Veri kanallarında doğru entegrasyon öncelik halini almalı
Dijitalleşme kurumsal BT süreçlerini geliştirirken, operasyonel süreçlerle bağların güçlenmesini de gerekli kılıyor.
Büyük veri yönetimi ve bunun için doğru yatırımları yapmak her ölçekte şirketin önceliği. Bu konuda farkındalık var. Ama Bilişim Zirvesi 2019 katılımcılarından olan Hitachi Vantara Dijital Çözümler Başkan Yardımcısı ve Genel Müdürü Jonathan Bowl’un dikkat çektiği gibi, bu konuda büyük bir karmaşa da söz konusu. Büyük veri yönetiminde temel teknoloji örnekleri olmasına karşılık, “Ama tüm bunları kullanmak, yönetmek, entegre etmek zor ve zaten bu nedenle kapsamlı bir farkındalık gelişmesi de zor oluyor” diyen Jonathan Bowl’a göre, bu durum yatırım yapmayı da zor kılıyor. “Bulut mesela kendi zorluk ve fırsatlarını ortaya koyar ve veri depolamadan veriyi işlemeye kadar farklı imkanları sunar. Tüm bu sorunları çözebilmek içinse bu bahsettiklerimizin özüne inerek adım atmak, yani veri kaynaklarından bilgiyi toplamak, bu farklı kaynaklara hakim olmak, dönüşüm sağlamak, tüm bunları da büyük veri platformlarına, bulut ve uygulmalara katabilmek gerek” vurgusunu yapan Jonathan Bowl’a göre, Pentaho platform tam da bunu yapıyor. Zorlu işlem çalışmalarını Spark gibi framework’lere aktarıyor. “Ayrıca Pentaho düşük kodlu görsel bir metafora sahip. Böylece bahsettiğim büyük veri yönetim hatlarını mümkün olan en pratik yöntemle kurabilmek mümkün oluyor” yorumunu yapan Bowl, dijital dönüşüm sürecinin gereklilikleri konusunda sorularımızı yanıtladı:
Dijital dönüşüm sürecinde yapılan temel hatalar neler?
Bu aslında sizin neyi dijital olarak dönüştürmek istediğinize bağlı. Arka ofis süreçlerinin maliyetini azaltmak ve bunu yaparken süreçlere hız katmak istendiğinde en temel sorun net veriye ve akılda net hedeflere, yani çıktılara sahip olmamak. Örneğin; öngörülebilir bakım ile bakım maliyetlerinizi azaltmak istiyorsanız, acaba doğru sensörlere, veri akışına, öngörü modellerine, bu modelleri yönetecek ekibe sahip misiniz? Ön ofis süreçlerinde bir dönüşüm yapmak istiyorsanız, sadece veriye ve çıktılara sahip olmanız yetmez, Potansiyel yeni uygulamalarla yeni bir değer yaratma fırsatınız da olmalı. Bence dijital dönüşümde yapılan bir önemli hata da doğru istidama sahip olmamak. Büyük veri konusunda yetkin kişileri istihdam etmek için tüm sektölerde şirketer yarış içinde. Bu konuda imkanları sınırlı olan şirketlerin de yetkin ve kendileri için doğru teknoloji iş ortakları ile çalışması şart.
Kurumsal BT mimarisinde büyük veri analitiğini nasıl konumlandırmak gerek?
Büyük veri analitiği aslında sadece büyük miktarda veri üstünde kurgulanan geleneksel analitik değil. Bunu en iyi biçimde konumlandırabilmek için geleneksel detay analitiğin ötesinde neler olduğuna karar verebilmelisiniz. Bu genelde kurumsal ve mimari değişimleri desteklemek için kullanılan bir durum. Örneğin; hedefiniz pazarlama kampanyalarını geliştirmekse, o zaman kullanılacak verinin işlenmesi ve depolanması için veri gölü oluşturulmalı, veri kaynakları birbiri ile bağlantılı olmalı, algoritmaları yaratmak ve yönetmek için süreçler oluşturulmalı. Bunun ardından gelen bir hedef de aynı şablonu izleyebilir ve benzer kaynakları harekete geçirebilir. Detaylı mimari uyumluluk işinin büyük veri mimarisinde yetkin şirketlere bırakılması ise en iyisi.
Dijital dönüşüm yatırımında doğru adımları atmayanları ne gibi sıkıntılar bekler?
Bu riskler aslında yıllardır konuşuluyor. Geleneksel süreçleri sayısallaştırmak bu nedenle tek başına iyi ve yeterli değil. Taksi çağırmayı sağlayan bir uygulamaya sahip olmak piyasada büyük bir etki yaratmaz. Burada artık yeni bir değer sunabilmeniz, kesintisiz veya tamamen yeni deneyimler yaratmak için süreçleri yeniden yapılandırma fırsatını değerlendirmeniz gerekir. Bu arada değer zincirlerindeki değer de algoritmalara, yani missal yeni ürün önerilerine, sürücüsüz arabalara, öngörülebilir onarıma dönüştü. İşte bu nedenle, eğer bu bahsettiğim algoritmaları yaratma, yönetme ve icra etme yetkinliğiniz yoksa, bu yetkinliklere sahip olan rakiplerinize de pazar payınızı kaptıracaksınız demektir.
Dijitalle gelişen ‘Dev’ mimarisi
Hitachi Vantara Dijital Çözümler SEMEA Direktörü Oylum Tağmaç: “Dijitale aşina şirketlerde DevOps yapısı iyi kurgulanmış durumda. DevSecOps ise DevOps düşünüş tarzını daha ileri götürüyor, yazılım geliştirme döngüsüne güvenliği de alarak, bunu işin sonuna bırakmamış oluyor. BT ve uygulamaların esnek ve dinamik yapısı sayesinde paylaşılan kaynaklar, bulut işlem gücü gibi yenilikler değişim hızının itici gücü olacak. Bu bakış açısına göre güvenlik, geliştirme ekibindeki herkesin sorumlu olması gereken bir kavram. Bu bakış açısını DevOps ile entegre etmek ise öne çıkan bir bakış açısı ve bu felsefe birkaç yıl içinde ana akım olacak. Dijital dönüşüm burada zorlayıcı olacaksa, bu da entegrasyon sürecini hızlandıracaktır. DataOps ise DevOps ile daha az yapısal bağımlılığa sahip. DataOps; veri entegrayonu, kalite, güvenlik ve veri hazırlama/mühendislikten oluşur. Bu özellikler ve agile yapının yanında DataOps toplam kalite veya 6 Sigma metotlarındaki istatistiki süreç kontrolünü de alarak, veri hatlarını izlemek ve yönetmek için bunları kullanır. DataOps bir ürün değil, doğru veriyi doru zamanda doğru yere koymak için bir çerçeve. DevOps, DataOps ve DevSecOps kavramlarının hepsi teknik değişimin hızlı, güvenli, öngörülebiir, sürekliliği olan ve işbirliğine açık bir yapıda yapılabilmesini destekler. Bu konuda istek var, ama yetkinlik ve teknik olgunluk ise soru işareti.”