’de ilk örneği NTV kanalına kurduklarını kaydeden Bayburs, “NTV’de 1.2 petabytlik bir kurulum yaptık. Ölçek olarak çok önemli bir proje bu. Bunun dışında yine verinin yoğun olarak üretildiği yapım şirketleri tarafında da çalışmalarımız var ve ilk işbirliğimizi Sinefekt ile yaptık” şeklinde konuştu.
Süper bilgisayarlara DDN imzası
Dünya çapında süper bilgisayar sıralamasında ilk on bilgisayarın sekizinde DDN teknolojilerinin kullanıldığının altını çizen Bayburs, “Süper bilgisayarlar dünyanın en hızlı bilgisayarları ve bu listenin ilk on sırasındaki bilgisayarlardan sekiz tanesinde DDN teknolojileri kullanılıyor. Artık HP, Dell ve IBM gibi diğer markalar da bu çözümleri kullanıyor. Belki de bundan da önemlisi bütün dünyanın ilgisini üzerine çeken ve atomun çekirdeği üzerine çalışmaların yürütüldüğü Cern Laboratuvarı da DDN kullanıyor. Bu çözümler ülkemizde ise ticari yüksek performanslı bilgisayar tarafında Türkiye Petrol Anonim Ortaklığı tarafından kullanılıyor” şeklinde görüş belirtti.
Türkiye’de farklı alanlara yatırımlar yapacaklarını da belirten Oğuzhan Bayburs, “Öncelikli alanlarımızdan bir tanesi sağlık ve bu başlık altında da yaşam bilimi. DNA sıralaması yapan Illumina adlı bir cihazı ülkemize getirmek için gerekli girişimlere başladık ve sonuçlandırmaya çalışıyoruz. Bunun dışında Türkiye’de artık büyük verilerden konuşulmaya başlandı. Yani öyle depolama alanları konuşuluyor ki artık tek bir isim altında sınıflandırılabilen veri, tek bir depolama aygıtına değil, ilgili depolama alanına gönderiliyor. Bu da sayısal iş sürecini de beraberinde hayata geçiriyor” dedi.
Son olarak depolama alanında ciddi bir oyuncu olma hedefleri olduğunu kaydeden Oğuzhan Bayburs, büyük ciro hedefleriyle birlikte ses duyurmayı planladıklarını sözlerine ekledi.