“Veri merkezi kurarken ince eleyip sık dokumak gerek”
Veri merkezi kurulumu, yüksek seviyeli teknoloji bilgi ve beceri gerektiren proje süreci olarak değerlendirilebilir. Bu süreç veri merkezi konumunun fizibilitesinden başlayarak, veri merkezi tasarım stratejisinin oluşturulması, detaylı tasarım ve uygulama safhalarını içine alan birçok mühendislik disiplini içeriyor.
“Veri merkezi altyapısının zaman içindeki değişim ve ihtiyaçlara cevap verebilmesi için esnek ve ölçeklenebilir tasarlanması gereklidir. Bu değerlendirme içerisinde, saha değerlendirmesi, bina seçimi, kat yerleşimi, elektrik ve mekanik sistemleri, soğutma sistemleri ve ağ altyapı tasarımı gibi çeşitli disiplinlerdeki altyapı planlanma prensiplerini barındırır” şeklinde konuşan Doğuş Elektronik Genel Müdürü Rahmi Bıyıklı, sözlerine şöyle devam ediyor:
“Çoğu zaman sınırlamaların çok net belgelenmesi zordur ve dolayısıyla gelecekteki stratejiler de düşünülerek tasarım ve planlamanın yapılması gerekir. Yeni bir veri merkezi projesi için en önemli nokta; büyük resmi berrak biçimde gösterecek olan uzun vadeli stratejiye dayalı bir konsept tasarıma gidilmesidir. Ancak ondan sonra bu tasarıma ait bir proje planlaması, optimum maliyet yaklaşımı ve iş –süreç yönetimi için izlenecek yol belirlenebilir. Bu doğrultuda, konsept tasarım eşliğinde ihtiyaç duyulan veri merkezi altyapı modelinin oluşturulması ve bu tasarım sonrası müşteri eğitimleriyle yenilenen talepler dikkate alınarak, detaylı tasarımın oluşturulması izler. Tüm bu tasarım sürecinin uluslararası standartlara ve kabullere uygun olması gerekir.”
“KOBİ’ler veri merkezi ve veri merkezi altyapısı konularına farklı şekilde yaklaşabilirler” diyen Rahmi Bıyıklı şöyle devam ediyor:
“KOBİ’ler kendi veri merkezlerini kurabilirler. Bu da daha çok ağ odası yaklaşımı altında değerlendirilebilir. Ağ odalarını altyapısında verdikleri servis stratejisine göre altyapı yedeklilik seviyesini belirlemeleri gerekir.
Örneğin, iş kolunun internet üzerinden 7/24 müşteri hizmeti vermesi söz konusuysa; telekom altyapısının yedekli olması kaçınılmazdır. Bunun yanında, 7/24 servis verdikleri için elektrik güç ve soğutma sistemleri gibi altyapıların yedekliliğine önem vermesi gerekir. 7/24 servisler, temelde kesintisizliği hedeflediği için altyapı problem yönetiminde proaktif davranılması gerekir. Dolayısıyla iyi bir ortam izleme sistem entegrasyonu planlanmalıdır. Böylece elektrik gücü, ortam sıcaklığı, cihaz problemleri gibi kesintiye sebep olacak konuların proaktif izleme altına alınması gerekir.
Bir diğer yöntem ise yardımcı bir konum hizmetinin alınmasıdır. Burada veri merkezi hizmeti sağlayıcıdan temel beklentiler; standartlara uygun sertifikasyonlara sahip olması, müşteri raporlama seçeneklerinin sağlanması ve fiziksel ve bilgi güvenliği gibi konuların profesyonel sağlanmasıdır. Bu hizmet bir SLA ile tariflenmesi tavsiye edilir. Bunun yanı sıra bulut hizmetlerinin, IaaS, PaaS, SaaS, SECaaS, TESTaaS, DraaS gibi bir strateji olarak düşünülebilir.”