Veri koruma keşif ile başlamalı
DECE Satış ve Pazarlama Müdürü İbrahim Çallı, bilginin paylaşımının geçmişte hiç olmadığı kadar önemli bir noktaya geldiğine dikkat çekerek “İşte zorluk burada başlıyor; hem paylaşacağız hem de kişisel ve hassas verileri koruyacağız gibi çelişkili görünen iki hedef arasındaki dengeyi bulmamız gerekiyor” ifadesini kullandı ve yapay zekâ tekniklerinin burada önemli bir fark yaratarak doğru sonuca ulaştırdığını kaydetti.
Ulusal ve uluslararası çözüm ortaklarıyla büyüyen, yüzde 100 yerli bir yazılımevi, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı onaylı Ar-Ge Tasarım Merkezi olan DECE, yapay zekâ temelli, patentli ürünleri GEODI ile dijital dönüşümü hızlandırıyor. DECE Satış ve Pazarlama Müdürü İbrahim Çallı, “Yüz tanıma denince akla genellikle biyometrik yüz tanıma geliyor. Yani kimlik doğrulama amaçlı bir tanıma gibi algılanıyor” ifadesini kullanarak konuşmasında şu noktaları vurguladı: “Biz, yüz tanımanın farklı uygulamaları ve yararlarından söz ediyoruz; kültür portali veya istihbarat amaçlı kullanabilirsiniz. Kişilerin göründüğü videolar, fotoğraflar, aynı kareye giren kişiler, bu kişilerin geçtiği web sayfası veya dosya bazlı diğer içerikler gibi sorgular veya raporlar GEODI yüz tanıma ile çok kolay sağlanıyor. Yüz tanıma modülüne FacePro diyoruz. FacePro kendisi öğrenen bir yazılım. Aynı kişiyi farklı video ve fotoğraflarda tanıyor. FacePro ile kişiyi milyonlarca saat video arasından bulmak ve silmek çok kolay. Müzeler, gazeteler, istihbarat birimleri, futbol kulüpleri veya araştırmacılar FacePro ile benzersiz bir deneyim yaşayabilirler.”
Değerli içerikler dijital ortama taşınarak sürdürülebilir bir sistem oluşturuluyor
Çallı, sundukları çözümlerden biri olan GAMOS hakkında bilgi vererek “Günümüzde değerli içeriklerimizi bir yerde tutmak ve kolay ulaşım sağlamak bir sorun haline gelmiş durumda. Hayatımızın her alanına nüfuz etmiş teknoloji ise bize bu konuda da yardımcı oluyor. GAMOS ile değerli içeriklerinizi dijital ortama taşıyarak sürdürülebilir bir sistem oluşturmanızı sağlıyoruz. Beykoz Kundura, içeriklerini dijital ortama taşıyarak arşiv ve envanter yönetimini GAMOS ile sürdürmekte. Beykoz Kundura örneğinde olduğu gibi değerli içeriklerinizi dijital ortama taşıyarak farklı içerik türlerine adapte olabilen, sürdürülebilir ve daha erişilebilir olmasını sağlayabilirsiniz” dedi.
