Veri entegrasyonunda sadelik esas!
OneDataLake, yeni nesil analitik ortamlarına geçiş yapmak isteyen kurumlar ve bu hizmeti müşterilerine sunmak isteyen iş ortakları arasında yetkin bir köprü oluyor.
Kurumların analitik süreçleri işletebilmeleri için sahip oldukları tüm verileri değerlendirebilmeleri şart. Burada veri entegrasyonu yaklaşımlarının önemi de ortaya çıkıyor. Çünkü Gartner, 2025 yılına kadar her organizasyonunun veri analitiğinden doğru ve değerli sonuç elde edebilmek için ortalama 8 farklı veri kaynağını değerlendirmek zorunda kalacağı öngörüsünü yapıyor. Bu noktada kurumların analitik kabiliyetleri de, değişen, gelişen her türlü veri ya da modelin ne kadar sürede işlenebildiği ile ölçülebiliyor. Ama bir taraftan da, OneDataLake Genel Müdürü Gökçe Öztürk’ün dikkat çektiği gibi, geleneksel yaklaşımlar veri büyüdükçe ve özellikle gerçek zamanlı analitik süreçlerine girildiğinde yetersiz kalabiliyor. Bir taraftan da, entegrasyonu yapıp veriyi iş birimine ulaştırana kadar verinin değeri kaybolabiliyor. İşte tam da bu nedenle Gökçe Öztürk, net bir saptama yaptı: Yeni nesil veri entegrasyonu teknolojilerine yatırım yapan kurumlar, rakiplerine karşı çok büyük avantaj sağlayabilir. Bu arada, 5G, IoT, M2M teknolojileri ile üretilen ve gerçek zamanlı ayrıştırılarak karar süreçlerine entegre edilmesi gereken veri miktarı artıyor ve bu daha başlangıç. Yani veri sürekli büyürken, veri akışının gerçekleştiği ortam çeşitliliği de sürekli artıyor. “Veri entegrasyonunu da merkezi, her kaynağa bir yazılım ya da kod yüklemeden (agentless), yüksek hızda (in memory) ve otomasyon süreçleri ile gerçekleştirmek gerek” vurgusunu yapan Gökçe Öztürk, eklemeden geçmedi: “Veri entegrasyonunu ne kadar hızlı, sürekli ve mevcut sistemlerinize az yük getirerek yaptığınız, alacağınız sonucun da değerini belirlediği için bu kriterler çok önemli.” Çünkü sonuçta farklı ortamlar arasında veri kopyalamak mümkün, ancak bunun nasıl ve hangi hızda yapıldığı, alınacak sonucu da belirliyor. Gökçe Öztürk ile bu gelişen veri dünyasını konuştuk:
OneDataLake’in bu gelişen veri dünyasındaki konumu ve çözümleri hakkında bilgi verir misiniz?
Elimizde çok farklı kaynaktan gelen veri var ve sürekli büyüyor, çeşitleniyor. Bunların içinden gerçek doğruyu bulmak söz konusu olduğunda, OneDataLake servisleri ve çözümleriyle kurumların bu zorlukların üstesinden gelmesini sağlıyoruz. Örneğin; Qlik Replicate çözümümüz çok farklı veri kaynakları arasında gerçek zamanlı, kaynaklara ek yazılım yüklemeden, yüksek performansla (in memory) veri kopyalaması yapabiliyor. Bu çözüm normalde bir kurumun haftalar süren veri entegrasyon süreçlerini günler mertebesine indirirken, sürecin yönetimini ve operasyonel ihtiyaçlarını da azaltıyor. OneDataLake olarak aynı zamanda büyük bir laboratuvar yatırımı yaptık. Bu laboratuvar ortamında hem geleneksel hem de yenilikçi çok çeşitli veri kaynakları arasında, veri entegrasyonunu nasıl gerçekleştirdiğimizi kurumlara gösterebiliyor, onların sorularını yanıtlayıp farklı ihtiyaçlara cevap verebiliyoruz. Birçok bulut servis sağlayıcısının servislerini bu ortama entegre ediyoruz. Ortam çeşitliliği de artırma hedefimiz var.
Qlik ile nasıl bir işbirliğiniz var? Yeni iş birlikleriniz de olacak mı?
OneDataLake olarak Qlik’in hem Türkiye’de hem EMEA bölgesinde stratejik iş ortağı olarak çalışıyoruz. EMEA bölgesinde veri entegrasyon çözümleri için kurulum ve servis yetkinliği kazanan ilk 5 firmadan biri olan OneDataLake, yetkinlik ve veri entegrasyon deneyimini Türkiye ve Avrupa bölgesindeki kurumlara sunmayı hedefliyor. Qlik ile işbirliğimizin yanında farklı bulut platform sağlayıcıları ve SAP iş ortaklarıyla temaslarımız da devam etmekte. Veri entegrasyonu alanına odaklı bir şekilde iş birlikteliklerimizi arttırmayı hedefliyoruz.
Hangi sektörler OneDataLake çözüm ve desteğini alıyor?
Veriden değer sağlamak isteyen tüm kurumlarla çalışıyoruz. Bizim için sıcak konular; yeni nesil analitik ortamlarına geçişler, bulut ortamlarına veri aktarımı, farklı kaynaklardan akan veri (data stream) veya veri gölü oluşturma ihtiyaçları, SAP ortamı içindeki verinin analitik ortamlarına çıkartılması olarak öne çıkıyor.
Stratejiniz ve öncelikleriniz neler?
Çoğu kurum ellerindeki büyük veriyi yeni nesil analitik ortamlara ya da bulut servislerine taşımak için plan yapıyor. Biz ise kurumlarla bu servisler arasındaki köprüyü kuruyoruz. Verilerinizi Microsoft, Google, Amazon gibi bulut sağlayıcılarına veya Türkiye’deki bulut sağlayıcılarına taşımak isterken, teknolojimizle bu geçişi çok kolaylaştırıyoruz. Belli başlı tüm veri tabanları, veri ambarları, SAP ve bulut teknolojileri üzerinden gerçek zamanlı veri akışını, içlerinde Cloudera, Snowflake, DataBricks, Kafka gibi yeni nesil teknolojiler de barındıran onlarca kaynağa kolaylıkla ve yüksek performansla gerçekleştirebiliyoruz. Vizyonumuz; servis yetkinliklerimizi sürekli artırarak, bu yeni nesil analitik ortamlarına geçiş yapmak isteyen kurumlara ve bu hizmeti müşterilerine sunmak isteyen iş ortaklarına daha iyi kalitede hizmet sunabilmek.