Veri hangi dilde konuşur?
Bilişim Zirvesi kapsamında yer alan Mobil Veri Teknolojileri Platformu’nda ‘Evrensel Kabul’ başlıklı bir sunum yapan ICANN Türkiye Kayıt Oparatörü Hizmetleri ve İletişimi Yöneticisi Mert Saka, ICANN olarak internet protokollerinin çalışabilir halde olmasından, alan adlarının doğru ve güvenli bir şekilde yapılmasından sorumlu olduklarını kaydetti. “Verinin mobil olması bizler için çok önemli” diyen Saka, “Veri konuşur, peki veri hangi dilde konuşur?” sorusunu yöneltti ve “Alan adları farklı dillerde ve alfabelerde alınabiliyor.
İsim uzayı hayli genişlemiş durumda” açıklamasını yaptı. Kabul konusunda yazılım şirketlerinin bilinçlenmesi gerektiğinin altını çizen Saka, “Kimlere iş düşüyor?” sorusunu şöyle yanıtladı: “İşi yapanlar; geliştiriciler, sistem analistleri, onları etkileyen kişiler; fikir önderleri, hükümet web siteleri.” Saka, yardımcı olmak için ‘Universal Acceptance Steering Group’ (UASG) kuruldu” bilgisini verdi ve “‘Mobil hangi dili konuşur, veri hangi dili konuşur?’ üzerine konuştuğunu ifade ederek sunumunu tamamladı.
Ekim öncesi toprak analizi yapıyoruz
May Tohum Bilgi Teknolojileri Müdürü Murat Yonar, ‘Dron Teknolojisinde Tarım Uygulamaları’nı anlattığı sunumunun başında ‘Teknoloji Kaptanları’nda ödül aldıklarını kaydetti. ‘Drone’dan alınan görüntüleri işleyip analiz ettiklerine dikkat çeken Yonar, neden ‘drone’ teknolojilerini kullandıklarını da şöyle açıkladı: “Kullandığımız yazılımlarla, sivil havacılıktaki uyduların hiçbirisi bizim girdiğimiz inceliğe giremiyor. Ekim öncesi toprak analizi yapıyoruz. Tarlanın problemli olan, müdahale edilmesi gereken noktalarını çok hızlı tespit edebiliyoruz. Tarladaki bitki sayımı ile yüzde 98 oranında doğrulukla tarladaki gerçek çıkışları sayabiliyoruz. Tarlanın neresinin sulanıp neresinin sulanmayacağını çok hızlıca tespit edebiliyoruz. Sadece hastalıklı bölgelere ilaç uyguluyoruz ve hasat olgunluğunu belirleyebiliyoruz.”
Geri bildirimlerden ‘Makine Öğrenmesi’ ile konu ve duygu analizine
‘Kurumsal Mobil Sistemler’ başlığında; LC Waikiki e-Ticaret ve Mağazacılık Yazılımlarından Sorumlu Uygulama Geliştirme Direktörü Etem Emrah Alıçlı ve LC Waikiki İş Zekâsı Müdürü Can Tüfekçi sunumlarını gerçekleştirdiler.
Alıçlı, “Bu kadar çalışanımıza kurumsal uygulamamızı nasıl ulaştıracağız?” sorusunu gündeme taşırken Tüfekçi de LCWAsist uygulamasıyla çalışanların farklı detaylarda raporları analiz edebildiklerini aktardı. “Müşterinin ne istediğini anlayabilmemiz için onu iyi dinlememiz gerekiyor. Geri bildirimleri alıp ‘Makine Öğrenmesi’ ile konu ve duygu analizi yapıyoruz” dedi.
Kılavuzumuz Endüstri 4.0 oldu
Kurumsal Dönüşüm Platformu Koordinatörü M. Göker Sarp ve Hima – Net Mühendislik Genel Müdürü Alper Güçlü, gerçekleştirdikleri söyleşide; ‘Dijatal Dönüşüm ve Mobil Veri Yönetimi’ni masaya yatırdılar. 1994 yılında kurulduklarını ifade eden Güçlü, otomasyon tarafında bilgi birikimleri olduğunu belirterek Endüstri 4.0’ın da operasyon, otomasyon ve BT teknolojilerinin birleşimi olduğuna inandıklarını kaydetti.
Güçlü, şu bilgileri paylaştı: “3,5 yıl önce bir makine üreticilerine yönelik mikro ölçekli bir ürün ürettik; kılavuzumuz Endüstri 4.0 oldu. Endüstri 4.0 ile ilgili veri toplama kısmı mevcut. Makine üzerindeki veriler cihazımız aracılığıyla toplanıyor. Hangi vardiyada hangi çalışanın performansını görmek istiyorsak anlık olarak da görebiliriz. Ürünümüz 50’den fazla ülkede çalışıyor.”