GEODI verilerin aktığı bir ortamda sürekli keşif yapar
Kurumsal arşiv ve coğrafi arşiv arasındaki farkları da anlatan İbrahim Çallı, Melikgazi Belediyesi’ni örnek göstererek şunları kaydetti: “Melikgazi Belediyesi GEODI ile önemli bir adım attı ve bütünleşik bir sistem kullanmaya başladı. Sistem kurumsal arşiv ve coğrafi arşiv yanında MIS yazılımının verilerini de içeriyor. Dağılmış ve farklı yapılardaki verilere tek noktadan erişmek, eksik veya hatalı bilgiden kaynaklanabilecek sorunları da büyük ölçüde ortadan kaldırmış oluyor. GEODI tasarımı ve patentli özellikleriyle bütünleşik ve sürdürülebilir bir çözüm sunuyor. Melikgazi Belediyesi gibi belediyeler ve Coğrafi Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğü gibi kamu kurumları GEODI ile çalışıyor ve kazanıyorlar. Eğer GEODI kullanıyorsanız kurumsal arşiv ve coğrafi arşiv arasında bir fark yoktur.” Çallı, veri korumanın yolunun bilmekten başladığını dile getirerek “Amaç veriyi korumaksa, bilmediğiniz bir şeyi koruyamayız. Bu nedenle veri koruma keşif ile başlamalı. GEODI, içinde kişisel veri olan dosyalar, sözleşmeler, CV’ler, teklifler, müşteri dosyaları, kurumsal yazışmalar, muhasebe evrakları, faturalar gibi veriler içindeki isimleri, IBAN numaralarını veya para değerlerini keşfeder ve raporlar. Veri uyuşmazlıkları azalır, korumanız gereken veriler ve disk ihtiyacı azalır. Veri koruma sürekli bir iştir. Bu nedenle GEODI verilerin aktığı bir ortamda sürekli keşif yapar. Kurallarınıza uymayan bir durum oluştuğu zaman haber verir. Sızma noktaları ortaya çıkar, risk büyümeden engellenir. Ayrıca izleme sadece koruma amaçlı değildir, iş süreçleriniz için de faydalıdır. GEODI koruma veya karar verme süreçleriniz için veri hakkında size pek çok şey söyler. Binlerce sayfayı okumanıza gerek kalmadan sonuca çok daha hızlı ulaşmanızı sağlar. Özetle GEODI ile daha rahat uyursunuz” değerlendirmesini yaptı.
Hem paylaşacağız hem de kişisel ve hassas verileri koruyacağız. Ama nasıl?
İbrahim Çallı, bilginin paylaşımının geçmişte hiç olmadığı kadar önemli bir noktaya geldiğine dikkat çekerek “İşte zorluk burada başlıyor; hem paylaşacağız hem de kişisel ve hassas verileri koruyacağız gibi çelişkili görünen iki hedef arasındaki dengeyi bulmamız gerekiyor. KVKK danışmanlığı veren çok sayıda uzman kişi ve firmanın önündeki en büyük zorluklardan birisi de bu. KVKK süreçleri veri korumayı ve dağılımı sınırlamayı amaçlıyor. Korunması gereken bilgileri hassas şekilde ayıramıyorsak olası veri sızıntısı veya aşırı kısıtlar arasında karar vermek zorunda kalıyorsunuz. ‘Seçici Veri Anonimleştirme’ bu dilemmanın çözümünde önemli rol oynayabilir. Veri anonimleştirme sayesinde bilgiyi kontrollü şekilde yayabiliriz. Veri keşfi maskelemenin ötesinde de fayda sağlar. İçeriğe göre çalışan kurallar ve iş akışları çalışanlara daha az iş bırakır. Risk algısı ya da korkusu nedeniyle yavaşlayan süreçleri hızlandırır. Akıllı kurallar başlangıçta “kim erişmesi gerekmeyen belgelere erişiyor” gibi uygunsuz durumları ortaya çıkarmanızı da mümkün kılar” şeklinde konuştu. Sözü edilen bu özellikleri, doğal dil işleme ve yapay zekâ gibi teknolojiler olmadan sağlamanın oldukça zor olduğunun altını çizen Çallı, konuşmasını şöyle tamamladı: “Doğal dil işleme sayesinde içerikleri olduğu gibi işlemek mümkün hale geliyor. Yani bir dilekçe, bir rapor veya sözleşme belgesini, yazılım sizin gibi okuyor ve analiz ediyor. Doğal dil işleme sayesinde süreçler daha otomatik hale gelebiliyor. Yapay zekâ teknikleri burada önemli bir fark yaratarak bizi doğru sonuca ulaştırıyor. GEODI, burada söz ettiğimiz, doğal dil işleme ve yapay zekâ temelli, çalışan ve uygulanabilir yüksek başarımlı çözümler sunuyor.”